Gnome-2.8 (paczki) ??

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: marciek » 2004-10-05, 12:43

Witam ...

Używa gnome-2.6, lecz zainstalowalbm sobie ' gnome-2.8 ', gdzie można ściągnąć je, chodzi mi o paczki :)

z gory dzieki ...

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: cherry » 2004-10-05, 13:41

Sciągnij sobie źródła i przekompiluj pod swój procek (athlon czy tam pentium) po czym zainstaluj checkinstall'em - będzie śmigać aż miło.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

tadziu
Użytkownik
Posty: 325
Rejestracja: 2004-05-23, 18:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: tadziu » 2004-10-05, 15:17

www.dropline.net/forums - gdzies tam mozesz juz znalezc Dropline Gnome 2.8 - niedlugo bedzie pewnie do sciagniecia normalnie na ich stronie
Linux registered user #325402

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: marciek » 2004-10-05, 17:14

cherry pisze:Sciągnij sobie źródła i przekompiluj pod swój procek (athlon czy tam pentium) po czym zainstaluj checkinstall'em - będzie śmigać aż miło.
Tylko że mam taki prble ze niewiem co jak mam kompilowac.

Wszystkie mam zrobic tak :

Kod: Zaznacz cały

./configure
make
czy gdzies musibyc jakis prefix ??

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: cherry » 2004-10-05, 17:34

Jak na desktop to ściągnąć źródła najpierw platformy stąd,
potem oprogramowanie stąd
rozpakować i kompilować w odpowiedniej kolejności ;)

Kod: Zaznacz cały

tar jxvf cos-tam.tar.bz2
cd cos-tam
./configure
make
checkinstall
installpkg cos-tam.tgz // albo upgradepkg cos-tam.tgz
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: marciek » 2004-10-05, 17:40

Ja wiem kolejnosc jest na gnome.org ale mnie interesuje czy nic nie trzeba robic z prefixami . ??
i jeszcze jedno . jak konpilowalem sam gnome 2.6 to przy libbonobo wyskoczyl mi blad 'gcc' . i niewime od czego on jest , i sie boje zebym niemial podobnej sytuacji teraz z gnome-2.8 .:|
a gcc mam takie jak jest w slacku 10

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: cherry » 2004-10-05, 17:57

Co się martwisz na zapas? Jak coś będzie nie tak to może znajdziemy na to lekarstwo :)
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

orli

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: orli » 2004-10-05, 18:04

cherry pisze:

Kod: Zaznacz cały

tar jxvf cos-tam.tar.bz2
cd cos-tam
./configure
make
checkinstall
installpkg cos-tam.tgz // albo upgradepkg cos-tam.tgz
installpkg jest zbędne, checkinstall sam zainstaluje stworzoną paczkę.

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: cherry » 2004-10-05, 19:08

Domyślny owszem, ale wystarczy zmienić checkinstallrc i już nie zainstaluje :P
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

Zulik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2004-06-14, 20:07
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: Zulik » 2004-10-05, 19:26

ja bym na Twoim miejscu czaskał --prefix=/usr
IMHO to nie jest takie łatwie skompilować sobie gnoma :)
kernel: 2.6.19.1 plus patch CK, slack from 10.2 to 11.0.0
środowisko graficzne XFCE 4.4, kompilowane samodzielnie - grafika - NVIDIA

Klopsik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 2004-06-10, 12:20
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: Klopsik » 2004-10-05, 20:47

cherry pisze:Sciągnij sobie źródła i przekompiluj pod swój procek (athlon czy tam pentium) po czym zainstaluj checkinstall'em - będzie śmigać aż miło.
Warning. This may take a few minutes :P

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Wiem

Post autor: marciek » 2004-10-05, 22:23

Wiem że ' checkinstall ' robi paczki i je instaluje, ale mi chodzi o to ze niektore zrudla jak kompiluje wychodzi mi blad ' gcc ' i niemoge skompilowac danego pakietu :| .. dlatego zapytalem sie czy wiecie gdzie mozna sciagnac paczki z gnome-2.8 bo interesowaloby mnie sobie zainstalowac nowego gnoma :P ..

tadziu
Użytkownik
Posty: 325
Rejestracja: 2004-05-23, 18:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: tadziu » 2004-10-06, 16:03

Pisalem juz - www.dropline.net/forums - tam poszukaj

edited:
dopra, podam ci tego linka :P
Linux registered user #325402

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: marciek » 2004-10-06, 20:03

tadziu pisze:Pisalem juz - www.dropline.net/forums - tam poszukaj

edited:
dopra, podam ci tego linka :P
Dzieki nie cza bylo tak odrazu ;P w sumie ma to 2 dni noa le :P . tak czy inaczej DZIEKI :D:D:d :wink:

[ Dodano: 2004-10-07, 18:33 ]
instalowaliscie wszystom z tego . czy tylko to co co pisze ??

a i jeszcze jeno. Moge to zainstalowac " installpkg *.tgz " czy musze w kolejnosci jaka jest podana na stronie gnome.org ??

eskimos
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2004-08-09, 14:36

Re: Gnome-2.8 (paczki) ??

Post autor: eskimos » 2004-10-14, 18:37

A jak te paczki sciagnac naraz wszystkie przeciez nie bede klikal kazdej paczki odzielnie ?
Jak to zladowac?
Slack 10.2, Gnome 2.14.2, P4 2,4GHz, 512 ram, gforce2 MX 400. WinXP Home takze niestety ;-(

ODPOWIEDZ