Dwa monitory i dwie karty graficzne

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: jacol »

Temat wydaje się ciekawy. Jak zmusić X aby jednocześnie mogło pracować dwoje (wielu) użytkowników na dwóch (wielu) monitorach.? Jeden użytkownik i wiele monitorów, kart to mały
problemik (wmaler pracuje bardzo dobrze w takim układzie) Czy ktoś z kolegów, koleżanek robiło taką konfigurację? Pozdrawiam jacol

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: ahes »

z tego co slyszalem to nazywa sie to terminale dostepowe - kilka monitorow i klawiatur wpiete do jednej maszyny. mysle ze nie powinno byc z tym problemow. dwie konfiguracje xorg (w przypadku roznych kart) i odpalasz dwie sesje xow. tylko musisz miec naprawde mocny komp aby pracowalo sie na tym przyjemnie.
jeszcze ciekawszym rozwiazaniem jest xinerama. karta dualheadowa dwa monitory lcd i masz piekna panorame na desktopie. super sprawa. widzialem kiedys na wlasne oczy takie rozwiazanie. cos pieknego
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

miesozer
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2005-04-13, 11:18
Lokalizacja: z wietnamu, hej!
Kontakt:

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: miesozer »

A ja mam pytanie - czy jak po wtyknięciu drugiej karty, obok pierwszej - na płycie głównej, ta pierwsza znika, tj. lspci już jej nie wyświetla to oznacza, że nici z używania dwóch kart naraz?
Mam nadzieje, że pierwsze zdanie jest zrozumiałe :P
Jak coś to płyta główna to jakiś MS-6511.

Pozdro!

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: kazalot »

jesli to zintegrowana karta, to moze trzeba ja uaktywnic w ustawieniach biosu po wlozeniu tej drugiej

miesozer
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2005-04-13, 11:18
Lokalizacja: z wietnamu, hej!
Kontakt:

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: miesozer »

No też bym szukał czegoś na poziomie biosu. Ale tu nic nie ma :/ Jest tylko coś takiego jak "primary display" i wybór AGP/PCI ale nic to nie zmienia - komp widzi tylko tą wtykniętą.

agresor
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20

Post autor: agresor »

-
Ostatnio zmieniony 2020-05-29, 11:49 przez agresor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
argon
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 2004-09-29, 00:49
Lokalizacja: Węgorzewo
Kontakt:

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: argon »

agresor pisze:Tak to nie wyda... 1. Musisz mieć dwie takie same karty. 2. Muszą wspierać technologię SLI (Nvidia) lub Crossfire (ATI).
Da się, miałem kiedyś 3 monitory: 1 podłączony do Quadro, 1 do S3-Savage, 1 do ELSA GLoria-L. OpenGl działał tylko na Quadro, ale X działały na wszystkich monitorach na raz.

Kod: Zaznacz cały

# GLoria
00:05.0 VGA compatible unclassified device: S3 Inc. 86c325 [ViRGE] (rev 06)
00:05.1 Non-VGA unclassified device: 3DLabs GLINT Delta (rev 01)
00:05.2 Non-VGA unclassified device: 3DLabs GLINT 500TX (rev 01)

# Savage
00:0a.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86C270-294 Savage/MX-MV (rev 11)

# Quadro
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11GL [Quadro2 MXR/EX/Go] (rev b2)
miesozer pisze:A ja mam pytanie - czy jak po wtyknięciu drugiej karty, obok pierwszej - na płycie głównej, ta pierwsza znika, tj. lspci już jej nie wyświetla to oznacza, że nici z używania dwóch kart naraz?
Prawdopodobnie zintegrowana karta jest wyłączana automagicznie po włożeniu jakiejś w slot. Może jest jakaś zworka czy inne ustawienie w BIOSie, które to zmienia?
No RISC, no fun!

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: kazalot »

Prawdopodobnie zintegrowana karta jest wyłączana automagicznie po włożeniu jakiejś w slot. Może jest jakaś zworka czy inne ustawienie w BIOSie, które to zmienia?
tez tak mysle, wszystkie plyty ze zintegrowana karta graficzna jakie widzialem mialy w biosie ustawienia do tej karty (wlaczona/wylaczona/automatycznie)

miesozer
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2005-04-13, 11:18
Lokalizacja: z wietnamu, hej!
Kontakt:

Re: Dwa monitory i dwie karty graficzne

Post autor: miesozer »

tez tak mysle, wszystkie plyty ze zintegrowana karta graficzna jakie widzialem mialy w biosie ustawienia do tej karty (wlaczona/wylaczona/automatycznie)
Kurde - właśnie, że nic tam nie ma :/ Zworek też bardzo nie ma. Chyba nic z tego nie będzie :/ Może jest tak, że kontroler agp może obsłużyć tylko jedną kartę graficzną. No bo ta na płycie jest niby agp i tą drugą też w agp wpinam.

ODPOWIEDZ