Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

denzel5
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2006-02-17, 00:52

Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: denzel5 »

mam problem dysponuje sprzetem :
pentium 500
320 mb ramu
2dyski w tym
SCSI-10G- sterownik AHA-2940U2 COMPAQ
I NORMALNY 20 G
CD DVD PIONER - tez na SCSI

a teraz moje pytanie jaki linux na tym pójdzie ?
i gdzie go znajde ?
wielkie dzieki pozdrawiam
Awatar użytkownika
oSA
Użytkownik
Posty: 365
Rejestracja: 2005-04-16, 00:58
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: oSA »

Slackware 10.2 pójdzie.

Tylko najlepiej jak skompilujesz sobie jajko pod ten sprzęcik

A ściągniesz go z:

http://alphageek.dyndns.org/linux/slack ... rors.shtml

Pamiętaj tylko żeby zrobić dwie dyskietki pod scsi

Pozdrawiam.
oSA
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA [url=http://www.bez-kabli.pl/]Bez-kabli.pl[/url]
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: Randalf »

Masz bardzo dobry sprzęt :wink: W zasadzie każdy linux na tym pójdzie, ale oczywiście polecam Slackware. Ewentualnie możesz rozważyć zainstalowanie jakiejś odchudzonej wersji w stylu Zenwalk lub Vector (akurat dzisiaj wyszły najnowsze wersje :) ) . Jako windowmanager odradzałbym Ci KDE i zamiast tego np. Xfce lub fluxbox, zależnie od preferencji. Wszelkie info o dystrybucjach oraz o tym skąd je pobrać znajdziesz tutaj .
Awatar użytkownika
hitman1986
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 2005-12-30, 11:45
Lokalizacja: Lębork / Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: hitman1986 »

Slackware będzie bardzo ładnie chodził. 320MB RAMu = świetnie !! KDE powinno iść gładko.
[size=100][b][color=red]Do dnia 1 listopada nie będzie mnie tutaj, mam praktyki na Cyprze ! Do zobaczenia w listopadzie !![/color][/b][/size]
przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: przemek999 »

Ja też tak sądze, choć może być problem z dyskiem - pewnie jakiś wolny Samsung :) Proponuje założyć ext2fs na partycji systemowej (na /home mozna reiserfs). Powodzenia !
Pozdrawiam Przemek.
Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: ulises »

hmmm ja mam:
pentium III 733
320M ramu (+ swap kolejne 320M)
dysk Samsunga 20G
CD-RW na SCSI

i Slack 10.2 pięknie śmiga razem z KDE :lol: (i wogóle swapa nie rusza :wink: )

wprwadzie jak odpalam Firefoxa to zanim się załduje to mnie szlak trafia, ale jeszcze go nie z upgrade'owałem :wink:
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.
Awatar użytkownika
Dziki
Użytkownik
Posty: 238
Rejestracja: 2004-12-27, 08:02
Lokalizacja: Darkest Moor
Kontakt:

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: Dziki »

Linux to nie Window$ ktory na starcie zre 90% pamieci. Linuxa z x-ami mozna bez kata uruchomic na 486 + 16 mb ramu ;-)

[OT]Ciekawostka: kumpel zainstalowal jakas bete Longhorna - na starcie zezarl ponad 500 mega ramu. Na otwarcie sie folderu Moj Komputer czekal okolo 10 minut.[/OT]
[url=http://userbarmaker.com/][img]http://img214.imageshack.us/img214/5814/631160779259si7.png[/img][/url]
[url=http://operapl.net/nie]Daj się zOperować ;)[/url]
JID: [color=green]dziki//uaznia.net[/color]
[url=http://www.last.fm/user/hexdevil/?chartstyle=minimalLightRecent5][img]http://imagegen.last.fm/minimalLightRecent5/recenttracks/hexdevil.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
zzrock
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2005-07-17, 15:24
Lokalizacja: Słupsk
Kontakt:

Re: Problem z instalacją Linuxa ?? :(

Post autor: zzrock »

antaeus pisze:Ciekawostka: kumpel zainstalowal jakas bete Longhorna - na starcie zezarl ponad 500 mega ramu. Na otwarcie sie folderu Moj Komputer czekal okolo 10 minut.
masakra. Zanim ten Windows zaistnieje w domowych komputerach, to jeszcze trochę czasu musi minąć.
ODPOWIEDZ