[Rozw.]Odświeżanie - ATI

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Generator ustawia tylko zakres wartości HorizSync i VertRefresh. Sprawdzę, czy Twoja metoda działa :-)
edit: Niestety nie działa :-( Chyba, że coś źle zrobiłem.

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]"
    Device     "aticonfig-Device[0]"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport 0 0
        Depth    24
        Option   "metamodes" "1280x1024_80 +0+0 " 
        Modes    "1024x768_116.00"
        ViewPort 0 0
    EndSubSection
EndSection
Tak to miałem wpisać?

[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2007-06-06, 22:36 ]
Ostatnio zmieniony 2007-06-06, 21:35 przez julaf, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: kazalot »

no jezeli by mialo dzialac to z

Kod: Zaznacz cały

 Modes    "1280x1024"
ale tak jak wspominalem nie mam pojecia czy na ati to zadziala

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Chłopie, prawie rozwiązałeś mój problem :-) Gdy wpisze:

Kod: Zaznacz cały

Section "Screen"
    Identifier "aticonfig-Screen[0]"
    Device     "aticonfig-Device[0]"
    Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport 0 0
        Depth    24
        Option   "metamodes" "1280x1024_89 +0+0 "
        Modes    "1280x1024"
        ViewPort 0 0
    EndSubSection
EndSection
to wszystko gra. Tylko, że tym sposobem nie mogę ustawić 1024x768, bo wartości odświeżania się ustawiają jakieś kiepskie. Jakieś pomysły ?
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: kazalot »

tzn kiedy wpiszesz

Kod: Zaznacz cały

        Option   "metamodes" "1024x768_89 +0+0 "
        Modes    "1024x768" 
to nie dziala?
jezeli tak to nie mam pomyslow niestety.

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

Dokładnie tak, jak piszesz. Mimo szystko dzięki, zawsze się mogę przerzucić na 1280x1024 :-)
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

ms-trex
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 2006-05-02, 10:02

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: ms-trex »

czy ktos wie jak na tych zasranych driverach ati (sory za wulgaryzmy ale juz 2 dzien na to marnuje) ustawic porzadane odswiezanie dla porzadanych rozdzielczosci?
Ostatnio zmieniony 2007-07-26, 19:42 przez ms-trex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: Outlaw »

ms-trex pisze:czy ktos wie jak na tych zasranych driverach ati (sory za wulgaryzmy ale juz 2 dzien na to marnuje) ustawic porzadane odswiezanie dla porzadanych rozdzielczosci?
ja wiem... użyć SZUKAJ

ms-trex
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 2006-05-02, 10:02

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: ms-trex »

Outlaw pisze: ja wiem... użyć SZUKAJ
wow, wielkie dzieki
daruj se bo nie jestem w nastroju do zartow

moj xorg wyglada tak;

Kod: Zaznacz cały

Section "Monitor"
	Identifier   "Samsung SyncMaster 755DF"
	Option	     "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
	Option	     "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
	Option	     "DPMS" "true"
	HorizSync    30-85
	VertRefresh  50-160
#	Modeline     "800x600" 82.55 800 856 944 1088 600 601 604 643 -HSync +VSync
#	Modeline     "1024x768" 113.309 1024 1096 1208 1392 768 769 772 814 -HSync +VSync
EndSection

Section "Device"
	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
	Driver      "fglrx"
	BusID "PCI:2:0:0"
	Option "UseFBDdev" "true"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
	Device     "aticonfig-Device[0]"
	Monitor    "Samsung SyncMaster 755DF"
	DefaultDepth     24
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24
		Modes "1024x768" "800x600"
	EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
	Mode         0666
EndSection
w takiej konfiguracji xy wstaja ale jakakolwiek wybiore rozdzielczosc to zawsze ustawia 85Hz, gdy chcem ustawic takie odswiezanie jakiego zawsze uzywalem to gdy odkomentuje modeline to xy juz nie wstaja, jest czarny ekran
Ostatnio zmieniony 2007-07-26, 22:50 przez ms-trex, łącznie zmieniany 2 razy.


ms-trex
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 2006-05-02, 10:02

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: ms-trex »

na sterowniku ati wszystko jest ok ale nie mam akceleracji 3d, jak ja wlaczyc na na tym sterowniku?
Dobra juz sie zdecydowalem nie chce tej nedzy od ati, chcem otwarte drivery, na debianie dzialal mi beryl wiec i tu chyba powinien?

Znalazlem ciekawy artykul:
http://dri.freedesktop.org/wiki/DriTroubleshooting
ale stanalem juz na samym poczatku bo musialem zbudowac jakis dri wiec zaczalem robic wszystko zgodnie z tym artykulem,
http://dri.freedesktop.org/wiki/Building
ale zatrzymalem sie na 1.7. Building the DRM on Linux i dalem se siana i juz mialem wykrecac karte zeby ja z checia wywalic przez okno i grzac do sklepu po karte nvidii, ale cos mnie podkusilo zeby zrobic restart i okazalo sie ze jest direct rendering: yes i do tego odswiezanie dziala jak trzeba
To moze ktos mi teraz wyjasni co ja robilem i dlaczego pomimo ze nie zrobilem do konca co bylo w artykulach dziala mi akceleracja 3d na otwartych sterownikach.
Ostatnio zmieniony 2007-07-27, 09:10 przez ms-trex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

W standardowym Slackware nie trzeba bawić się w żadne kompilacje jądra aby uruchomić szarówno zamknięte jak i otwarte sterowniki ati.
Ostatnio zmieniony 2007-07-27, 11:59 przez julaf, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

ms-trex
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 2006-05-02, 10:02

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: ms-trex »

to moze wiesz jak w standardowym slackware uruchomic akceleracje 3d na otwartych sterownikach bez bawienia sie w rekompilacje i inne bzdury

Edit:
Wystarczy w xorgu w sekcji module dopisac

Kod: Zaznacz cały

Load        "dri"
Dzieki wszyskim za pomoc
Ostatnio zmieniony 2007-07-27, 16:22 przez ms-trex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
julaf
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-07-22, 15:06

Re: [Rozw.]Odświeżanie - ATI

Post autor: julaf »

OK, problem rozwiązany. Z tego co patrzyłem na innych forach(także zagranicznych) to ten problem jest dość znany. Pomaga dodanie następującej opcji do sekcji Device:
Option "PreferredVRefresh" "100"

[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2007-10-08, 21:05 ]
Skoro problem rozwiązany, to zastosuj się do pkt. 1.9 regulaminu.
[img]http://img85.imageshack.us/img85/7513/strajk111qi3ko8lmta9.jpg[/img]

ODPOWIEDZ