[Rozw.]Odświeżanie - ATI

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

[Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Mam pewien problem, a mianowicie ustawianie odświeżania poprzez Modeline działa na sterownikach nie większych niż 8.29.6. Gdy zainstaluję nowsze sterowniki Xorg ustawia rozdzielczość 1600x1200(zazwyczaj używam 1024x768). Moja karta to Radeon 9700Pro na AGP, Slackware 11 z standardowym jądrem. Gdy usunę linię Modeline z sekcji Monitor można ustawić rozdzielczośc 1024x768, ale z odświeżaniem jakie mnie nie satysfakcjonuje. Mój xorg.conf wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
	Identifier     "Simple Layout"
	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
	InputDevice    "Mouse1" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	RgbPath      "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/"
EndSection

Section "Module"
	Load  "dbe"  	# Double buffer extension
	SubSection "extmod"
		Option	    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
	EndSubSection
	Load  "type1"
	Load  "freetype"
    #Load        "speedo"
	Load  "glx"
	Load  "dri"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Keyboard1"
	Driver      "kbd"
	Option	    "XkbModel" "pc105"
	Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse1"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "IMPS/2"
	Option	    "Buttons" "5"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
# The mouse device.  The device is normally set to /dev/mouse,
	Option	    "Device" "/dev/mouse"
#   Option "Device"      "/dev/psaux"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
	HorizSync    31.5 - 96.0
	VertRefresh  50.0 - 160.0
	ModeLine     "1024x768_116.00" 132.6 1024 1096 1208 1392 768 769 772 821 -hsync +vsync
	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	    "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
	Driver      "fglrx"
	Option	    "FSAAEnable" "on"
	Option	    "FSAAScale" "4"
	Option	    "UseFastTLS" "on"
	Option	    "NoTV" "yes"
	Option	    "FSAADisableGamma" "off"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
	Device     "aticonfig-Device[0]"
	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
		Modes    "1024x768_116.00"
		ViewPort    0 0 
	EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
	Mode         0666
EndSection

[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2007-04-13, 02:15 ]

Do prezentacji plików konfiguracyjnych używaj code zamiast quote.
Ostatnio zmieniony 2007-10-12, 20:01 przez julaf, łącznie zmieniany 3 razy.

Zulik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2004-06-14, 20:07
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kontakt:

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: Zulik »

Spróbuj

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]"
    Device     "aticonfig-Device[0]"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
        Modes    "1024x768"
        ViewPort    0 0
    EndSubSection
EndSection
kernel: 2.6.19.1 plus patch CK, slack from 10.2 to 11.0.0
środowisko graficzne XFCE 4.4, kompilowane samodzielnie - grafika - NVIDIA

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Tylko, że to już chyba nie będzie odwołanie do ustawionego przeze mnie Modeline
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: Outlaw »

julaf pisze:Tylko, że to już chyba nie będzie odwołanie do ustawionego przeze mnie Modeline
jeżeli masz wpisane odchylenia odpowiednie dla Twojego monitora i wpiszesz rodzielczość z jaką ma pracować to wtedy on wybierze najwyzsze odświeżanie do tej rozdzielczości dla Twojego monitora ;)

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Outlaw, z własnego doświadczenia wiem, że tak nie jest.
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

To nikt nie pomoże?Naprawdę mi na tym zależy :-/

bendi
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 2006-06-25, 20:34
Lokalizacja: Łódź

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: bendi »

W sekcji "Monitor" podaj po prostu stałą wartość odświerzania np. VertRefresh 100

edit: i zastąp te Modeline'y normalnymi Modes ;p
Ostatnio zmieniony 2007-06-05, 12:18 przez bendi, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=75]Pozdrawiam
[i]Most people prefer doors to windows[/i]
JID: bendi@chrome.pl[/size]

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Nic to nie daje :-(
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

bendi
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 2006-06-25, 20:34
Lokalizacja: Łódź

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: bendi »

No to może rzeczywiście coś pokopane jest w tych sterownikach, skoro napisałeś, że w poprzednich było ok. A starszych nie możesz używać? Przecież do obsługi Radeona 9700 żadnych nowości nie dodają.

Ja mam Radeona 9100, sterowniki 8.25.18, rozdzielczość ustawioną poprzez Modes i śmiga mi dokładnie z takim odświerzaniem jak sobie ustawie w VertRefresh.
[size=75]Pozdrawiam
[i]Most people prefer doors to windows[/i]
JID: bendi@chrome.pl[/size]

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Na Slackware 11.0 faktycznie - moge korzystac ze starych sterownikow, ale na current'cie juz nie :-(
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2590
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: Lizard »

julaf, jaka częstotliwość odświeżania Cię interesuje? Patrząc na Twoje ustawienia synchronizacji pionowej zgaduję, że chodzi o 1024x768@85. Zmień w takim razie linię HorizSync na:

Kod: Zaznacz cały

HorizSync    31.5 - 70.0
Nie przejmuj się jeśli KDE pokaże odświeżanie w zakresie od 50-57 Hz. Ten typ tak ma. ;) Ważne co pokazuje OSD monitora (jeśli pokazuje). Poeksperymentuj z dziwnymi ustawieniami odświeżania w KDE, któreś z nich ustawia 85 Hz.
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Interesuje mnie częstotliwość 1024x768@116Hz. KDE nie mam, ale w menu OSD monitora widze, że odświeżanie jest bardzo marne. Póki co pracuje nadal na Slackware 11.0 i działa, ale jak wyjdzie 11.1 mam zamiar go zainstalowac.

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2590
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: Lizard »

julaf pisze:KDE nie mam
To ja przepraszam. Coś mi się pomyliło. :)
julaf pisze:

Kod: Zaznacz cały

Modes    "1024x768_116.00"
[...]
ModeLine     "1024x768_116.00" 132.6 1024 1096 1208 1392 768 769 772 821 -hsync +vsync
Nie wiem jak X-y traktują kropki w parametrach, ale usuń z nazwy trybu końcowe ".00" ("1024x768_116").
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Nie ma to chyba znaczenia, bo już próbowałem kiedyś Modeline nazwać "1024x768" i nie zaskoczyło
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: kazalot »

zauwazylem kiedys ten sam problem przy binarnych sterownikach nvidii , w ogole sie sprzet nie sluchal co do wartosci odswierzania jakie podawalem tradycyjnymi metodami(chcialem 60 dawal 70Hz), podejrzalem wiec jak to ustawia konfigurator i wyszlo ze robi to zupelnie inaczej.

w sekcji screen musialem tylko dopisac

Kod: Zaznacz cały

Option         "metamodes" "1280x1024_60 +0+0 "
nie wiem czy to jest uniwersalna metoda, czy tylko do nvidii , ale moze bedzie to dla ciebie jakis trop
jezeli jest konfigurator do ati to sobie nim wygeneruj plik i przeczytaj co tam wypisal i zgodnie z tym powpisuj sobie co ci trzeba do xorg.conf

ODPOWIEDZ