zmiana rozmiaru NTFS ?

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Adamek
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2004-06-11, 18:33

zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Adamek »

Witam! Chce w pracy zainstalować slacka jednocześnie nie moge pozbyć sie xpka. Na dysku oczywiście jedna partycja (160GB). Gdyby ktoś pomyślał i zrobił ich więcej nie było by problemu. Muszę te dane na dysku zachować, przeinstalowanie systemu nie wchodzi w grę także chyba tylko zmiana rozmiaru NTFS pozostaje. Z tego co w sieci znalazłem to właściwie oprócz komerycjnych narzędzi (PM)nic nie ma. Parted tylko wykrywa :( Ktoś tu na forum opisał, że qtparted zadziałał ale muszę być pewien że system(XP) nie wyleci do /dev/null po tej operacji. Macie jakieś doświadczenia z podobnymi problemami? Ile może trwać resize partycji 160GB? Pozdrawiam.

Sajmon
Moderator
Posty: 1172
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Sajmon »

Użyj do tego SuSE, niech zainstaluje tylko podstwowe pakiety a potem wrzucisz Slackware bez problemów (Podczas instalacji albo usuniesz wszystkie pakiety, które wrzucił SuSE albo cfdisk'iem usuniesz patrycję Linuksa i stworzysz na nowo (+ma być Bootable), swap partycji nie ruszaj). Twój XP napewno nie wyleci w powietrze, co nie zaszkodzi zrobienie backup'u.

Jeśli chodzi o resize to w zależności jakiego kompa masz do dyspozycji od 20 do 50 min trwa pełna instalacji SuSE. Jeśli nie chcesz przekładać płytek CD podczas installacji to proponuję użycie DVD.
Instalacja Slackware trwa do około 30 min (zależy od sprzętu), jak dojdziesz do wprawy to:
włożysz CD, naciśniesz enter, wypalisz (jeśli palisz) papierosa i... już :-)

#########
Instalowałem w ten sposób na nie jednym kompie, nawet na notebook'ach z wyjątkiem raid/sata. Myślę że najnowsza wersja SuSE powinna sobie z tym poradzić.
#########
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 12:09 przez Sajmon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adamek
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2004-06-11, 18:33

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Adamek »

czyli w SUSE jest mozliość resize'u ..co oni za narzędzie tam mają? jak już to instalator odpale a w momencie kopiowania plików (juz po partycjonowaniu) reset mu dam i juz. potem w slacku format partycji i bedzie dobrze? szkoda czasu na instalacje. Co tam jest jakiś diskdruid jak w redhacie ?

Sajmon
Moderator
Posty: 1172
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Sajmon »

Nie wiem, wiem że sobie SuSE sam sobie obciana około 5GB podczas instalacji. Ja instaluję zawsze podstawowy system SuSE żeby się nie "pieprzyć" później z konfiguracją Slackware pod dany komputer.Wyciągam to co potrzeba, instaluję Slacka, potem na szybko konfiguruję kompa i już. Jeszcze żaden z klientów mi nie nabluzgał :mrgreen:

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: BeteNoire »

Co ja widzę, moderator forum Slackware doradza instalację SuSe :shock: Pytanie tylko czy używanie całego distro do jednej małej operacji ma sens?

Zatem do rzeczy:
Adamek pisze:Z tego co w sieci znalazłem to właściwie oprócz komerycjnych narzędzi (PM)nic nie ma.
Oj, bardzo słabo szukałeś... Qtparted jest nieco przestarzałe ale...
TYM przytniesz tą przydużą partycję ntfs. Przedtem ją zdefragmentuj i - koniecznie - zbackupuj.
Uwaga, która może okazać się istotna: Gparted może przycinać partycje ntfs tylko od końca.
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 12:43 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.

Sajmon
Moderator
Posty: 1172
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Sajmon »

BeteNoire pisze:Co ja widzę, moderator forum Slackware doradza instalację SuSe :shock: Pytanie tylko czy używanie całego distro do jednej małej operacji ma sens?
Gdzybyś się nie doczytał co wyżej napisałem to SuSE skonfiguruje kompa automagicznie, Czasami nie mam czasu/wiedzy żeby pieprzyć się z obcym kompem godzinami.
Dlatego polecam SuSE w takich przypadkach.
Tak się akurat składa że popsułem już kilkakrotnie system używając gparted-livecd.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: snaj »

Taka prawda z *nixami, jak trzeba resizea zrobic to tylko zabawki windowsowe pomagaja.

BTW co za program w suse pozwala na resize partycji ?
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 14:18 przez snaj, łącznie zmieniany 1 raz.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Sajmon
Moderator
Posty: 1172
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Sajmon »

To robi YaST2 ale czego używa to nie wiem ,być może mają coś swojego. Nie wnikałem głębiej w SuSE, najważniejsze że funkcjonuje.
< edit >
Cały czas mowa tu o openSuSE :-)
< / edit >
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 14:33 przez Sajmon, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

Awatar użytkownika
oSA
Użytkownik
Posty: 365
Rejestracja: 2005-04-16, 00:58
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: oSA »

Ja bym ściągnął jakiś program pod Windows'a do zmiany rozmiaru partycji np.

Partition Magic

lub

Paragon Manager Disk (chyba bezpłatny)
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA [url=http://www.bez-kabli.pl/]Bez-kabli.pl[/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: BeteNoire »

Sajmon pisze:
BeteNoire pisze:Co ja widzę, moderator forum Slackware doradza instalację SuSe :shock: Pytanie tylko czy używanie całego distro do jednej małej operacji ma sens?
Gdzybyś się nie doczytał co wyżej napisałem to SuSE skonfiguruje kompa automagicznie, Czasami nie mam czasu/wiedzy żeby pieprzyć się z obcym kompem godzinami.
Dlatego polecam SuSE w takich przypadkach.
Tak się akurat składa że popsułem już kilkakrotnie system używając gparted-livecd.
Doczytałem, ale jakie to ma znaczenie? I tak jest OT :twisted:
snaj pisze:Taka prawda z *nixami, jak trzeba resizea zrobic to tylko zabawki windowsowe pomagaja.
A ja bym powiedział, że jest odwrotnie.
Zresztą to nie są "windowsowe" zabawki tylko komercyjne produkty innych firm. Mimo wszystko miło, że biorą pod uwagę coś więcej niż M$oft.
oSA pisze:Ja bym ściągnął jakiś program pod Windows'a do zmiany rozmiaru partycji np.

Partition Magic
A obsłuży Ci to coś więcej niż ext2/ext3?
Zresztą, powodzenia, niejeden już się przejechał na wątpliwej jakości tego programu.

A co do Paragona to nie wiem, niech się wypowie ktoś komu się udało :D
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 15:18 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: snaj »

Bynajmniej Partitionem robilem wlasciwie wszytko z partycjami i nie bylo problemow.

Zaden program linuxowy nie pozwala na przesuniecie partycji z danymi, na jej resize (w dowolny sposob) bez utraty danych i potrzeby kasowania i tworzenia na nowo partycji.
Tutaj *nixom daleko do programow windowsowych (tak okreslam programy odpalane w tym systemie a nie produkcji MS).
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: mpier »

Próbowaliście może ntfsresize z ntfsprogs? Strzelam, że właśnie z tego korzysta (jeśli ma możliwość zmiany ntfsa ) instalator suse.

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Maxim »

Też jestem zdania, że do gmerania w partycjach windowsowych najlepszy będzie windowsowy program. Ściągnij ten wynalazek a z pliku CzytajTo.txt dowiesz się jak się go uruchamia i co zawiera. Próbowałem. Działa :ok:
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: BeteNoire »

Hirens Boot CD ma, khem, nieco więcej tych legalnych dobrodziejstw :D Ba, ma nawet wspomnianego Paragona.
Ostatnio zmieniony 2006-04-29, 15:35 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: zmiana rozmiaru NTFS ?

Post autor: Maxim »

BeteNoire pisze:Hirens Boot CD ma, khem, nieco więcej....
I dużo więcej, bo ponad 60 Mb do ściągnięcia. A efekt ten sam :razz:
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

ODPOWIEDZ