Opera + flash plugin

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Opera + flash plugin

Post autor: Marque » 2007-12-29, 16:01

Jestem wielkim fanem przeglądarki Opera ale nie mogę jej używać na linuksie Sad Ledwo co ją uruchomie a ona juz wiesza mi X-y -ale nie system. NIe wiecie może czym to jest spowodowane?Może to wtyczka flash? Mam najnowszą wersję ale chciałbym spróbować trochę starszej np 7 ale nie mogę jej w necie znaleść. Może ona by się nadała do opery 9.25. Gdy nie miałem zainstalowanego flasha to wszystko było OK. Nie wiecie może gdzie można znależć starsze wersje flasha? Bardzo proszę o pomoc
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: ethnoe » 2007-12-29, 16:36

Najnowszy flash jest kompletenie niekompatybilny z Operą ;) Starszą flasha wersję znajdziesz np. na linuxpackages.net. Rozpakujesz, przerzucisz pluginy gdzie trzeba i powinno śmigać.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
Heniek
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2005-08-03, 23:47
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: Heniek » 2007-12-29, 16:57

Może ona by się nadała do opery 9.25.
Sam nie używam opery, ale zasłyszałem gdzieś, że flash działa dobrze z wersją 9.5 (beta). Spróbuj.
Ostatnio zmieniony 2007-12-29, 16:57 przez Heniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Partition@IRCNet

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: Marque » 2007-12-29, 17:10

Flash z operą 9.50 też nie działa :( A na linuxpackages.net to ja widzę tylko pluginy z serii 9 .
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
Heniek
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2005-08-03, 23:47
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: Heniek » 2007-12-29, 17:16

Znalazłem u siebie starą wersję.
ściągnij
pzdr.
Partition@IRCNet

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: ethnoe » 2007-12-29, 17:18

Ale Opera działa też z flashem 9, tylko nie najnowszą wersją.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: Marque » 2007-12-29, 18:06

FLashPlayer7 też nie pomógł. Opera mi się wiesza. Nie wiem co już mam robić. Czyżby mój linuks był operoodporny ?
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: dienet » 2007-12-29, 18:30

To ze sie wiesza to norma. Ja tak mam pare razy dziennie. Nie nastawiaj sie ze Opera smiga z flashem jak Firefox.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Opera + flash plugin

Post autor: largo3 » 2007-12-29, 18:37

Marque pisze:Czyżby mój linuks był operoodporny ?
Raczej odwrotnie... Opera na GNU/Linuksie nigdy nie działała mi tak dobrze jak na Windowsie. Dochodzi tu jeszcze problem braku natywnego Flasha* dla systemów Unix-like.
Wywalenie z Opery wtyczki Flasha trochę pomaga, ale to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej. ;)

*Tak, wiem o istnieniu Gnash.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: Marque » 2007-12-29, 19:17

Tylko że w tym problem że mój komp wiesza się byle kiedy. Np gdy próbuję uruchomić xcompmgr z opcjami cCf zwiech xów gwarantowany. NIe wiem czy to wina karty graficznej. Mam zainstalowane do niej sterowniki (GeForce4 MX 440).
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: miszmaniac » 2007-12-29, 22:52

Nie wiem jak u was, ale u mnie flash działa w operze:

Kod: Zaznacz cały

Version: 9.24 
Build: 671
Platform: Linux
System: i686, 2.6.22-2
Qt library: 3.3.7
Java: Java Runtime Environment installed

Browser identification: Opera/9.24 (X11; Linux i686; U; en)
I w tym samym:

Kod: Zaznacz cały

Adobe Flash Player is installed. Version 9,0,31,0 Installed Successfully. 
Trzeba przyznać, że trochę zwalnia, ale nie zawiesza systemu.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: krzychoo89 » 2007-12-30, 10:01

Ja miałem ten sam problem, zainstalowałem flashplayera 7 i już jest ok. Opera czasami lubi się przyciąć jak za jej pomoca ściągamy duży plik. Na koncu pobierania zawsze mam kilkusekundową zwiechę...
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: Marque » 2007-12-30, 12:04

Mi to nawet opera bez flashplugina potrafi się zwiesić :(
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Opera + flash plugin

Post autor: dienet » 2007-12-30, 15:10

Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Opera + flash plugin

Post autor: slawul » 2008-01-02, 18:51

W końcu i ja sprowokowany tym tematem sprawdziłem jak to jest u mnie Opera + flash plugin i powiem że dobrze się ma. Opera 9.50 Beta2 build 1729 i flash-player-plugin 9.0_r115 - póki co wszystko ładnie pracuje i nic się nie wykoleja. :-) Jakby kogoś interesowało flash-player-plugin .

Powodzenia!
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

ODPOWIEDZ