Dwa male problemy

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Dwa male problemy

Post autor: Marque »

Mam pewne pytanie. Nie powoduje to nic strasznego ale gdy na koncie zwyklego uzytkownika za pomoca polecenia su - przelogowuje sie na roota wyskakuje mi najpierw :

Kod: Zaznacz cały

-bash: /usr/lib/qt=/usr/lib/qt: No such file or directory
-bash: LD-LIBRARY_PATH=/usr/lib/qt/lib:: No such file or directory
Loguje sie na roota ale czy powyzszy wpis moze byc niepokojacy?
Drugie pytanko. Gdy uruchamiem z aterma na koncie zwyklego uzytkownika jakis program KDE ( pracuje na fluxboksie)np konsole pisze mi :

Kod: Zaznacz cały

konsole: cannot connect to X server

Czym to jest spowodowane?


Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Dwa male problemy

Post autor: Marque »

A paczka QT musi byc dostosowana pod konkretnego kernela??
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Dwa male problemy

Post autor: largo3 »

Zainstaluj paczkę dla Slackware w wersji, której używasz np. 11.0.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony 2007-03-31, 10:05 przez largo3, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Dwa male problemy

Post autor: Marque »

Tylko ja juz ta wersje mam zainstalowana
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Dwa male problemy

Post autor: largo3 »

Pokaż wynik

Kod: Zaznacz cały

ls -l  /usr/lib | grep qt
oraz

Kod: Zaznacz cały

ls  /var/log/packages/ | grep qt
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Dwa male problemy

Post autor: Marque »

Wynik ls -l /usr/lib | grep qt

Kod: Zaznacz cały

lrwxrwxrwx   1 root root        8 2007-03-17 19:22 qt -> qt-3.3.6
drwxrwxrwx  12 root root     4096 2006-09-02 05:15 qt-3.3.6
wynik ls /var/log/packages/ | grep qt

Kod: Zaznacz cały

qt-3.3.6-i486-4
al teraz mi sie udalo uruchomic konsole KDE :shock:
Ostatnio zmieniony 2007-03-31, 10:37 przez Marque, łącznie zmieniany 1 raz.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Dwa male problemy

Post autor: largo3 »

Sprawdź czy w pliku /etc/ld.so.conf jest wpis /usr/lib/qt-3.3.6/lib lub /usr/lib/qt/lib. Jeśli nie ma to dopisz a potem zrób

Kod: Zaznacz cały

ldconfig
.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Dwa male problemy

Post autor: Marque »

Oki odwoluje sie ale to nic nie dalo tym razem znowu nie moge wlaczac niektorych programowch kde i poza tym gdy chce ze zwyklego uzytkownika we fluxboksie dopisac do pliku init komende ladujaca tapete za kazdym razem to nie moge a z pod roota wszystko dziala. A jak sie instaluje qt to moze sprobuje go przeinstalowac
Ostatnio zmieniony 2007-03-31, 11:21 przez Marque, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: Dwa male problemy

Post autor: julaf »

http://opensys.linuxpackages.net/Slackw ... 6-1kjz.tgz
I zrób:

Kod: Zaznacz cały

upgradepkg qt-3.3.8-i486-1kjz.tgz
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Dwa male problemy

Post autor: Marque »

Programy KDE jak konqueror uruchamiaja sie bez problemu ale , nie mam praw zapisu do mojego folderu domowego :shock:
Ostatnio zmieniony 2007-04-05, 10:19 przez Marque, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Dwa male problemy

Post autor: m4jkel »

Marque pisze:nie mam praw zapisu do mojego folderu domowego
To je nadaj ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Dwa male problemy

Post autor: Marque »

Problem znowu powrocil mimo ze przez chwile go nie bylo :(
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

ODPOWIEDZ