Wolno działa...

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Auratum
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2006-02-08, 22:40

Wolno działa...

Post autor: Auratum »

Pomóżcie proszę bo trochę to zniechęcające. Mam świeżo postawiony Slack 10.2 i strasznie wolno działa. Powiem nawet, że wolniej od W$ 2000. Dłużej się uruchamia i o wiele wolniej działaja X'y. Dajcie proszę jakieś porady jak usprawnić nie tyle włanczanie ale działanie X'ów. Tylko nie piszcie, że mam zrobić to i to. Napiszcie krok po kroku.
Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: Bing »

masz dział FAQ i google, toszke wysiłku ze swojej strony
oraz http://forum.slackware.pl/viewtopic.php ... +lamerstwu :twisted:


ps: znowu /dev/null :evil:
Pozdrawiam
Bing
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Wolno działa...

Post autor: BeteNoire »

Auratum, pogrzeb w usługach uruchamianych przy starcie, pewnie hotplug Ci tak zamula. W FAQ był wąte, zdaje się Sayetana, o przyspieszaniu startu Slacka.
Co do X to po prostu spróbuj zainstalować sterowniki producenta do karty graficznej.
Awatar użytkownika
zzrock
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2005-07-17, 15:24
Lokalizacja: Słupsk
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: zzrock »

jeżeli korzystasz z KDE, a zakładam, że tak, to wyłącz wszystkie efekty wizualne. Od razu będzie szybciej chodzić
lone_wolf

Re: Wolno działa...

Post autor: lone_wolf »

Wpisz do /etc/rc.d/rc.local hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hdxxxx (twoja partycja ze slackiem. Przeładuj slacka i sprawdź jak to chodzi. W /etc/rc.d sa skrypty odpowiedzialne za usługi. Jeżeli nie korzystasz np z samby czy wireles to zdejmij z nich atrybut wykonywalności
chmod -x nazwa skryptu
Auratum
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2006-02-08, 22:40

Re: Wolno działa...

Post autor: Auratum »

BeteNoire, hotpluga chyba nie moge wylaczyc jezeli korzystam z neostrady. Mam rację czy się mylę?? Zgadzam się, że on strasznie zamula start.
Intel Celeron 800MHz
384 SDRAM

Linux Slackware 10.2
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: Wolno działa...

Post autor: Randalf »

Możesz. Musisz tylko sprawdzić jakie moduły są przez niego ładowane (lsmod) i poprawić wpisy w /etc/rc.d/rc.modules. Jeśli zależy ci bardzo na szybkości to zamień KDE na fluxboxa :wink: Dobrym pomysłem może być też przekompilowanie jajka, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, szczególnie z patchem Cona Kolivasa.
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: ____0 »

Witam wszytkie wyniki lsmod wpisalem
do rc.modules nastepnie wpisalem

Kod: Zaznacz cały

 chmod 600 rc.hotplug
zrestartowalem kompa i modem nie chce sie zsynchronizowac
Co musze dodac lub usunac do rc.modulesaby modem zsynchronizowal sie??
oto wyniki lsmod poprawce rc.modules

Kod: Zaznacz cały

root@NOWY:~/linux/linux-2.6.15.3# lsmod
Module                  Size  Used by    Tainted: P
bluez                  27812   0  (autoclean)
lp                      6404   0  (autoclean)
nvidia               3421740   6
snd-intel8x0           18080   1
snd-ac97-codec         52472   0  [snd-intel8x0]
eagle-usb             111844   0
snd-pcm-oss            36704   0
snd-pcm                54504   0  [snd-intel8x0 snd-ac97-codec
 snd-pcm-oss]
snd-timer              13412   0  [snd-pcm]
snd-mixer-oss          12152   0  [snd-pcm-oss]
snd                    31268   1  [snd-intel8x0 snd-ac97-codec
 snd-pcm-oss snd-pcm snd-timer snd-mixer-oss]
snd-page-alloc          4712   0  [snd-intel8x0 snd-pcm snd-ti
mer snd-mixer-oss snd]
tuner                   9640   1
ipt_MASQUERADE          1432   1
iptable_nat            16974   1  [ipt_MASQUERADE]
ip_tables              12000   4  [ipt_MASQUERADE iptable_nat]
tvaudio                12936   0  (autoclean) (unused)
bttv                   95648   0  (unused)
soundcore               3396   4  [snd bttv]
ip_conntrack           18440   0  [ipt_MASQUERADE iptable_nat]
ide-scsi                9392   0
8139too                13928   1
mii                     2272   0  [8139too]
crc32                   2880   0  [8139too]
printer                 7648   0
acm                     5472   0  (unused)
usb-ohci               19368   0  (unused)
usbcore                58860   0  [eagle-usb printer acm usb-ohci]
ppp_async               6528   0  (unused)
ppp_generic            19364   0  [ppp_async]
slhc                    4592   0  [ppp_generic]
agpgart                45092   3
parport_pc             15044   1
parport                22824   1  [lp parport_pc]
apm                     9452   2 
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: Wolno działa...

Post autor: Randalf »

adictrl -w ?
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Wolno działa...

Post autor: jacol »

Witam.
Zdaje się że trzeba zamontować usbdevfs ... przy działającym hotplugu załatwia to właśnie hotplug... Pozdrawiam jacol.
PS. Problem był na forum.
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: ____0 »

oki problem juz rozwiazalem wystartczalo dopisac do fstab

Kod: Zaznacz cały

usbfs            /proc/bus/usb    usbfs       defaults         0   0 
nastepnie musze wpisac eaglestat i eaglectrl -d
nie wiem czy mam dac ci plusa:PP :P
Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: benetnash »

ale numer! już wiem dlatego mi lsusb nie działało po aktualizacji jądra :lol:
Pozdrawiam!
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]
Awatar użytkownika
Fintan
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2005-02-09, 22:05
Lokalizacja: Katowice/Wrocław
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: Fintan »

____0 pisze:nastepnie musze wpisac eaglestat i eaglectrl -d
Akurat eaglestat nie musisz - to jedynie wyswietla statystyki modemu ;P
U mnie do odpalenia neo przy starcie systemu wystarcza taki skrypcik:

Kod: Zaznacz cały

echo Synchronizing modem...
/usr/sbin/eaglectrl -d &> /dev/null
/usr/sbin/eaglectrl -s 30 &> /dev/null
echo Starting internet connection...
/usr/sbin/startadsl
:D
Fintan
I'll see you on the dark side of the moon...
Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Wolno działa...

Post autor: ____0 »

ja musze dac eaglestat poniewaz bez tego modem nie zacznie sie synchronizowac.
ODPOWIEDZ