Zastanawia mnie równierz czym jest "compiz" często ta nazwa wystepuje wraz z xgl?
Przeszukalem google - znalazłem kilka inforamcji ale nie potrafie złożyc tego w jedną całość - NIE ROZUMIEM TEGO XGL - co to jest?!
Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy
Mam dokładnie taki sam sprzęt w kompie. Xgl bawiłem się na Archu, wszystko kompilowane pod i686. Działa to całkiem szybko i dobrze współpracuje z ati fglrx i xorg 7.0. Moim zdaniem na razie to taki rodzaj zabawki, można porobić screenshoty, ale jeszcze jest kilka ograniczeń. Najbardziej brakuje mi możliwości zmiany pulpitów rolką myszy (zaznaczam, że nie wnikałem w konfigurację). No i nie udało mi się zmusić xgl'a do współpracy z gdm.miszmaniac pisze:A mi niech ktoś powie czy mocno zwalnia system np. Atlhona 2800+ z 512RAM i Radeonem 9550?
U mnie to samo z kororaa, na ATI ekran pokrywał się kolorowymi paskami a na GF7600GT występuje hard freeze, pomaga tylko zresetowanie kompa, własna kompilacja nawet nie chciała się uruchomić, zaczyna mnie to wkurzać od pół roku nie moge tego uruchomićJak radził tomek-o wypróbowalem jedną z live-CD - kororaa - ale wystąpił jakiś problem z x'amii ostatecznie nic nie zobaczyłem... Próbe uruchomienia tej dystrybucji podjąlem u kolegi. Doszliśmy troche dalej, gdyż wyświetlilo nam sie okno logowania. Po zalogowaniu caly ekran pokrył sie kolorowymi paskiami. Jedynie kursor myszy było widać...
Kod: Zaznacz cały
startxgl 1 ati gnome