Problemy z GNU Gadu

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
PaST
Użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: 2004-09-09, 20:19
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: PaST »

ja tam nie chce nic nikomu narzucać, ani wszczynać jakiejś wojny, ale EKG :rockon:
"Lepiej być ambitnym, a nie tylko tak sądzić" @ NumerRaz
joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: joi »

Rookie One pisze:
joi pisze: :shock:
Czyzbym sie mylil? Da sie kadu bez artsa uruchomic? Mi wywala zadanie libarts i sie wylacza. Masz na mysli kompilowanie bez obslugi arts?
kadu nigdy nie wymagało artsa
Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: Rookie One »

To mozesz mi wyjasnic dlaczego kazda proba uruchomienia kadu konczy sie komunikatem o braku libarts i wyjsciem z programu?

[ Dodano: Czw 09 Gru, 2004 14:35 ]
Cytat z dokumentacji Kadu:
2. Wymagane pakiety:

Pakiety wymagane przy instalacji pakietu binarnego np. kadu-0.3.6-1mdk.i586.rpm

* Glibc
* Glibc-devel
* glibc_lsb
* libarts-devel
* freetype2
* libgcc1
* XFree86-libs
* libjpeg62 6b
* liblcms1
* libmng1
* libpng3
* libqt3
* libstdc++5
* zlib1
* libopenssl 0.9.7
* libexpat0
* libfontconfig1
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: Hannibal »

Ktoś do configure nie dodał --without-arts.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: Rookie One »

Dobra, juz kij z tym Kadu... Wie moze ktos dlaczego Gnu Gadu nie widzi istniejacych bibliotek? W /usr/lib/gg2 mam wszystkie te pliki, ktorych brak zglasza GG, co jest?
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: jacol »

Rozumiem że gg2 szuka wtyczek. A może zrób najpierw standardowo bo może ich szukać /usr/local/lib/gg2.w /usr/local/lib/ zrób dowiązanie symboliczne do /usr/lib/gg2 i wykonaj ldconfig. Pozdrawiam jacol
Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: Rookie One »

Ludzie, poradzilem sobie sam! :lol: Sciagnalem zrodelka i sam sobie wszystko skompilowalem i juz mam GG pod pingwinem! :twisted:

Dzieki za zainteresowanie! :P
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: log_out »

Oficjalne pakiety GnuGadu dla Slackware wymagają osobnego libgadu (ze strony EKG), kompilowanego ręcznie w określony katalog, swoją drogą troche to dziwne :idea: to już prościej skompilowac całe gnugadu :)
Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: Rookie One »

I wlasnie tak zrobilem. A libgadu mialem skompilowane, program po prostu nie widzial wtyczek, chociaz byly tam gdzie trzeba... ;/
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988
joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: joi »

Rookie One pisze:To mozesz mi wyjasnic dlaczego kazda proba uruchomienia kadu konczy sie komunikatem o braku libarts i wyjsciem z programu?

[ Dodano: Czw 09 Gru, 2004 14:35 ]
Cytat z dokumentacji Kadu:
2. Wymagane pakiety:
(...)
to był błąd w dokumentacji (był, bo właśnie poprawiłem), główna binarka nigdy nie zależała od artsa, od wersji 0.3.8 jest oddzielny moduł do odtwarzania dźwięków przez arts
pikolo
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-08-09, 12:49
Lokalizacja: cz-wa

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: pikolo »

witam , chciałbym odświeżyć wątek pytaniem , skąd można ściągnąć bibliotekę libQT3Support.so.4 której potrzebuje najnowsze kadu 0.6.5 lub ewenlualnie w jakim pakiecie się znajduje , dzięki za pomoc !
Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: ulises »

Eeee, kadu 0.6.5 korzysta z Qt4

Więc polecam Ci zainstalowac paczke z Qt4 (dostępną np. na scxd.info), bo włąśnie w niej znajduje się wspomniany lib. :)

Jeżeli zamierasz sam kompilowac, to następnie musisz podlinkować nowe qmake (jednocześnie zmieniając nazwe starego linka, nie usuwaj go bo po instalacji lepiej wrocić do starej konfiguracji), tak żeby cmake go widział ;)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-12-14, 15:51 przez ulises, łącznie zmieniany 1 raz.
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.
joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Problemy z GNU Gadu

Post autor: joi »

brawa za odkopanie 4-letniego wątku...
Zablokowany