[rozw]:[kde4] widget konsole

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
y_0rk3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-06-01, 17:42
Lokalizacja: Wrocuaw
Kontakt:

[rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: y_0rk3r »

Mam takie pytanko. Mam superanckie nowe kde4.2 ( ale fajne i cukierkowe i w ogole bajeranckie:D ) i wszystko fajnie. nowy sposob wyswietlania pulpitu jest fajowy widgety sa git.. ALE brakuje mi jednej opcji. Szukalem na kde-look.org ale nie moge nigdzie znalezc widgetu, ktory pozwoli na pulpicie wyswietlac konsole. Jest w ogole takie cos? Nie wiem czy to logicznie wytlumaczylem. Ogolnie chodzi o to zeby miec na pulpicie konsole, czy tez jakis inny emulator terminala, zeby to wygladalo na cos w stylu standardowego "folder view". Da sie?
Ostatnio zmieniony 2009-03-15, 21:33 przez y_0rk3r, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.slackware.com][img]http://www.slackware.com/~msimons/slackware/grfx/shared/poweredbyslack.gif[/img][/url]
[img]http://priv.ckp.pl/mistery/329035.gif[/img]

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: ethnoe »

Otwierasz zwykłą konsolę, ustawiasz jakąs przeźroczystość, ukrywasz jej menu, prawym na pasku tytułu -> zaawansowane -> ustawienia dla tego okna (jak wolisz aplikacji) i wyłączasz ramki i pasek tutyłowy. Jeszcze tylko dodajesz gdzieś do autostartu i gotowe ;)
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
y_0rk3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-06-01, 17:42
Lokalizacja: Wrocuaw
Kontakt:

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: y_0rk3r »

ethnoe pisze:Otwierasz zwykłą konsolę, ustawiasz jakąs przeźroczystość, ukrywasz jej menu, prawym na pasku tytułu -> zaawansowane -> ustawienia dla tego okna (jak wolisz aplikacji) i wyłączasz ramki i pasek tutyłowy. Jeszcze tylko dodajesz gdzieś do autostartu i gotowe ;)
doooooooooobre wstyd przyznac ale nie pomyslalem o tym:D
az sprawdze czy dziala
dzieki;)

dobra ogolnie patent jest ale ma jedna wade:/ pokazuje mi ta konsole w pasku zadan:(
jakis pomysl jak to obejsc?
Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 23:34 przez y_0rk3r, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.slackware.com][img]http://www.slackware.com/~msimons/slackware/grfx/shared/poweredbyslack.gif[/img][/url]
[img]http://priv.ckp.pl/mistery/329035.gif[/img]

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: ethnoe »

Też w zaawansowanych ustawieniach okna/aplikacji, tylko zakładka preferences i tam jest coś w stylu "Skip taskbar" (pracuję na angielskim kde :P), jest też parę innych ciekawych opcji (np. blokowanie zamykania okna), radzę poprzeglądać te zaawansowane, na pewno dopasujesz konsolę do swoich potrzeb.
Na marginesie - możesz potem wrzucić gdzieś screena jak to wygląda? Jestem ciekaw efektu ładnie wkomponowanej konsoli ;)

EDIT::
Chyba musisz włączyć i wyłączyć konsolę, żeby to zadziałało, ale nie jestem pewien.
Ostatnio zmieniony 2009-03-06, 00:00 przez ethnoe, łącznie zmieniany 1 raz.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
y_0rk3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-06-01, 17:42
Lokalizacja: Wrocuaw
Kontakt:

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: y_0rk3r »

ethnoe pisze:Też w zaawansowanych ustawieniach okna/aplikacji, tylko zakładka preferences i tam jest coś w stylu "Skip taskbar" (pracuję na angielskim kde :P), jest też parę innych ciekawych opcji (np. blokowanie zamykania okna), radzę poprzeglądać te zaawansowane, na pewno dopasujesz konsolę do swoich potrzeb.
Na marginesie - możesz potem wrzucić gdzieś screena jak to wygląda? Jestem ciekaw efektu ładnie wkomponowanej konsoli ;)

EDIT::
Chyba musisz włączyć i wyłączyć konsolę, żeby to zadziałało, ale nie jestem pewien.
ooooo kurcze dziala:D
zarzucam screena ;)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-03-06, 00:13 przez y_0rk3r, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://www.slackware.com][img]http://www.slackware.com/~msimons/slackware/grfx/shared/poweredbyslack.gif[/img][/url]
[img]http://priv.ckp.pl/mistery/329035.gif[/img]

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: ethnoe »

Ładnie ;)

To jeszcze dwie uwagi praktyczne:
1) dodaj [Rozw.] do nazwy tematu, bo dostaniesz warna
2) działasz na kompie jako root? (przynajmniej folderview jest tak nazwany, a on chyba wstawia tam nazwę katalogu) to nie jest najlepsze wyjście, to nie windows. Stwórz dla siebie jakiegoś zwykłego usera i przekopiuj konfigi .kde jeśli nie chcesz od nowa się bawić
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
y_0rk3r
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-06-01, 17:42
Lokalizacja: Wrocuaw
Kontakt:

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: y_0rk3r »

ethnoe pisze:Ładnie ;)

To jeszcze dwie uwagi praktyczne:
1) dodaj [Rozw.] do nazwy tematu, bo dostaniesz warna
2) działasz na kompie jako root? (przynajmniej folderview jest tak nazwany, a on chyba wstawia tam nazwę katalogu) to nie jest najlepsze wyjście, to nie windows. Stwórz dla siebie jakiegoś zwykłego usera i przekopiuj konfigi .kde jeśli nie chcesz od nowa się bawić
a nie wiem jakos od zawsze jako root dzialam;)

a odnosnie samego problemu podobno istnieje plasmoid Konsolator ktory ma dzialac jako widget konsole ale nie dziala cos do konca:/ moze jak sie bardziej rozwinie bedzie dzialalo ladnie
Konsolator
[url=http://www.slackware.com][img]http://www.slackware.com/~msimons/slackware/grfx/shared/poweredbyslack.gif[/img][/url]
[img]http://priv.ckp.pl/mistery/329035.gif[/img]

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: [rozw]:[kde4] widget konsole

Post autor: topdolar »

y_0rk3r pisze:a nie wiem jakos od zawsze jako root dzialam;)
to lepiej zmien nawyki :), czasem mozna sobie za duzo nababrac

ODPOWIEDZ