Kilka problemow po zainstalowaniu

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

zgredzik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2005-09-27, 17:17

Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: zgredzik » 2005-09-27, 17:27

Witam. Mam klika problemow, poniewaz zainstalowalem Slackware 10.2 i podczas uruchamiania nie uruchamia mi odrazu kde... jak zrobic, zeby mi uruchamial podczas startu??? 2. Mam rowniez zainstalowanego windowsa xp (na innym dysku) i gdy wybieram w lilo windows to mi nic sie nie laduje :/ 3. po zainstalowaniu okazalo sie, ze wersja kernela to 2.4 jak moge go uaktualnic??? z gory thx :)

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: przemek999 » 2005-09-27, 17:41

zgredzik poczytaj FAQ i Propozycje do FAQ :!:
Co do kernela, to pewnie chodzi ci o linię 2.6 - na płytce Slackware jest ładny dokument, jak na niego zmigrować.
Pozdrawiam Przemek.

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: rapid » 2005-09-27, 17:50

2. dmesg, w przyadku gdy na jednym dysku sa partycje i z linuksem i z win

Kod: Zaznacz cały

other = /dev/hdXY
  label = Windows
  table = /dev/hdX
3. www.kernel.org

zgredzik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2005-09-27, 17:17

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: zgredzik » 2005-09-28, 14:57

przemek999 pisze:zgredzik poczytaj FAQ i Propozycje do FAQ :!:
Co do kernela, to pewnie chodzi ci o linię 2.6 - na płytce Slackware jest ładny dokument, jak na niego zmigrować.
Niestety do tej pory nie moge uruchomic kde... :( a z tym kernelem to moze cos zle zaznaczylem podczas instaacji... co powinienem zaznaczyc, zeby byl kernel 2.6??? tak, zebym na przyszlosc wiedzial ;p
rapid pisze:2. dmesg, w przyadku gdy na jednym dysku sa partycje i z linuksem i z win

Kod: Zaznacz cały

other = /dev/hdXY
  label = Windows
  table = /dev/hdX
nie mam linuxa na jednym dysku z windowsem... linuxa mam na dysku ata a windowsa na sata... :)

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: przemek999 » 2005-09-28, 15:09

zgredzik przeczytaj porządnie FAQ - mało komu będzie się chciało tłumaczyć ci coś, co jest ładnie opisane...
Pozdrawiam Przemek.

zgredzik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2005-09-27, 17:17

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: zgredzik » 2005-09-28, 15:17

sorki, ale jakos tego mojego problemu z kde nie widze w faq... skoro twierdzisz, ze tam jest to podaj mi link...

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: przemek999 » 2005-09-28, 15:39

zgredzik pisze: podczas uruchamiania nie uruchamia mi odrazu kde... jak zrobic, zeby mi uruchamial podczas startu???
to nie problem, tylko brak podstaw. Do zmiany domyślnego środowiska służy:

Kod: Zaznacz cały

xwmconfig
a odpalasz porzez:

Kod: Zaznacz cały

startx
A jeśli chcesz, żeby automatycznie odpalało ci sie środowisko, to zmień domyslny runlevel w /etc/inittab - to wszystko jest ładnie opisane w FAQ dot. Pierwszych kroków w Slackware ...
Pozdrawiam Przemek.

MethOd
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2004-12-06, 10:10
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: MethOd » 2005-10-03, 12:33

ale motacie sprawe, a czy na Slacku kiedykolwiex X-y odpalały sie same ???? To nie redhat do h....a........

A nie prosciej : echo startx > /etc/rc.d/rc.local

i po odpaleniu slakusia odpali ci sie x od razu...
People born, people die...............But LINUX will be forever.....:D

I Always Wan't to Make Music.......And I'll Do it...

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: mpier » 2005-10-03, 12:57

MethOd pisze: A nie prosciej : echo startx > /etc/rc.d/rc.loca
i po odpaleniu slakusia odpali ci sie x od razu...
Oczywiście, że prościej, zależy tylko co chcesz osiągnąć...
Po pierwsze nie uruchomi się żaden [xdk]dm, tyko sesja X pod rootem. (pewnie i tak się nic nie uruchomi, bo PATH będzie nie ustawiony, ale to co innego). Lepiej (czytaj mniej gorzej) byłoby wstawić tam np kdma. ale jak już przemek999 napisał trzeba tylko domyślny runlevel z 3 zmianić na 4.
Pozdrawiam

lone_wolf

Re: Kilka problemow po zainstalowaniu

Post autor: lone_wolf » 2005-10-03, 18:47

MethOd pisze:To nie redhat do h....a........
Domyślam się że RedHat / Fedora nie mają czegoś takiego jak inittab.Tylko ten obrzydliwy slack go ma

ODPOWIEDZ