kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: swiftgeek » 2007-12-26, 22:45

Heh ale bez paczek sama kompilacja zależności a troche ich jest... tzn mogą być niezłe jajca bez instrukcji na czystym slacku :twisted: (a KDE4 to już wymiękam... a zreesztą na co mu java - jeszcze bardziej sie spowolni :twisted: )
Ostatnio zmieniony 2007-12-26, 22:50 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: roverek » 2007-12-27, 14:11

swiftgeek pisze:Heh ale bez paczek sama kompilacja zależności a troche ich jest... tzn mogą być niezłe jajca bez instrukcji na czystym slacku :twisted: (a KDE4 to już wymiękam... a z resztą na co mu java - jeszcze bardziej sie spowolni :twisted: )
Mi się wydaje że jak ktoś wie co robi(czyli poczyta o kompilacji compiza) nie powinien mieć żadnych problemów nawet na slacku ;). Co do KDE 4 to heh założę się że w finalnym wydaniu 12.1 będzie już KDE4 ;) i nie trzeba będzie kompilować wszystiego ;)
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: swiftgeek » 2007-12-27, 21:07

narazie wątpie żeby pat dodał do kolejnej wersji slacka KDE4.0.0(.0) ale jeśli wyjdzie jakaś nowsza wersja która będzie miała przyzwoitą wydajność to czemu nie :roll:

Ale offtop
Ostatnio zmieniony 2007-12-27, 21:09 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: roverek » 2007-12-28, 00:45

swiftgeek pisze:narazie wątpie żeby pat dodał do kolejnej wersji slacka KDE4.0.0(.0) ale jeśli wyjdzie jakaś nowsza wersja która będzie miała przyzwoitą wydajność to czemu nie :roll:

Ale offtop
Heh niech ktoś przeniesie ten temat do hide parku !

A co do KDE 4 to pożyjemy zobaczymy...
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: swiftgeek » 2007-12-28, 15:26

niech ktos to lepiej powycina
I nie ma pożyjemy zobaczymy bo KDE4 już jest :twisted:

[ Komentarz dodany przez: Zielony: 2007-12-28, 16:59 ]
Nie, bo już taki wątek jest. Przestańcie pisać nie na temat.
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 15:27 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Bulovitz
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-02-19, 03:52

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: Bulovitz » 2012-02-19, 13:50

witam u mnie pomogło wydanie w terminalu jako zwykły użytkownik polecenia:
ccsm&

a potem uruchomienie w fusion icon funkcji:
Dekoracja okien
Przenieś okno
Zmień rozmiar okna

mam nadzieję że innym także to pomoże

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: marco70 » 2012-02-24, 21:59

To kolega odkopał temat :mrgreen:
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: webster » 2012-02-25, 00:04

Ostatnio zainstalowałem dla zabawy compiza. Samo odpalenie ccsm nie wygenerowało dekoracji okien pomimo włączonych pluginów. Dopiero po włączeniu compiza poprzez

Kod: Zaznacz cały

fusion-icon
dało żądany efekt.

Jakby ktoś szukał infa...

Pozdro
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: alekow » 2012-02-25, 09:25

Bo samo się nic nie robi ;-)
Trzeba jeszcze w zakładce "Dekoracje okna" (w ccsm) dodać polecenie typu

Kod: Zaznacz cały

kde4-window-decorator --replace
To tak gdyby jeszcze ktoś po tych latach tego potrzebował ;-D
Ostatnio zmieniony 2012-02-25, 11:11 przez alekow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: webster » 2012-02-25, 10:01

alekow, Dzięki za info, ale dalej nie dawało nic :)
Z resztą Zainstaluj i Powiedz czy Tobie pokazały się dekoracje okien :)

U mnie zaskoczyło po wyżej opisanych przeze mnie krokach.

Pozdr.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

Post autor: alekow » 2012-02-25, 10:51

Ja nie mam zainstalowanego fusion-icon, a dekoracje mam. Chociaż faktycznie na 100% nie powiem, że nie miałem z tym żadnego problemu, bo po prostu już tego nie pamiętam. Tak czy inaczej działa.

Pozdrawiam

EDIT:

Potwierdzone - żadnego problemu na testowym koncie użytkownika.
compiz-0.8.8
kde-4.6.5
ccsm-0.8.4

ODPOWIEDZ