[Rozw.] aliasy a Xy

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

[Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

witam,

mam następujący problem

mam zrobiony alias na aterm z pewnymi opcjami (tło, czcionka, itp...)

gdy uruchamiam Fluxboksa (spod runlevelu 3) to wybierając w menu Fluxa pozycje aterm startuje mi aterm z domyślnymi ustawieniami ignorując alias

gdy spod tak uruchomionego aterma uruchomię kolejny aterm to alias działa i otwiera takiego jak chce

alias początkowo dodałem do mojego .bashrc, potem wrzuciłem plik aterm.sh do /etc/profile.d/ zawierający alias

wydaje mi się, że juz kiedyś znalazłem metodę na to ale nie mam teraz pojęcia jaką i jak na razie bez efektu

ma ktoś jakieś sugestie?

aha i nie chodzi mi tylko o te ustawienia atermu ale także aby inne aliasy działały mi w takiej sytuacji

jak narazie to jedyny sposób jaki mam aby to obejść jest stworzenie małego skryptu basha np o nazwie .aterm zawierającego polecenie aterm (opcje) $* & i uruchamianie go z menu zamiast polecenia aterm :)
Ostatnio zmieniony 2008-05-18, 21:46 przez kyan, łącznie zmieniany 1 raz.

Elwis
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2008-05-09, 15:22
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: Elwis »

Może wrzuć do xinitrc?

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

hmm w sumie tego nie próbowałem... sprawdzę

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3329
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: mina86 »

kyan pisze:to wybierając w menu Fluxa pozycje aterm startuje mi aterm z domyślnymi ustawieniami ignorując alias
Wcale mnie to nie dziwi. Zmodyfikuj menu Fluksobksa, tak żeby odpalany był aterm z porządanymi opcjami. Jeżeli Fluxbox tego nie umożliwia zmień zarządcę okien.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: largo3 »

mina86 pisze:Zmodyfikuj menu Fluksobksa, tak żeby odpalany był aterm z porządanymi opcjami. Jeżeli Fluxbox tego nie umożliwia zmień zarządcę okien.
Umożliwia: http://fluxboxpl.org/portal/Plik_menu
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

masz racje mina86 i wiem, ze tak moge zrobic - ale to nie zmienia problemu z aliasami

poza tym wolałbym mieć wpis w menu np. aterm a nie aterm (... kupa opcj ...)

chodziło mi ogólnie o uporanie sie z tym ze polecenia wywoływane z menu "nie obsługują" aliasów zadeklarowanych w .bashrc czy profile.d, aterm to był tylko przykład

zastanawiam się z czego to wynika

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3329
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: mina86 »

Ciekawe... z czego? Z tego, że Fluxbox wywołuje te polecenia bezpośrednio? Z tego, że aliasy działają tylko dla powłok interaktywnych?
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

masz pewnie rację, no muszę wiec poszukać czy da sią to "obejść" :-)

aha sprawdzalem dodanie do .xinitrc - nie działa

wiem, że może wydawać się iż kombinuje strasznie ale gdy mam np. 5 poleceń w menu używających aterma (np. aterm, aterm -e su -, aterm -e links,...) to wygodniej mi zrobić alias na aterm z opcjami niż w każdej pozycji wpisywać ustawienia dla atermu - gdybym stwierdzil ze chce je zmienić musialbym zmieniać w każdym z wystąpień :/

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3329
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: mina86 »

Stwórz sobie skrypt w bin/term uruchamiający odpowiedni terminal z odpowiednimi opcjami lub zmień zarządce okien na takiego, który umożliwia definiowanie zmeinnych lub funkcji, które potem można używać.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

mina86 pisze:Stwórz sobie skrypt w bin/term uruchamiający odpowiedni terminal z odpowiednimi opcjami (...)
jak juz wcześniej napisalem mam cos takiego
kyan pisze:jak narazie to jedyny sposób jaki mam aby to obejść jest stworzenie małego skryptu basha np o nazwie .aterm zawierającego polecenie aterm (opcje) $* & i uruchamianie go z menu zamiast polecenia aterm :)
tylko nie daje mi spokoju myśl, że juz kiedyś udało mi się to zrobić... używam tego samego pliku menu co wtedy ale nie moge sobie przypomnieć co wtedy zrobiłem
lub zmień zarządce okien na takiego, który umożliwia definiowanie zmeinnych lub funkcji, które potem można używać.
poleciłbyś jakiegoś konkretnego managera umożliwiającego to?

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3329
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: mina86 »

fvwm
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

pomysle :)

hmm i jednak jeszcze poszukam rozwiązania ...

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: topdolar »

powiedz tylko jaka wyzsza idea ci przyswieca, ze nie mozesz dodac do pliku z menu wpisu aterm -jakies opcje ? nie wiem lubisz czytac plik na dobranoc czy wyswietlasz sobie go na pulpicie i musi ladnie wygladac, jesli to i to dziala(ewentualnie to drugie "to" nie zawsze jak widac), to nie wiem po co kombinowac
Ostatnio zmieniony 2008-05-15, 22:39 przez topdolar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kyan
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2008-04-22, 05:35
Lokalizacja: /home/kyan/

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: kyan »

jak juz napisałem używam tego polecenia kilka razy w menu, więc jeśli miałbym przy każym wystąpieniu dodawać opcje... tzn wygodniej mi je zmienić w 1 miejscu niż pamiętać o zmianie każdej pozycji w menu

zresztą to był przykład - jak widać po tytule chodziło mi ogólnie o to czemu te aliasy nie działają i jak to zmienić/obejść

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: [Rozw.] aliasy a Xy

Post autor: largo3 »

kyan, a konfiguracji aterma nie da się zapisać w pliku ~/.Xdefaults? Wtedy normalnie uruchamiany aterm będzie czytał tę konfigurację i nie będzie konieczności podawania mu jej w opcjach podczas uruchamiania. Sam tak miałem przez dłuższy czas... :)
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

ODPOWIEDZ