Problem z KDE 4.1

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

deceq
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2008-10-03, 10:30

Problem z KDE 4.1

Post autor: deceq »

Witam.

Postanowiłem dzisiaj zainstalować sobie kde 4.1. Przeczytałem o wielu problemach ze skompilowaniem, tak więc podjąłem decyzję że zainstaluję je sobie z tych paczuszek: http://kde4.rlworkman.net/packages/

Odinstalowałem stare kde (3.5) za pomocą skryptu remove-kde3.sh.

Następnie zainstalowałem wszystkie ściągnięte pliki *.tgz poprzez installpkg *, bo miałem wszystkie pobrane w jednym folderze.

Mam jednak taki problem, mianowicie po uruchomieniu X'ów (startx po zalogowaniu) moim oczom ukazują się działające razem dwa KDE: 4 i 3.5. Mam dwa paski, z dwóch wersji Kde. Mogę oczywiście zabić kickera i kdesktop poleceniem killall ale wtedy nowo uruchamiane programy nie dokują się w pasku KDE 4.1 tylko zapewne w tym który skillowałem.

Da się z tym coś zrobić?

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: Problem z KDE 4.1

Post autor: Sheytan »

Na pewno usunąłeś KDE3 ? Zobacz czy masz paczki z KDE3.xx w /var/log/packages. Jak są, to odinstaluj je poleceniem

Kod: Zaznacz cały

removepkg nazwa-paczki
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

Re: Problem z KDE 4.1

Post autor: Trivelt »

Tak jak pisze Sheytan, nie usunąłeś prawdopodobnie KDE 3. Najlepiej skorzystaj ze skryptu który usuwa wszelkie pozostałości po KDE3. ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/s ... ve-kde3.sh Zapisz ten plik, nadaj mu odpowiednie uprawnienia i wykonaj z telinit 3.
http://wiki.linux.pl

deceq
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2008-10-03, 10:30

Re: Problem z KDE 4.1

Post autor: deceq »

wielkie dzięki, używając skryptu remove-kde3.sh, pomimo nadania mu odpowiednich uprawnień i wywołania z telinit 3 nie usunęło się kde3. jednak ręczne odinstalowanie przy użyciu removepkg osobno każdego pakietu z 3.5 pomogło i działa.


temat do zamknięcia, dzięki wielkie

ODPOWIEDZ