jak zrobic z currenta iso

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

patrico
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2004-06-17, 20:17
Lokalizacja: ŁódĽ
Kontakt:

jak zrobic z currenta iso

Post autor: patrico » 2004-06-23, 11:48

Mam taki problemik poniewaz sciagnalem curentta i zajmuje to dobrze ponad 1GB nie wiem jak to zpalic na plytki CD zeby pozniej sie bootowalo.Moze ktos mi powie jak to zrobic .Please :)
Patrico

Awatar użytkownika
Gogiel
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2004-06-13, 10:58
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: Gogiel » 2004-06-23, 11:51

W Nero jest chyba opcja nagraj obraz płyty.
http://www.linux.com.pl/forum
http://urloogle.com/fa

mea
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2004-06-22, 13:09
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: mea » 2004-06-23, 12:31

Ale żeby nagrać to trzeba obraz mieć (a z tematu jakoś nie wynika).
Jak zrobić z currenta iso (poczekać te parę dni to będą oficjalne iso dla 10.0 :p)

Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1679
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: Grucha » 2004-06-23, 13:45

Gogiel pisze:... Nero ...
Jest Nero Linux Edition :]
"Touch my car and i will touch your girl"

Sajmon
Moderator
Posty: 1128
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: Sajmon » 2004-06-23, 15:22

mea pisze:Ale żeby nagrać to trzeba obraz mieć (a z tematu jakoś nie wynika).
Jak zrobić z currenta iso (poczekać te parę dni to będą oficjalne iso dla 10.0 :p)
Ten makeSlackISOs.sh jest bardziej na czasie.

mea
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2004-06-22, 13:09
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: mea » 2004-06-23, 17:12

Sajmon pisze: Ten makeSlackISOs.sh jest bardziej na czasie.
A pierwszy raz się spotykam, fajna sprawa.

Awatar użytkownika
crensch
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2004-06-20, 14:39
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: crensch » 2004-06-24, 18:04

aby zrobic iso to:
przehodzimy na najwyzszy poziom katalogu (czyli tam gdzie jest plik changelog.txt)
i wydajemy komende

c:\cdrtools\mkisofs -o c:\slackware-9.1.iso -R -J -V "Instalacja Slackware" -x \
./bootdisks -x ./extra -x ./pasture -x ./rootdisks -x ./slackware/gnome -x \
./slackware/kde -x ./slackware/kdei -x ./source -x ./zipslack -hide-rr-moved -v -d -N \
-no-emul-boot -boot-load-size 32 -boot-info-table -sort isolinux/iso.sort -b \
isolinux/isolinux.bin -c isolinux/isolinux.boot -A "Dysk Instalacyjny Slackware" .

ten przyklad dla 9.1 tworzylem pod winda (mkisofs tez pod nia dziala) ale pod windowsem jest identycznie (no moze oprocz tego c:\)
opcje -x oznaczaja exclude czyli wyrzucenie podczas kompilacji odpowiednich katalogow
pod windom wypalamy nero czy cyms innym a spod linucha mozna cdrecord

przedtem (znaczy na poczatku) mozemy wyedytowac plik /isolinux/setpkg zeby podczas instalacji nie byly widoczne opcje ktore wydzucilismy czyli np kde czy gnom czy jakies inne :)

ps. opis na podstawie mana ze slacka i wlasnych eksperjensow:)

ps2. nie przeczytalem skryptu powyzej a jest calkiem git:) i checksum dodaje ale jesli to nasze zaufane zrodla to w zasadzie po kiego grzyba:)

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

juz nie trzeba

Post autor: nikkou » 2004-06-24, 18:55

Juz nie trzeba, mzona sciagnac (nawet Torrentem) ze strony www.slackware.com :-)

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: mina86 » 2004-06-24, 19:08

A może ktoś wie jak są tworzone oficjalne ISO ? Bo tak sobie myślę, że skoro już mam wszystkie pakiety i w zasadzie całą zawartość obu płytek instalacyjnych to ściąganie oddzielnie plików iso będzie stratą czasu i transferu. Z drugiej strony chciałbym mieć oficjalne pliki .iso i tak sobie pomyślałem, że gdyby wiedzieć z jakimi argumetnami był odpalony program przy tworzeniu plików .iso to możnaby identyczne pliki .iso zrobić samemu i z dużym prawdopodobieństwem byłyby identyczne do oficjalnych.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
crensch
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2004-06-20, 14:39
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: crensch » 2004-06-24, 20:11

no ta moja metoda jest chyba oficjalna bo dolaczana do dystrybucji
patrz /isolinux/README.TXT

Sajmon
Moderator
Posty: 1128
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: jak zrobic z currenta iso

Post autor: Sajmon » 2004-06-25, 05:28

Zapomniano jedynie o -x ./testing \
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

ODPOWIEDZ