Thunar nie chce wyświetlać ikon

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Thunar nie chce wyświetlać ikon

Post autor: roverek »

Witam postanowiłem całkowicie przejść na fluxboxa. Pozmieniałem już terminal itd. Pozostał mały problem z thunar / pcmanfm. Mianowicie nie chce wyświetlać ikon. Wygląda to tak:
http://img215.imageshack.us/my.php?imag ... 024vm9.png
Czy ktoś wie jak temu zaradzić ? Na google wyczytałem że trzeba edytować/stworzyć pliki .gtkrc-2.0 oraz gtkrc.mine które rzekomo znajdują się w katalogu domowym użytkownika. Ponieważ ich nie było stworzyłem je.Oto ich zawartość:
gtkrc-2.0:

Kod: Zaznacz cały

# -- THEME AUTO-WRITTEN DO NOT EDIT
include "/usr/share/themes/Gentle_2.0/gtk-2.0/gtkrc"

include "/home/pawel/.gtkrc.mine"

gtk-icon-theme-name = "Gant"
# -- THEME AUTO-WRITTEN DO NOT EDIT
gtkrc.mine:

Kod: Zaznacz cały

gtk-icon-theme-name="Gant"
Posprawdzałem ścieżki do plików są dobre- iikony pojawiają się dopiero gdy wydam polecenie:

Kod: Zaznacz cały

xfce-mcs-manager &
Wtedy zarówno thunar jak i pcmanfm pięknie wyświetlają ikony :(
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Thunar nie chce wyświetlać ikon

Post autor: Zielony »

To dlaczego nie dopiszesz tego do .xinitrc?
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thunar nie chce wyświetlać ikon

Post autor: roverek »

Niestety dopisanie nie pomaga...
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Thunar nie chce wyświetlać ikon

Post autor: slawul »

U mnie podobny problem się pojawił nagle nie wiedząc czemu czy to po upgrade gtk czy xfce sam nie wiem. Tylko że to dotyczy niektórych plików, proszę zobaczyć.
http://img520.imageshack.us/img520/6623 ... ot1qk3.png
http://img520.imageshack.us/img520/6790 ... ot2um6.png
Chciałem sprawdzić robiąc downgrade ww. paczek ale nie mogę znaleźć adresu strony z wcześniejszymi paczkami, a wiem że było na forum i miałem w przeglądarce i gdzieś zapodziałem. ;]
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Thunar nie chce wyświetlać ikon

Post autor: roverek »

Hey slawul

Ja rozwiązałem ten problem poprzez zamianę domyślnych ikon(Rodent) na Tango. W Currencie jest pakiet tango-icon theme:

Kod: Zaznacz cały

http://packages.slackware.it/search.php?v=current&t=1&q=tango
To jest kompletny zestaw, problem powinien zniknąć po zmianie na te ikony. Aha prawdopodobnie używasz ikon z xfce-look...Nie polecam tego...
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Thunar nie chce wyświetlać ikon

Post autor: slawul »

Dzięki roverek za szczere chęci pomocy, ale problem leżał nie w tym że nie miałem paczek tango tylko że sam naknociłem z tym bo mam tango w ~/.icons i miałem w /usr/share/icons, a były tam dwa inne index.theme. W ~/.icons Tango jest podebrane z Zenwalka, :-) a w /usr/share/icons było wcześniejsze i tu coś się "gryzło". Zostało Tango w ~/.icons, a oto wynik.
http://img340.imageshack.us/img340/3534 ... ot3fh3.png
http://img340.imageshack.us/img340/3117 ... ot4nu3.png
http://img340.imageshack.us/img340/7548 ... ot5lq1.png
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

ODPOWIEDZ