Pierwsze problemy z KDE 4.1

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: Trivelt »

Witam,
Jako ze KDE 4.1 pojawilo sie w galezi Current sciagnalem i zainstalowalem wszystkie paczki tegoz srodowiska. Po reboocie systemu okazalo sie, ze pomimo iz nic nie nadpisywalem, KDE 4.1 stalo sie srodowiskiem domyslnym (w systemie nadal sa pakiety 3.5.9) [myslalem, ze bedzie trzeba cos zmieniac recznie]. Przy probie zalogowania sie pojawia sie jednak pewien blad, oczywiscie zwiazany z jedna z bibliotek:

Kod: Zaznacz cały

Error while loading libstreamanalyzer.so.0
...blablabla no such file or directory blablabla....
Oczywiscie pewnie dostane odpowiedz abym "sciagnal ta biblioteke". Niestety, nie jest to dla mnie takie proste. :D Szukajac informacji na ten temat z jednego zrodel dowiedzialem sie, ze rzekomo streamanalyzer znajduje sie w strigi, tam jednak znalazlem same zrodla streamanalyzera z ktorymi nie wiem co poczac.

Aktualnie siedze na XFCE i czekam na Wasza pomoc.

Pozdrawiam
Trivelt.
http://wiki.linux.pl

gwynbleidd
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2007-03-18, 19:25

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: gwynbleidd »

README
You'll need to uninstall *all* qt and kde apps, including qt, qca, qca-tls,
and knemo. These packages may *NOT* be co-installed with the stock qt/kde
and friends packages in Slackware. It wouldn't hurt to run both the
"remove-kde3.sh" and "remove-kde4.sh" scripts to start off with a clean
slate.

...

Once you've done all of the above, install these packages as shown below.
Be sure to run "xwmconfig" as your user account afterward.


[ Dodano: 2008-08-14, 19:28 ]
Sam nie używam KDE, ale z tego co wyczytałem w plikach readme, powinieneś usunąć wszystkie paczki Qt3 i KDE3 przed zainstalowaniem KDE4.
Paczki z katalogu kde3-compat mają później umożliwiać uruchamianie większości aplikacji z KDE3.
Zrobiłeś użytek z remove-kde3.sh?
[i]Zbyt leniwy by zawieść.[/i]

Awatar użytkownika
Heniek
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2005-08-03, 23:47
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: Heniek »

tam jednak znalazlem same zrodla streamanalyzera z ktorymi nie wiem co poczac.
Źródła?
Tutaj masz paczkę: ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/s ... i486-1.tgz
Wszystko co potrzebne jest w repozytorium.

pzdr.
Partition@IRCNet

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: darjerz »

Ech też się w końcu pokusiłem o KDE4 i widzę ze czeka mnie mnie mnóstwo pracy w doprowadzeniu starych programów do używalności pod KDE4 i dopasowania go do własnych upodobań nabytych w KDE3 (a może czas je zmienić?). Niestety trzeba płynąc z prądem :)
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: bzyk »

Nie płyń z prądem, tylko spokojnie czekaj aż KDE wejdzie do "normalnej" (czyli stabilnej) wersji systemu. Ja nie będę się bawił w beta-testera i poczekam... KDE 3.5.9 w zupełności mi wystarcza. Pomijajać to, że nie wszystkie programy zostały przeniesione na KDE4, to wykonanie takiej rewolucji doprowadziłoby do małych spięć w domu :)
In /dev/null no one can hear you scream.

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: ethnoe »

Ja się pokusiłem o 4.1. na testowym Gentoo i jestem szczerze zdziwiony szybkością działania (bez composite), ogólne wrażenie na duży plus. Tylko żeby jeszcze wszystko z kde3 chciało współpracować..
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

memus
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2005-09-27, 17:17

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: memus »

ethnoe pisze:Ja się pokusiłem o 4.1. na testowym Gentoo i jestem szczerze zdziwiony szybkością działania (bez composite), ogólne wrażenie na duży plus.
Też testuje sobie na gentoo kde4.1. Ja tam nie widzę różnicy z czy bez composite mi chodzi jak burza :). Jest tylko dziwny problem po aktualizacji qt na 4.4.1 ikonki w systemTray'u są niewidoczne :/. Moim zdaniem kde4 się dużo lepiej rozwija niż początkowo kde3 - pamiętam jak to okna o byle pierdołę zaliczały crasha :]
Ostatnio zmieniony 2008-08-14, 20:38 przez memus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: ethnoe »

memus pisze: Ja tam nie widzę różnicy z czy bez composite mi chodzi jak burza
Niejasno się wyraziłem - po prostu nie skonfigurowałem composite i nie wiem, jak z nim to wygląda :P
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

Re: Pierwsze problemy z KDE 4.1

Post autor: Trivelt »

ok, usunąłem wszystkie pozostałości po trójce i czwórka jako tako chodzi. Zauważyłem jednak, iż pod PrintScreenem nie znajduje się już standardowy program do robienia zrzutów 0o. Działa jedynie ctrl+print i alt+print które zapisują zrzuty ekranów do schowka. Wie ktoś jak zbindować Program do zrzutów ekranu pod PrintScreenem?
http://wiki.linux.pl

ODPOWIEDZ