Strona 1 z 2

kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-06, 23:07
autor: gutek8654
hej,
pewnie jest tego pełno w sieci ale do mnie jakoś tatme wiadomości nie trafiają... :(

problem jak w temacie. wkompilowałem compiz'a wg tego i po odpaleniu

Kod: Zaznacz cały

compiz --replace
przez chwilę skaczą mi oka a potem okna nie mają dekoracji (całego obramowania i paska z nazwą - tego an górze) no i nie ma możliwości jakiegokolwiek ich przeciągania czy kliknięcia w ogóle na jakieś inne okno...
tak samo zachowuj e się na xfce4.
z góry dzięki za pomoc ;)
pozdrawiam :)

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-06, 23:19
autor: roverek
Powinno być jeszcze:

Kod: Zaznacz cały

emerald --replace

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-06, 23:21
autor: swiftgeek
zainstaluj sobie fusion-icon jest dużo wygodniejsze niż wklepywanie poleceń ;-)

Kod: Zaznacz cały

git clone git://anongit.compiz-fusion.org/users/crdlb/fusion-icon

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-06, 23:39
autor: gutek8654
po

Kod: Zaznacz cały

emerald --replace
nie dzieje się za wiele.... nic nie 'młuci', po prostu jest sobie taki byt....

fusion-icon pomogło, ale tylko w tym, że w mogę powrócić do normalnego widoku...
no i nie wiem czemu, jakieś dziwne paski pojawiły mi się w prawym dolnym rogu....

EDIT:
a pod xfce4 to po fucion-icon widzę tylko tapetę....... :|

EDIT2:
no i zauważyłem że jak odpale compiz'a to znikają mi wszystkie otwarte okna z paska....


[ Dodano: 2007-12-07, 17:57 ]
się wziąłem i wrzuciłem gnome i na nim wszystko działa ;|
a pod kde czy xfce nie ma dekoracji okien ani żaden efekt nie działa.... pomóżcie !!!!

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-18, 16:12
autor: swiftgeek
co to ten normalny widok? kwin?
paski jakieś :shock: screen poprosimy =]
A co paska zadań to minimalizuj przywróć pomaga?

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-18, 16:48
autor: darjerz
/usr/bin/kde-window-decorator -replace &

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-19, 11:21
autor: 321Kami
Spokojnie, emeralda nie ma, trzeba go zainstalować (sam miałem ten problem, ale już wszystko śmiga). Ściągasz stąd:

http://www.linuxpackages.net/search_vie ... erald&ver=

emerald i emerald-themes, instalujesz, i po starcie kde robisz

Kod: Zaznacz cały

compiz --replace ccp & emerald -replace

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-20, 00:46
autor: swiftgeek
ale po co mu emerald?
decoratory z compiza te 2 proste mają działać poprostu i tyle ;)
potem jakies cudawianki ;-)

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-20, 18:26
autor: roverek
swiftgeek pisze:ale po co mu emerald?
decoratory z compiza te 2 proste mają działać poprostu i tyle ;)
potem jakies cudawianki ;-)
Heh widać że nie wiesz o czym mówisz ;P.Emerald to aplikacja odpowiedzialna właśnie za obramowanie okien itd :P. Jest on niezbedny do tego aby Comiz Fusion poprawnie pracował.A tak na marginesie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Emerald_%2 ... r_okien%29

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-20, 23:59
autor: swiftgeek
kde/gtk-window-decorator
emerald jest trzeci ale jest on dodatkowy
dlatego mówie że lepiej zabrać sie za te 2 pierwsze
a potem emerald - wtedy już nie ma wtrakcie jakiś dziwnych naprzykrzających sie problemów niewiadomo skąd i dlaczego
http://en.wikipedia.org/wiki/Compiz#Decorators

OK? moze zacznijmy jakoś pomagać a nie klocic sie?
:P
---
Ja nie mialem zadnych problemów z c-f a od dropliny z daleka uciekalem - czasem nawet kompilowalem :)
Ale to robi się tylko raz. Potem tylko aktualizacje compiz fusion
---
W fusion-icon mam cosik takiego jak "Select Window Decorator" i działa =].
W ustawieniach można zaznaczyć zapasowy menedżer okien - ja mam tam kwin bo używam KDE3 ;).
Na starych grafach polecam odchudzić ustawienia od przeźroczystości - czasem wogóle ich nie zauważamy na wiekowych kartach a daja wyraźny skok wydajnosci ze prace mozna nawet uznac za płynną - ja posiadam nv geforce 3 Ti 200 i sprawuje sie dobrze :ok:
---
Jeśli coś namieszamy w danym programie czasem warto usunąć jego katalog z ustawieniami :idea:

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-21, 18:43
autor: roverek
Heh masz rację mój błąd, zwracam honor ;). W ramach promocji proponuje zainstalować paczki z scxd.info ;)

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-23, 00:49
autor: swiftgeek
yyy ja polecam najpierw wszystko samemu zkompilowac a potem gdy przyjdzie czas aktualizacji dać paczke z scxd - powód - czasami braknie nam jednej z funkcji której nie ma w paczkach albo wogóle danej paczki nie ma... a tak to mamy jakieś pojęcie :ok:

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-23, 11:21
autor: roverek
swiftgeek pisze:yyy ja polecam najpierw wszystko samemu zkompilowac a potem gdy przyjdzie czas aktualizacji dać paczke z scxd - powód - czasami braknie nam jednej z funkcji której nie ma w paczkach albo wogóle danej paczki nie ma... a tak to mamy jakieś pojęcie :ok:
Eee ja bym takiej metody nie polecał(no chyba że sam stworzysz paczkę) bo można zrobić sobie syf w systemie i dana aplikacja może mieć problemy z działaniem ;)

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-24, 01:06
autor: swiftgeek
no to że paczka to chyba oczywiste... ja innej koncepcji nie rozumiem =]

EDIT:// My tu sobiegadu gadu a ofiara nam uciekła :twisted:
Robimy HOW-TO?
Ja nie mam pojęcia o ATi (AMD) i o nowszych kartach graficznych - ja korzystam z Nvidii GeForce 3 Ti 200 :twisted: Jestem głównie zadowolony z funkcjonalności compiza a nie z jego "wodotrysków", ale w sumie wygląd to też funkcjonalność - w końcu lepiej pracuje sie na czymś ładnym i przyjemnym dla choć to też kwestia gustu... A tak wsumie to muszę się do czegoś przyznać :wstyd: dopiero compiz/beryl nauczył mnie stosować w praktyce wirtualne pulpity :wstyd: ale to było dawno ;-)

Re: kde + compiz fusion = brak obramowania okien

: 2007-12-25, 13:06
autor: roverek
swiftgeek pisze:Robimy HOW-TO?
Heh a co niby tam napisać :?:
1.Ściągnij paczki z scxd.info ;)
2.Zainstaluj oficjalne sterowniki do karty graficznej
3.Zainstaluj paczki z scxd.info ;)
4.Uruchom compiza za pomocą compiz --replace i emerald --replace :?: ;-)

Żadna filozofia :twisted:
swiftgeek pisze:A tak w sumie to muszę się do czegoś przyznać :wstyd: dopiero compiz/beryl nauczył mnie stosować w praktyce wirtualne pulpity :wstyd: ale to było dawno ;-)


Ja prawie nie używam wirtualnych pulpitów ;-)