Problemy po aktualizacji jadra

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Randalf »

siekier pisze:rc.hotplug jest u mnie ustawiony jako wykonywalny i przy starcie sie odpala, nic przy tym nie zmienialem
To prawdopodobnie dlatego masz te błędy o modułach przy starcie, bo hotplug chce załadować moduły, których nie masz. Jeszcze raz: odpal hotpluga na kernelu z paczki i sprawdź jakie moduły ładuje - będziesz wiedział jakie masz skompilować. Po wszystkim możesz ściągnąć z rc.hotplug atrybut wykonalności, co znacznie przyspieszy Ci start systemu.
siekier
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-03-23, 10:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: siekier »

Wreszcie dziala mi net! Dzieki mpier, to chodzilo o te sterowniki tulip. Cos mi ta nazwa mowila ale jakos nie skojazylem tego z sieciowka.
Randalf pisze:Jeszcze raz: odpal hotpluga na kernelu z paczki i sprawdź jakie moduły ładuje - będziesz wiedział jakie masz skompilować.
Jesli zainstaluje kernela z paczki to bede miec nadmiar modolow i system zaladuje tylko te ktore sa mi niezbedne - tak to rozumiem. Wiec te, ktore system zaladuje mam potem sobie sam skompilowac? Tylko jak mam to sprawdzic, ktore sa ladowane przez hotpluga?
Jestem tu nowy
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Randalf »

siekier pisze:Tylko jak mam to sprawdzic, ktore sa ladowane przez hotpluga?

Kod: Zaznacz cały

lsmod
Awatar użytkownika
Sidu
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2005-07-09, 08:39
Lokalizacja: Zabrze ;)
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Sidu »

ja mam zaladowane tylko 3 moduly:

Kod: Zaznacz cały

snd_vi82xx
snd_mpu401_uart
snd_rawmidi
a karta dzwiekowa dziala i internet takze. ...
jezeli chcialbym przekompilowac jadra to w ty katalogu co mam linux-2.6.16
wykonac polecenie

Kod: Zaznacz cały

make menuconfig
nastepnie

Kod: Zaznacz cały

make dep && make clean && make bzImage && make modules && make modules_intall && make install
czy jak ?
My against world ...
[url=http://dziecineostrady.prv.pl][img]http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png[/img][/url]
siekier
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-03-23, 10:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: siekier »

Sidu zamiast

Kod: Zaznacz cały

make menuconfig
radze Ci skorzystac z graficznego konfiguratora:

Kod: Zaznacz cały

make xconfig
jak juz skonfigurujesz sobie jadra, co jest najtrudniejsze i ja sobie narazie z tym srednio radze, zapamietujesz konfiguracje. W katalogu /usr/src/linux-2.6.16/ powstanie plik .config, jest to plik z konfiguracja, do jego zapisania beda potrzebne prawa roota, chyba ze zmienisz chmod katalogu /usr/src/linux-2.6.16/.
Potem kompilujesz jadro i instalujesz moduly tak jak napisales:

Kod: Zaznacz cały

make clean && make bzImage && make modules && make modules_intall
polecenie

Kod: Zaznacz cały

make dep 
dla jadra 2.6 nie jest wymagane
potem mozesz sobie przekopiowac recznie pliki bzImage i System.map do katalogu /boot

Kod: Zaznacz cały

cp /usr/src/linux-2.6.16/arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz-2.6.16
cp /usr/src/linux-2.6.16/System.map /boot/System.map-2.6.16
i nastepnie wyedytowac plik /boot/grub/menu.lst dodajac wpis dla nowego jadra.
Lub zastosowac tak jak piszesz

Kod: Zaznacz cały

make install
wtedy powinno sie to zrobic za Ciebie samo, ale ja tego nie stosowalem. Polecam zrobic to recznie.
To powinno wystarczyc - powodzenia moze pojdzie Ci lepiej niz mi:)
Jestem tu nowy
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: BeteNoire »

Make clean, make bzImage też nie są wymagane. Clean- po co czyścić wszystkie kompilaty? BzImage - sam się robi po make. Krótko mówiąc wystarcza :

Kod: Zaznacz cały

make
make modules_install
# i ewentualnie:
make install
Awatar użytkownika
Sidu
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2005-07-09, 08:39
Lokalizacja: Zabrze ;)
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Sidu »

a moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego odpala mi tylko 3 moduly a dzwiek internet jest ?
te moduly sa na stanie:

Kod: Zaznacz cały

snd_vi82xx
snd_mpu401_uart
snd_rawmidi
i jak moge sie pozbyc tego

Kod: Zaznacz cały

FATAL: snd_pcm_oss not found
FATAL: snd_mixer oss not found
doczytalem sie podczas startu ze nie moze odpalic takze

Kod: Zaznacz cały

agpgart
co to wogule za modul i do czego sluzy ?
Jeszcze jedno glupie pytanie jak instalowalem kernel 2.6.16 ?
musialem zaktualizowac ALSE ? :shy:

[ Komentarz dodany przez: loop0: 2006-04-02, 20:31 ]
Ortografia!
Ostatnio zmieniony 2006-04-02, 19:30 przez Sidu, łącznie zmieniany 2 razy.
My against world ...
[url=http://dziecineostrady.prv.pl][img]http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
rysiul
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2006-03-14, 16:42

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: rysiul »

i jak moge sie pozbyc tego

Kod:
FATAL: snd_pcm_oss not found
FATAL: snd_mixer oss not found
zaznaczyc przy konfiguracji kernela jako moduly albo wkompilowac na stale te opcje

Kod: Zaznacz cały

      
<M> OSS Mixer API
<M> OSS PCM (digital audio) API 
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: BeteNoire »

Sidu, nie możesz się pozbyć tych FATALi bo: a) zostawiłeś ich wpisy w rc.modules, b) nie skompilowałeś ich. To samo dotyczy agpgart. To moduł do obsługi agp, do niczego Ci nie potrzebny jeśli używasz sterowników producenta grafy.
Awatar użytkownika
Sidu
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2005-07-09, 08:39
Lokalizacja: Zabrze ;)
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Sidu »

wszystko w jak najlepszym porzadku przekompilowalem jadro dopisalem

Kod: Zaznacz cały

OSS MIXER
OSS PCM AMI
ze maja byc na stale w jadrze i juz zaden FATAL nie wyskakuje
dziekuje wszystkim za pomoc :jupi:
AGP wyrzucilem ...
Ostatnio zmieniony 2006-03-29, 14:57 przez Sidu, łącznie zmieniany 1 raz.
My against world ...
[url=http://dziecineostrady.prv.pl][img]http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
Sidu
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2005-07-09, 08:39
Lokalizacja: Zabrze ;)
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Sidu »

mam mały problemik otóż:
jak kopiuje pliki z partycjii windowsa,strasznie zamula mi kompa myszka nie jeździ po ekranie tylko zatrzymuje sie w miejscu podobnie jest przy uruchamianiu np.firefox'a
od czego moze to zalezec i jak sprawdzic co powoduje takie zamulenie kompa :wow:
?
przy jajku 2.4.31 nie bylo zadnych problemow pewnie cos nie tak przy kompilacjii kernela zrobilem:(
My against world ...
[url=http://dziecineostrady.prv.pl][img]http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: mina86 »

Spróbuj hdparm -d 1 /dev/hda (i analogicznie dla innych dysków). Może masz wyłączoną obsługę DMA. Sprawdź także w konfiguracji jądra czy masz znaznaczony odpowiedni chipset oraz czy jest włączona obsługa DMA. Prawdopodobnie to i tak nie to jest powodem tych problemów, ale sprawdzić zawsze warto ;)
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.
Awatar użytkownika
Bartek21
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-03-13, 15:39
Kontakt:

Re: Problemy po aktualizacji jadra

Post autor: Bartek21 »

Sidu pisze:i jak moge sie pozbyc tego

Kod: Zaznacz cały

FATAL: snd_pcm_oss not found
FATAL: snd_mixer oss not found
Jeszcze wróce do tematu, to się pojawia jak masz wkąpilowaną w kernela ALSA a nie masz OSS, ale ALSA itak próbuje załadować moduły związane z OSS, pozabyć się można jeszcze edytując skrypt startowy /etc/rc.d/rc.alsa (jakby się komuś nie chciało wkąpilowywać OSS w kernela) ;-)
Sidu pisze: doczytalem sie podczas startu ze nie moze odpalic takze

Kod: Zaznacz cały

agpgart
co to wogule za modul i do czego sluzy ?
Odpowaiada to w skrócie za obsługę slotu AGP na płycie głównej. Często agpgart jest już wkąpilowany na stałe albo załadowany na początku inicjalizacji kernela, a potem hotplug albo coś innego ponownie próbuje go załadować i wtedy wyskakują błędy. Gdyby agpgart się nie załadował to prawdopodobnie nie zadziałała by żadna karta na agp czyli byś nawet takiego komunikatu nie przeczytał :devil2:
ODPOWIEDZ