Strona 1 z 1

KDE 4 nie uruchamia się

: 2008-10-02, 05:58
autor: Trivelt
Witam,
Po wczorajszym wyłączeniu komputera próbując dzisiaj włączyć system slackware napotykam pewien problem związany ze środowiskiem KDe 4.1 które posiadam zainstalowane. Mianowicie, po bootowaniu systemu pojawia się już logo NVIDI (mam bowiem zainstalowane sterowniki tej firmy) i już już prawie pojawia się okno logowania, po czym system wraca do czarnego ekranu z napisem "starting x serwer" które już tak zostaje. Co radzicie mi zrobić? Osobiście myślę, nad instalacją KDE 3.5.10 - nigdy nie używałem tej wersji a przynajmniej jest tam KDesktop. :D Czy powinno to rozwiązać problem (tzn czy jest on związany ze środowiskiem)? Wcześniej, przez kilka miesięcy wszystko działało bezproblemowo.

Pozdrawiam
Trivelt

Re: KDE 4 nie uruchamia się

: 2008-10-02, 07:33
autor: ulises
a może by tak logi? :)

Kod: Zaznacz cały

cat /var/log/Xorg.0.log
albo jeszcze lepiej:

Kod: Zaznacz cały

grep EE  /var/log/Xorg.0.log

Re: KDE 4 nie uruchamia się

: 2008-10-02, 13:57
autor: Sheytan
KDE tutaj nie ma raczej nic do rzeczy, skoro nie odpala Ci się nawet menedżer logowania. X'y albo stery nvidii :P

Re: KDE 4 nie uruchamia się

: 2008-10-02, 15:13
autor: Trivelt
@ulises:

Kod: Zaznacz cały

grep EE /mnt/slack/var/log/Xorg.0.log
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
Caly Xorg.0.log:
http://rafb.net/p/lpl5Yr80.html

@Sheytan: stery NVIDI ktorych uzywam dzialaja u mnie mniej wiecej od okolo pol roku, wiec czy mozliwe jest ze po jednym 'twardym resecie' cos sie w nich zepsulo? Menedzer logowania KDM jest przeciez powiazany ze srodowiskiem graficznym, a system powraca do ekranu bootowania (z napisem staring X.org) wlasnie kiedy ma sie wyswietlac KDM.

Re: KDE 4 nie uruchamia się

: 2008-10-02, 15:23
autor: Sheytan
... a masz włączone efekty KWin-a w KDE4, albo compiza? Mi się kiedyś nie chciało odpalić KDE z włączonymi efektami.

Re: KDE 4 nie uruchamia się

: 2008-10-02, 15:27
autor: Trivelt
Nie, wszystkie efekty pulpitu mam wylaczane - kiedys uzywalem Beryla, ale uznalem to teraz za zbedne. Nie wprowadzalem zadnych modyfikacji, po prostu po resecie kdm sie nie pojawia i tyle. 0o