compiz-fusion, pozycja i rozmiar okna

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

compiz-fusion, pozycja i rozmiar okna

Post autor: blastboy1008 »

Zainstalowałem sobie compiza według tego arta . Wszystko ładnie śmiga, mam tylko problem z zapamiętaniem ustawień okien [pozycja i rozmiar]. Po zamknięciu i ponownym uruchomieniu okno dowolnego programu pokazuje się z lewym górnym rogu. Ni cholery nie mogłem znaleźć opcji za to odpowiadających. Używam kde, w którym wystarczył prawoklik na belce i były tam opcje co do wymuszenia rozmiaru i pozycji. Po odpaleniu compiza tych opcji nie ma.


A na koniec mała zagadka:
Po dopisaniu do xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

Section "Extensions"
     Option "Composite" "Enable"
EndSection
Nie uruchamiały się Xy z błędem "EndSection missing?", walczyłem z tym chyba z godzinę i na koniec okazało się że działa ten wpis:

Kod: Zaznacz cały

Section "Extensions"
     Option "Composite" "Enable" EndSection
EndSection
inne wariacje nic nie wskórały. Jak ktoś wie dlaczego tak się dzieje to chętnie poczytam ;]
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 20:22 przez blastboy1008, łącznie zmieniany 1 raz.
Madness is the gift, that has been given to me.

kolert83
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2006-10-16, 18:29
Lokalizacja: Śląsk

Re: compiz-fusion, pozycja i rozmiar okna

Post autor: kolert83 »

Masz zaznaczone opcje "Przenieś okno" i "Zmień rozmiar okna" w Menadzerze ustawień Compiza ?? Może chodzi o to.
System error?:: Sukces

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: compiz-fusion, pozycja i rozmiar okna

Post autor: blastboy1008 »

kolert83, mam te opcje włączone, co pozwala mi na zmianę rozmiaru i pozycji, lae te ustawienia nie są zapamiętywane. Po ponownym uruchomieniu okno wraca do porzednich rozmiarów i poprzedniej pozycji. Chyba będę się musiał nauczyć z tym żyć lub zrezygnować z compiza.
Madness is the gift, that has been given to me.

kolert83
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2006-10-16, 18:29
Lokalizacja: Śląsk

Re: compiz-fusion, pozycja i rozmiar okna

Post autor: kolert83 »

W google znalazłem : to i na forum ubuntu podobny problem do twoje niestety nie mogłem sie dostac na forum ubuntu, i tego sprawdzic. Może tobie sie uda.
System error?:: Sukces

ODPOWIEDZ