[Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

thopass
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 2005-01-08, 13:48
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

[Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: thopass »

Witam wszystkich.

Mam problem jak w temacie i nie wiem za bardzo co się stało ani jak to odkręcić.
Po aktualizacji do current'a, którą zrobiłem chyba w poniedziałek w KDE przestał działać folder "Urządzenia przechowywania danych" czyli system:/media.
Dodatkowo nie montują się automatycznie pendrive'y, karty SD czy telefon choć wcześniej nie było z tym problemów.
Kernela nie zmieniałem (działam na "własnym" 2.6.24.2) więc moduły do obsługi kart i usb mass storage na pewno są (odpowiednie urządzenie blokowe pojawia się w /dev i można je zamontować).
Hal i Dbus w tle chodzą i nie zgłaszają problemów w logach.

Ktoś wie gdzie powinienem poszperać, żeby jakoś rozwiązać ten problem?
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 17:59 przez thopass, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware Current + kernel 2.6.32.6 + KDE 3.5.10
registered linux user #412954

[url=http://userbars.org][img]http://img162.imageshack.us/img162/9958/linux1hf8.jpg[/img][/url]
Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: Pajaczek »

/etc/rc.d/rc.M dział hotplug ??
/etc/rc.d/rc.hotplug ??

Btw. nie ten dział.
Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: [Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: ethnoe »

Zainstaluj paczkę hala z 12.1, w nowej coś jest/było chyba skopane.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"
thopass
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 2005-01-08, 13:48
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: thopass »

Pajaczek pisze:/etc/rc.d/rc.hotplug
Czegoś takiego nie ma ;-)
Pajaczek pisze:Btw. nie ten dział.
Stawiałem na problemy z KDE więc dział wydał mi się odpowiedni ;-)
ethnoe pisze:Zainstaluj paczkę hala z 12.1, w nowej coś jest/było chyba skopane.
I to było to :!: Dzięki ethnoe
Slackware Current + kernel 2.6.32.6 + KDE 3.5.10
registered linux user #412954

[url=http://userbars.org][img]http://img162.imageshack.us/img162/9958/linux1hf8.jpg[/img][/url]
Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: Pajaczek »

thopass pisze:
Pajaczek pisze:/etc/rc.d/rc.hotplug
Czegoś takiego nie ma ;-)
Kto nie ma, ten nie ma... ja tam mam, mimo że -x bo nie korzystam, ale defaultowo w systemie miałem.
makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: makron »

Witam. Mam ten sam problem. Po aktualizacji nie dzialal hal jak powinien. Wg tego co tu wyczytalem zainstalowalem hal-0.5.10-i486-2.tgz hal-info-20080317-noarch-1.tgz z plyty Slackware 12.1, jednak problem dalej występuje. Co jeszcze może być przyczyną?

[ Dodano: 2008-10-15, 16:00 ]
Oprócz hal trzeba było jeszcze przywrócić do poprzednich wersji udev i dbus. Teraz wszystko działa jak należy :)
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]
Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Rozw.] Po aktualizacji do current'a brak automontowania...

Post autor: ulises »

wszystko działa, wystarczy jedynie parted doinstalować, bowiem znalazł się on w zależnościach hala ;)
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.
ODPOWIEDZ