Grub - "Selected cylinder exceeds maximum supported by

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Grub - "Selected cylinder exceeds maximum supported by

Post autor: mpier »

P!otr pisze:wolalbym uzyc gruba poniewaz nie mam jeszcze doswiadczenia w konfigurowaniu jader linuxa i zapewne czesto bede musial uruchamiac stare jajko. W grubie nie stwarza to najmniejszych problemow, a w lilo, bede musial sie bawic z plytka instalacyjna co chwile
Nie wiem jaka jest różnica w wyborze jąda między grubem a lilo. (nie licząc konsoli w gubie, ale pewnie nie używasz)
chetnie bym to dal ponizej 8 GB dysku, ale musialbym pozamieniac partycje, przeinstalowac slacka i co gorsze na ten czas upchnac gdzies dane, duzo roboty, az mi sie niedobrze robi na mysl o ponownym konfigurowaniu tego wszystkiego od nowa
Miałem na myśli samo jądro, nie cały fs.

P!otr
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2005-01-20, 23:20

Re: Grub - "Selected cylinder exceeds maximum supported by

Post autor: P!otr »

zrobilem:

Kod: Zaznacz cały

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hda3                    Primary   Linux ReiserFS                   65539.04 
    hda4                    Primary   Linux swap                        2048.13*
    hda1        Boot        Primary   W95 FAT32 (LBA)                  20999.11*
    hda5                    Logical   NTFS             [^L]           111460.77
Na pierwsz rzut oka dziala, bootuja sie oba jadra, problemow nie zauwazylem jak narazie zadnych, dzieki za pomoc ! Dobrze wiedziec cos wiecej na temat dysku.
Mam jeszcze tylko takie pytanka drobne offtopicowe:
1. jak bootowac winde ? Po przesunieciu hda1, win nie chce sie bootowac , a wpis w menu.lst wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

title WinXP
rootnoverify (hd0,0)
domyslam sie, ze trzeba bedzie przeinstalowac windows
2. czy da sie jakos przenumerowac partycje, chodzi mi o X w hdaX ?
3. czy ktos ma jakies uwagi/zarzuty/porady/sugestie odnosnie tak spartycjonowanego dysku jak pokazalem wyzej ? Pytam bo sam mam watpliwosci.

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Grub - "Selected cylinder exceeds maximum supported by

Post autor: BeteNoire »

Coś mi się zdaje, że ten WinXP nie zabootuje Ci się teraz z tego samego powodu co wcześniej Slack...
Możesz:
1. naprawić kolejność partycji przy pomocy fdisk:
fdisk /dev/hda
x (dla menu experta)
f (dla fix partiszon order)
ALE UWAGA: po tym nie zabootuje Ci się nic, musisz poprawiać wpisy w menu.lst i fstab
2. edytować boot.ini. Ale, żeby WinXP zabootował Ci się, musisz również mieć partycję boot dla niego leżącą poniżej 8 gb, a nie wiem czy nie poniżej 2 gb.

P!otr
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2005-01-20, 23:20

Re: Grub - "Selected cylinder exceeds maximum supported by

Post autor: P!otr »

Nareszcie, teraz dziala jak nalezy, wszystko pieknie sie bootuje z Gruba, dzieki za pomoc !
dysk wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    hda1                    Primary   Linux ReiserFS                     263.21 
                            Primary   Free Space                           0.04*
    hda2                    Primary   W95 FAT32 (LBA)                  20999.11*
    hda5                    Logical   NTFS             [^L]           111460.77
    hda6                    Logical   Linux ReiserFS                   66246.41
    hda7                    Logical   Linux swap                        1077.52

ODPOWIEDZ