Ster ATI i niewyraźny obraz

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

mk102102
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-01-05, 15:23

Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: mk102102 »

Zainstalowałem nsterowniki ati-driver-installer-8.42.3-x86.x86_64 po instalacji przeszedłem do konfiguracji poleceniem ati --initial zrestartowałem system i niby wszystko ok uruchomiłem nawet counter strike i działał nie gorzej niż w windzie :) Tylko mam problem z monitorem (HP 7500) obraz jest nieco nie wyraźny tak jakby przymglony (tak samo było bez sterowników ) i nie mogę uruchomić ATI CATALYST CONTROL CENTER po kliknięciu na ikonke pisze wczytywanie programu, ale niestety program się nie uruchamia (w symie to nie ważne byle by tylko poprawić jakość obrazu )
mk
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: Lizard »

mk102102 pisze:Zainstalowałem nsterowniki ati-driver-installer-8.42.3-x86.x86_64
Slackware jest systemem 32-bitowym, więc sterowniki również powinny być 32-bitowe. To powinno rozwiązać również problem z brakiem możliwości uruchomienia ATi Catalyst Control Center.
mk102102 pisze:mam problem z monitorem (HP 7500) obraz jest nieco nie wyraźny tak jakby przymglony (tak samo było bez sterowników )
Problemem może być źle wyregulowany monitor. Poustawiaj kolory, temperaturę, jasność i kontrast. Być może Catalyst Control Center posiada odpowiednie narzędzie do regulacji.
Error 404 - footer not found
mk102102
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-01-05, 15:23

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: mk102102 »

Ale ja pobrałem ster z www.ati.com linux x86 > radeon > ati radeon x 1600 series to są chyba stery dla systemu 32 bity
mk
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: Lizard »

Sorry, zmyliła mnie końcówka x86_64, a nie zauważyłem, że są to sterowniki dla obydwu platform.
Error 404 - footer not found
Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: sectt »

Problem z niewyraźnym obrazem może powodować za małe odświeżanie monitora.
mk102102
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-01-05, 15:23

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: mk102102 »

Odświeżanie obrazu jest ustawione na 85 hz.
Jaka może być przyczyna tego, że nie moge uruchomić ATI CATALYST CONTROL CENTER ?
mk
makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: makron »

Zapewne czegoś Ci brakuje. Odpal z konsoli i sprawdź czy nie wyrzuca Ci jakiś błędów
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]
mk102102
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-01-05, 15:23

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: mk102102 »

makron pisze:Odpal z konsoli i sprawdź czy nie wyrzuca Ci jakiś błędów
Właśnie za bardzo nie wiem jaką komendą to odpalić

[ Dodano: 2008-01-19, 13:36 ]
OK udało mi się uruchomić program CONTROL CENTER instalując najnowsze sterowniki, ale znów pojawił się problem z czcionkami, są one nie wyraźne, takie jakby trochę zniekształcone.
Co w tej sytuacji mogę zrobić ?
mk
makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: makron »

Włącz antyaliasing dla czcionek w centrum sterowania kde.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]
mk102102
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2008-01-05, 15:23

Re: Ster ATI i niewyraźny obraz

Post autor: mk102102 »

makron pisze:Włącz antyaliasing dla czcionek w centrum sterowania kde.

Jest włączony


Może coś jest nie tak z moim xorg.conf

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
        Identifier     "Simple Layout"
        Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
        InputDevice    "Mouse1" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection
Section "Files"
        FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
        FontPath     "/usr/share/fonts/OTF"
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
        FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/misc/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/Speedo/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/Type1/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/TTF/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/OTF/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/cyrillic/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/"
        FontPath     "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection
Section "Module"
        Load  "dbe"     # Double buffer extension
        SubSection "extmod"
                Option      "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
        EndSubSection
        Load  "freetype"
        Load  "glx"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard1"
        Driver      "kbd"
        Option      "AutoRepeat" "500 30"
        Option      "XkbRules" "xorg"
        Option      "XkbModel" "pc101"
        Option      "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse1"
        Driver      "mouse"
        Option      "Protocol" "Auto"   # Auto detect
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
        Option      "Emulate3Buttons"
EndSection
Section "Monitor"
        Identifier   "My Monitor"
        HorizSync    31.5 - 57.0
        VertRefresh  50.0 - 90.0
EndSection
Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection
Section "Device"
        Identifier  "Standard VGA"
        Driver      "vga"
        VendorName  "Unknown"
        BoardName   "Unknown"
EndSection
Section "Device"
        Identifier  "* Generic VESA compatible"
        Driver      "vesa"
EndSection
Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]"
        Driver      "fglrx"
EndSection
Section "Screen"
        Identifier "Screen 1"
        Device     "* Generic VESA compatible"
        Monitor    "My Monitor"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     8
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
        Identifier "aticonfig-Screen[0]"
        Device     "aticonfig-Device[0]"
        Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection


[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2008-01-22, 02:45 ]
Zanim umieścisz jakiś konfig usuń komentarze:

Kod: Zaznacz cały

egrep -v "^$|^[[:space:]]*#" /etc/X11/xorg.conf
lizard pisze:Zanim umieścisz jakiś konfig usuń komentarze



OK już poprawiłem

[ Dodano: 2008-01-23, 18:39 ]
Zainstalowałem sobie na nowo SLACKA i najnowsze stery ATI po wydaniu komendy aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf Rozdzielczość automatycznie ustawia się na 2048 x xxxx nie pamiętam (bo na windzie siedzę) i wszystko było by ok gdyby nie fakt że odświeżanie jest na maks 60 hz (porażka) Jeśli zmienię ustawienia rozdzielczości na 1024 x 768 to mogę ustawić sobie odświeżanie na 85 hz, ale znowu haczyk wszystko jest takie duże czcionki i ikony. MA ktoś jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić ?

[ Dodano: 2008-02-15, 17:55 ]
Może jeśli podam dane techniczne mojego monitora, które ostatnio znalazłem to moze mi ktoś pomoże :)

Kod: Zaznacz cały

Tube Type Color, Conventional FST, Multi-frequency
Picture Tube Size
(diagonal)
17-inch (43.18 cm)
Viewable Image Area
(diagonal)
16-inch (40.64 cm)
Trio Dot Pitch 0.28 mm
Horizontal Dot Pitch 0.24 mm
Horizontal Frequency (kHz) 30 to 70 kHz
Vertical Frequency (Hz) 50 to 140 Hz
Maximum Pre-set
Resolution
1280 x 1024 @ 60 Hz
Preferred Flicker Free
Resolution
1024 x 768 @ 85 Hz
Preset Graphic Modes 1024 x 768 @ 85 Hz and 75 Hz
NOTE: All modes are noninterlaced
unless specified
otherwise.
800 x 600 @ 85 Hz and 75 Hz
720 x 400 @ 70 Hz
640 x 480 @ 85 Hz, 75 Hz and 60 Hz
User-Modes Yes, 8 modes
Anti-Glare/Anti-Static Yes/Yes
Asset Control Yes, supported
Plug and Play Yes
Icon Based On-Screen
Display Controls
Yes
User Controls Brightness, Contrast Yes
Size and Positioning Yes
Pincushion (barrel) Yes
Trapezoid Yes
Tilt (rotation) Yes
Selectable Color
temperature
Yes
Parallelogram Yes
Pincushion Balance Yes
Exit Yes
Degauss Yes
Factory Reset/Recall Yes
Current Display Mode Yes
Approvals/
Certifications
UL/CSA/CUL Approval Yes
ISO9241-3, -7, -8 VDT
Guidelines Approval
Yes
MPR-II Compliant Yes, select models
TCO ‘99 Yes, select models
FCC Approval Yes
Microsoft® WHQL
Certified
Yes
Energy Star Compliant Yes
CE Yes
Maximum Pixel Clock
Speed
110 MHz
Power Supply Universal; 100 to 240 V, 50 ± 3Hz and 60 ± 3Hz
Maximum Power Rating = 100 W
Low Power Sleep Mode < 5 W
Signal Cable 15-pin miniature D-sub, attached, 4.9 ft (1.5 m)
Dimensions (H x W x D) Unpacked 17 x 16.6 x 17.5 in (43.2 x 41 x 44.5 cm)
Packaged 18.9 x 20.3 x 22.1 in (48 x 51.6 x 56.1 cm)
Weight Unpacked 38 lb (17.23 kg)
Packaged 46.2 lb (20.9 kg)
Operating Temperature
(non-condensing)
50° to 95° F (10° to 35° C)
Operating Humidity
(non-condensing)
20% to 80%
Warranty Limited one-year parts, one-year repair labor and one-year on-site service warranty 48 hour advanced exchange service
available during warranty period. Certain restrictions and exclusions apply. For details, contact HP Customer Support.
Ostatnio zmieniony 2008-01-22, 15:05 przez mk102102, łącznie zmieniany 2 razy.
mk
ODPOWIEDZ