Problem z odświeżaniem w konsoli

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Pablos
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2005-08-23, 11:57

Problem z odświeżaniem w konsoli

Post autor: Pablos »

witam wszystkich bardzo serdecznie.

Od dwóch dni męczę się z następującym problemem. Potrzebuje ustawić w konsoli (tryb tekstowy) odświeżanie >70Hz i teraz tak. O ile z rozdzielczościami nie ma problemów to z odświeżaniem już tak.
Przeczytałem już wszystko co możliwe o "fbset" "fb.modes" ale problemu wciaż nie rozwiązałem.
I w ogóle jak sprawdzić jakie jest aktualne odświeżanie oraz rozdzielczość ekranu w konsoli ?

Dane:
Slackware 13.0
Kernel: 2.6.30.5

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

polecenie fbset zwraca:
mode "1024x768-76"
# D: 78.653 MHz, H: 59.949 kHz, V: 75.694 Hz
geometry 1024 768 1024 768 8
timings 12714 128 32 16 4 128 4
rgba 8/0,8/0,8/0,8/0
endmode

polecenie cat /proc/fb zwraca:
0 VESA VGA

W lilo mam ustawione "video=intelfb" ale nawet gdy nie podawałem tego parametru było tak samo.

Może ktoś ma gotową receptę na tę bolączkę ?

Dziękuje za poświęcony czas i z niecierpliwością czekam na jakieś sugestie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Problem z odświeżaniem w konsoli

Post autor: Hannibal »

W VESA fb nie da się zmienić trybu pracy po jego odpaleniu. Wywal z jajka fb VESY i dodaj intelowski.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
Awatar użytkownika
Pablos
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2005-08-23, 11:57

Re: Problem z odświeżaniem w konsoli

Post autor: Pablos »

Tak też zrobie. Dziękuje za odpowiedz.
A przed momentem odpaliłem slacka na kernelu 2.6.27.31 z modułem "intelfb"
i udało mi sie uzyskać częstotliwość i rozdzielczość 1024x768 70Hz to juz jakiś postęp.

Ale nie mogę zmienić ustawień przez fbset. Wywala:
ioctl FBIOPUT_VSCREENINFO: Invalid argument

Ktoś coś wie na ten temat ? :)

Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ