[Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cysiek
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-06-09, 13:40

[Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: cysiek »

witam:)
Z racji tego ze nie chce mi sie mojej kobiety uczyć czemu trzeba sie zalogować z tekstowego środowiska zmieniłem jako podstawowe graficzne czyli KDE 3.5 w slackware 12 dokładnie żeby zaraz po lilo zaladowało sie kde z ekranem logowania i wyszedl problemik zabrakło mojego i jej konta do logowania :/ został tylko root a dodanie nowego usera jest niemożliwe opisze co zrobiłem moze ktoś wie o co chodzi

po zalogowaniu sie na roota zmienilem wpis

Kod: Zaznacz cały

cd /etc/
w pliku INITTAB w wierszu gdzie id wynosiło 3 dałem 4 czyli z tekstowego na graficzny zapisalem zmiany zamknolem vim i zrestartowalem komputer.
Wszystko dziala tylko ze usera o moim nicku nie ma jest tylko konto root na panelu logowania kde i nie wiem co dalej zrobic zeby te dwa pozostale konta sie tam znalazly nadmieniam ze to moj drugi dzien walki z tym .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 23:03 przez cysiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1106
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: marco70 »

W polu username nie da się wpisać nazwy usera ?
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
cysiek
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-06-09, 13:40

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: cysiek »

reaguje tylko na to co na liscie obok czyli root
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1106
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: marco70 »

Włącz w centrum sterownia automatyczne logowanie dla danego usera.
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
cysiek
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-06-09, 13:40

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: cysiek »

wszedzie jest tylko root i nie ma nic wiecej :/
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1106
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: marco70 »

To zaloguj się na roota i masz w system-> użytkownicy menadżer użytkowników ustawienia kont i grup.Posprawdzaj wszystko czy jest ok.
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
cysiek
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-06-09, 13:40

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: cysiek »

tam pisze tak

Kod: Zaznacz cały

99 nobody     POP     /     /bin/false 
1000       cysiek                /nome/cysiek    /bin/bash
juz nic dalej nie wiem niby dobrze ale zle :/
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1106
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: marco70 »

Na pewno /nome/cysiek a nie /home/cysiek
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
cysiek
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-06-09, 13:40

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: cysiek »

no /home/cysiek moj błąd moja literówka przepraszam :)

[ Dodano: 2009-09-12, 15:40 ]
mialem napisac home zamiast nome w poscie wyzej sory :) a z tym slackiem to juz sie poddaje chyba bedzie szybciej kobiete do niego nauczyc niz to zrobic :/

[ Dodano: 2009-09-15, 00:03 ]
usuniecie konta usera i zrobienie go odnowa pomoglo
stiv
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2009-05-29, 10:04

Re: [Rozw.]Środowisko graficzne jako podstawowe

Post autor: stiv »

cysiek pisze:Z racji tego ze nie chce mi sie mojej kobiety uczyć czemu trzeba sie zalogować z tekstowego środowiska zmieniłem jako podstawowe graficzne czyli KDE 3.5 w slackware 12 dokładnie żeby zaraz po lilo zaladowało sie kde z ekranem logowania i wyszedl problemik zabrakło mojego i jej konta do logowania :/
A poco od razu zmieniać całe środowisko graficzne? Jeśli korzysta się np z menadżera okien .Wystarczy zainstalować jakąś graficzną nakładkę do logowania np. Slim.
Ostatnio zmieniony 2009-09-15, 13:54 przez stiv, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ