[Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

[Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: Trivelt »

Witam,
Po reinstalacji Slacka (12.10 ze środowiskiem 3.5.9) okazało się, że w Konquerorze brakuje paska adresu. Nie mam pojęcia jak go przywrócić (w ustawienia->paski narzędzi go nie mam). Dodatkowo, menu Konquerora jest bardzo ubogie. Jest tam jedynie "Ustawienia", "Edycja", "Widok" oraz "Narzędzia" na dodatek w takiej właśnie kolejności. Proszę o pomoc w tej kwesti.
Ostatnio zmieniony 2008-10-08, 12:49 przez Trivelt, łącznie zmieniany 1 raz.
http://wiki.linux.pl

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2605
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: [Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: Lizard »

Reinstalacja nie powinna usuwać ani modyfikować plików w katalogu /home, więc Twoje ustawienia KDE pozostały. Odszukaj i usuń pliki w ~/.kde o nazwach konq*. Zrób to z poziomu terminala po wylogowaniu się z KDE.
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

Re: [Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: Trivelt »

Tyle, że wcześniej korzystałem z KDE 4.1, teraz natomiast używam KDE 3.5.9. Jakie konkretnie pliki usunąć z ~/.kde? W ~/.kde/share/apps/konqueror jest jedynie konq_history (z rzeczy zaczynających się na konq). W ~/.kde/share/config jest konq_history
konqiconviewrc
konqsidebartng.rc
konquerorrc

Te 5 plików mam usunąć (w trybie tekstowym oczywiscie)?
http://wiki.linux.pl

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2605
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: [Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: Lizard »

OIDP, KDE4 zapisuje swoje ustawienia w ~/.kde4. Na Twoim miejscu zacząłbym od konqiconviewrc i konquerorrc. Nie wiem za co odpowiada konqsidebartng.rc. Przed usunięciem zrób kopie tych plików. Ponowne uruchomienie KDE utworzy te pliki z wartościami domyślnymi.

Jeśli nie używasz programów dla KDE lub nie zależy Ci na własnych ustawieniach zawsze możesz usunąć cały katalog ~/.kde. Ale to już jest "brutale metode". ;-)
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

Re: [Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: Trivelt »

Usunąłem wszystkie wymienione przeze mnie wyżej pliki, niestety po reboocie nadal to samo, tzn mój konqueror wygląda tak:
ObrazekObrazek
Szczerze mówiąc trochę zależy mi na innych ustawieniach KDE, więc żeby usunąć cały .kde musiałbym mieć pewność, że rozwiąże to problem.

W menu Konquerora prawie nic nie mam, a usunięcie plików konq* z ~/.kde nic nie dało! Proszę pomoc! Jak daję przywróć domyślne to wciąż wszystko wygląda tak jak na screeni.. Może np. ktoś podeśle mi swoje pliki konq* (które wymieniłem trochę wyżej) z KDE 3.5.9?
Ostatnio zmieniony 2008-10-05, 09:49 przez Trivelt, łącznie zmieniany 2 razy.
http://wiki.linux.pl

mateczek
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2008-03-25, 11:10
Lokalizacja: Człowiek bezdomny
Kontakt:

Re: [Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: mateczek »

utwórz nowego użytkownika i po zalogowaniu zobacz jak tam wygląda konqueror :P

Kod: Zaznacz cały

adduser
http://www.marek.serwisbram.pl/LINUX.php
http://www.marek.serwisbram.pl/Slackware-compal-FL90.php

Awatar użytkownika
Trivelt
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-11-29, 21:14
Kontakt:

Re: [Rozw.] Konqueror - brak paska adresu

Post autor: Trivelt »

Problem udało mi się rozwiązać już wcześniej usuwając/zmieniając nazwę katalogu ~/.kde. Po zalogowaniu się na innego użytkownika wszystko byłoby więc w porządku, ciekaw jestem jednak jakie pliki wystarczyło usunąć w celu rozwiązania tego kłopotu.
http://wiki.linux.pl

ODPOWIEDZ