Karta graficzna pod KDE4

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

vitos
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2005-10-30, 09:13
Lokalizacja: Pszów
Kontakt:

Karta graficzna pod KDE4

Post autor: vitos »

Googlowałem trochę nim chciałem zadać to pytanie na grupie i nie zrobić sobie obciachu, że niby temat oklepany i pytam po raz kolejny. Pozornie wygląda, że tak, ale chyba nie tak do końca.

Mianowicie, chcę kupić sobie nową kartę graficzną pod desktop KDE i SlackWare 13. Zależy mi przede wszystkim na ekonomicznej karcie, jeśli chodzi o zużycie prądu oraz na tym, żeby była cicha (pasywne chłodzenie lub wolno obracający się wiatrak). W nic nie gram, tylko praca w 2D. Myślałem o dwóch egzemplarzach. nVidia GeForce 220 lub ATI 4670. Czy ktoś testował te karty pod KDE, czy sterowniki dobrze je obsługują ? W jakim zakresie działają efekty z compiza ? Ostatnio testowałem ATI X600 pod KDE4 i szybkość sterownika radeon od x.org nie zachwycała w 2D pod okienkami, dlatego do ATI mam mieszane uczucia. Choć nie wiem, jak sprawy się mają na nowszych kartach. Nie wiem też jak chodzą sterowniki z nVidii.

Bardzo proszę doradźcie coś.

Serdeczne dzięki :-)
Witek
Ostatnio zmieniony 2009-11-20, 14:29 przez vitos, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: Flash »

Polecam karty Nvidii, z kartami ATI są problemy.

Awatar użytkownika
Maktar
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 09:27
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: Maktar »

U mnie z Nvidią na razie nie ma problemu. Już chyba 3 miesiące na KDE 4.
Machine, reg.no 311540, http://counter.li.org/

sanji
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2008-03-17, 01:07

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: sanji »

Potwierdzam co powyzsze.
Dodam jeszcze, ze ATI 4670 jest z serii HD, a wsparcie otwartych sterownikow dla nich jest jak na razie dosyc slabe. Jak na chwile obecna to jest tylko eksperymentalne wsparcie dla akceleracji 3D. Akceleracja 2D dziala tylko z kernelami 2.6.30 wzwyz (a w Slacku 13 mamy 2.6.29.6).
Niedawno probowalem zmusic HD3650 do wspolpracy z fglrx, ale ostatecznie sie poddalem.

Wybaczcie brak polskich znakow - ciagle nad tym pracuje.
Ostatnio zmieniony 2009-11-22, 20:59 przez sanji, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: Flash »

sanji pisze:Akceleracja 2D dziala tylko z kernelami 2.6.30 wzwyz (a w Slacku 13 mamy 2.6.29.6).
W testing mamy 2.6.30.5 tak na dobrą sprawę.

sanji
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2008-03-17, 01:07

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: sanji »

Ale jak już ktoś zamierza bawić się w podmienianie kerneli, to nie lepiej od razu dać najnowszy?
Ja, z wyżej wymienionych powodów, wrzuciłem waniliowe 2.6.31.6 i muszę przyznać, że pełen sukces :-) .
Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 00:54 przez sanji, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: Flash »

A masz je dostępne w paczce czy sam kompilowałeś? Przekompilowane 2.6.30.5 jest dostępne w paczce dystrybucyjnej + źródła + kernel-headers jeżeli się nie mylę.

sanji
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2008-03-17, 01:07

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: sanji »

Śsiągnąłem z www.kernel.org, oznaczone jako "latest stable", a potem skompilowałem z .config-iem zwersji generic, zamieszczonej na płycie Slackware 13 . Szczerze mówiąc to przyłapałeś mnie, bo nie wiem za bardzo, o co chodzi z tymi kernel-headers, więc pozostawiłem to nieruszane.
Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 23:39 przez sanji, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: Flash »

Jajko jak i moduły też nie masz paczkowane tylko instalowałeś manualnie. Można do tego użyć Slackbuilda żeby mieć jako tako porządek w systemie.

vitos
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2005-10-30, 09:13
Lokalizacja: Pszów
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: vitos »

sanji pisze:wrzuciłem waniliowe 2.6.31.6 i muszę przyznać, że pełen sukces
To znaczy co dokładnie działa. Pełna akceleracja 2D pod 2.6.31? Płynne przesuwanie rysowanych w całości okienek ? Ładne i płynne scroll'owanie stron w firefoxie z dużą ilością animacji flashowych w ciele strony ? Płynne i szybkie efekty zanikania okienek, czy menu. Płynne wyświetlanie filmów bez szarpania na fullscreenie.

Bo o to właśnie mi chodzi, efekty 3D od biedy mogę sobie darować. Ale płynność i szybkość działania w 2D jest dla mnie kluczowa. Widziałem na stronie ATI, że wydali nowe sterowniki np. dla HD4670. Jest to oczywiście binarka fglrx w wersji 9.11, ale autorska i mam nadzieję, że dopracowana (no bo to w sumie producent, który nieupublicznia dokumentacji, żeby inni twórcy mogli napisać swój driver).

Kod: Zaznacz cały

http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.37&lang=English
Ten driver nie obsługuje obecnej mojej karty X600 i dlatego pracuję na driverze radeon, który jaki jest każdy widzi. Dlatego wałkuję temat zakupu karty nVidia vs ATI :-)

Bardzo dziękuję za cenne spostrzeżenia i porady.
Pozdrawiam wszystkich
Witek

sanji
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2008-03-17, 01:07

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: sanji »

Na otwartym sterowniku udało mi się uzyskać, jak to ująłeś: "płynne przesuwanie rysowanych w całości okienek". Poza tym działa sterownik xv, więc filmy chodzą płynnie, nawet te w HD. Strony w Operze przesuwają się nie gorzej niż to było na NVIDII, działa również Flash. Akceleracji 3D nie uruchomiłem i raczej nie zamierzam się w to bawić.

Nie wiem dlaczego, ale po każdej próbie zainstalowania fglrx, nawet otwarty sterownik przestawał działać z akceleracją.
Można do tego użyć Slackbuilda żeby mieć jako tako porządek w systemie.
Paczki to dobra rzecz, ale kernel i moduły, to raptem jeden plik i jeden katalog. Z tym nawet bez pomocy paczek można utrzymać porządek. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 13:57 przez sanji, łącznie zmieniany 1 raz.

vitos
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2005-10-30, 09:13
Lokalizacja: Pszów
Kontakt:

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: vitos »

sanji pisze:Akceleracji 3D nie uruchomiłem i raczej nie zamierzam się w to bawić.
Mnie się w końcu udało. Poniżej napiszę, co i jak mam ustawione, że działa OpenGL pod KWin'em na otwartym sterowniku radeonhd.
sanji pisze:Nie wiem dlaczego, ale po każdej próbie zainstalowania fglrx, nawet otwarty sterownik przestawał działać z akceleracją.
Ponieważ instalator zamkniętych sterowników ATI i ich modułu fglrx oprócz zmiany xorg.conf podmienia również parę plików w /usr/lib/xorg/modules, ale na szczęście instalator robi backupy oryginalnych, więc można się spokojnie połapać i przywrócić, to co było na początku dla radeonhd.

Kartę graficzną mam ATI Radeon 4670 produkcji Gigabyte. Chciałem taką, gdyż jest naprawdę cicha jak na aktywne chłodzenie (w zasadzie jej nie słychać) i zużywa przyzwoicie mało prądu (cały prąd pobiera sobie ze slotu PCI-E, nie ma podłączenia dodatkowego zasilania) w porównaniu np. do Geforce 9600GT (o wyższych nie wspominając), czy ATI Radeon serii 48xx.

Kierowałem się opisami zawartymi na stronie sterownika radeonhd oraz na stronie Mesa3D.

Działanie OpenGL pod Kwin w KDE 4.3.4 uzyskałem dzięki zastosowaniu następujących komponentów.
1. X.Org R7.5 - w dystrybucji SlackWare 13 jest X.Org R7.4. Na X.Org R7.4 nie sprawdzałem i nie potrafię odpowiedzieć, czy będzie działać. Skompilowałem sobie ze źródeł wersję X.Org R7.5.
2. Mesa3D w wersji 7.7 - na stronie radeonhd zalecają użycie tej nowej wersji Mesa3D
3. Sterownik radeonhd w wersji 1.3.0.
4. libdrm w wersji 2.4.17 - dopiero po zainstalowaniu tej wersji libdrm, skompilowaniu pod nią X'ów i Mesy3D zaczęło działać, choć nie wiem w jakim stopniu X'y są zależne od libdrm.
5. Kernel 2.6.33 w wersji RC dopiero, gdyż taki póki co jest.

Co i jak mam poustawiane ?:

Kawałek configa kernela dotyczącego ustawiania grafiki i framebuffera:

Kod: Zaznacz cały

#
# Graphics support
#                 
CONFIG_AGP=m      
# CONFIG_AGP_ALI is not set
CONFIG_AGP_ATI=m           
CONFIG_AGP_AMD=m           
CONFIG_AGP_AMD64=m         
CONFIG_AGP_INTEL=m         
CONFIG_AGP_NVIDIA=m        
# CONFIG_AGP_SIS is not set
# CONFIG_AGP_SWORKS is not set
# CONFIG_AGP_VIA is not set   
# CONFIG_AGP_EFFICEON is not set
CONFIG_VGA_ARB=y                
CONFIG_DRM=m                    
CONFIG_DRM_KMS_HELPER=m         
CONFIG_DRM_TTM=m                
# CONFIG_DRM_TDFX is not set    
# CONFIG_DRM_R128 is not set    
CONFIG_DRM_RADEON=m             
# CONFIG_DRM_I810 is not set    
# CONFIG_DRM_I830 is not set    
# CONFIG_DRM_I915 is not set    
# CONFIG_DRM_MGA is not set     
# CONFIG_DRM_SIS is not set     
# CONFIG_DRM_VIA is not set     
# CONFIG_DRM_SAVAGE is not set  
# CONFIG_VGASTATE is not set    
CONFIG_VIDEO_OUTPUT_CONTROL=m   
CONFIG_FB=y                     
# CONFIG_FIRMWARE_EDID is not set
CONFIG_FB_DDC=m                  
CONFIG_FB_BOOT_VESA_SUPPORT=y    
CONFIG_FB_CFB_FILLRECT=y         
CONFIG_FB_CFB_COPYAREA=y         
CONFIG_FB_CFB_IMAGEBLIT=y        
# CONFIG_FB_CFB_REV_PIXELS_IN_BYTE is not set
# CONFIG_FB_SYS_FILLRECT is not set          
# CONFIG_FB_SYS_COPYAREA is not set          
# CONFIG_FB_SYS_IMAGEBLIT is not set         
# CONFIG_FB_FOREIGN_ENDIAN is not set        
# CONFIG_FB_SYS_FOPS is not set              
# CONFIG_FB_SVGALIB is not set               
# CONFIG_FB_MACMODES is not set              
CONFIG_FB_BACKLIGHT=y                        
CONFIG_FB_MODE_HELPERS=y                     
# CONFIG_FB_TILEBLITTING is not set          

#
# Frame buffer hardware drivers
#                              
# CONFIG_FB_CIRRUS is not set  
# CONFIG_FB_PM2 is not set     
# CONFIG_FB_CYBER2000 is not set
# CONFIG_FB_ARC is not set      
# CONFIG_FB_ASILIANT is not set 
# CONFIG_FB_IMSTT is not set    
# CONFIG_FB_VGA16 is not set    
# CONFIG_FB_UVESA is not set    
CONFIG_FB_VESA=y                
# CONFIG_FB_N411 is not set     
# CONFIG_FB_HGA is not set      
# CONFIG_FB_S1D13XXX is not set 
# CONFIG_FB_NVIDIA is not set   
# CONFIG_FB_RIVA is not set     
# CONFIG_FB_I810 is not set     
# CONFIG_FB_LE80578 is not set  
# CONFIG_FB_MATROX is not set   
CONFIG_FB_RADEON=m              
CONFIG_FB_RADEON_I2C=y          
CONFIG_FB_RADEON_BACKLIGHT=y    
# CONFIG_FB_RADEON_DEBUG is not set
# CONFIG_FB_ATY128 is not set      
# CONFIG_FB_ATY is not set         
# CONFIG_FB_S3 is not set          
# CONFIG_FB_SAVAGE is not set      
# CONFIG_FB_SIS is not set         
# CONFIG_FB_VIA is not set         
# CONFIG_FB_NEOMAGIC is not set    
# CONFIG_FB_KYRO is not set        
# CONFIG_FB_3DFX is not set        
# CONFIG_FB_VOODOO1 is not set     
# CONFIG_FB_VT8623 is not set      
# CONFIG_FB_TRIDENT is not set     
# CONFIG_FB_ARK is not set         
# CONFIG_FB_PM3 is not set         
# CONFIG_FB_CARMINE is not set     
# CONFIG_FB_GEODE is not set       
# CONFIG_FB_VIRTUAL is not set     
# CONFIG_FB_METRONOME is not set   
# CONFIG_FB_MB862XX is not set     
# CONFIG_FB_BROADSHEET is not set  
CONFIG_BACKLIGHT_LCD_SUPPORT=y     
CONFIG_LCD_CLASS_DEVICE=m          
# CONFIG_LCD_ILI9320 is not set    
CONFIG_LCD_PLATFORM=m              
CONFIG_BACKLIGHT_CLASS_DEVICE=y    
CONFIG_BACKLIGHT_GENERIC=m         
# CONFIG_BACKLIGHT_PROGEAR is not set
# CONFIG_BACKLIGHT_MBP_NVIDIA is not set
# CONFIG_BACKLIGHT_SAHARA is not set    

#
# Display device support
#                       
CONFIG_DISPLAY_SUPPORT=m

#
# Display hardware drivers
#                         

#
# Console display driver support
#                               
CONFIG_VGA_CONSOLE=y            
CONFIG_VGACON_SOFT_SCROLLBACK=y 
CONFIG_VGACON_SOFT_SCROLLBACK_SIZE=64
CONFIG_DUMMY_CONSOLE=y               
CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE=y         
# CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE_DETECT_PRIMARY is not set
# CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE_ROTATION is not set      
# CONFIG_FONTS is not set                             
CONFIG_FONT_8x8=y                                     
CONFIG_FONT_8x16=y                                    
CONFIG_LOGO=y                                         
# CONFIG_LOGO_LINUX_MONO is not set                   
# CONFIG_LOGO_LINUX_VGA16 is not set                  
CONFIG_LOGO_LINUX_CLUT224=y
W /etc/rc.d/rc.modules skompilowane moduły mam odhashowane, stąd są ładowane na starcie. Z tego co doczytałem, to ważny jest załadowany moduł framebuffera.
Mój xorg.conf

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"                           
        Identifier     "X.org Configured"        
        Screen      0  "Screen0" 0 0             
        Option         "AIGLX"    "true"         
EndSection                                       

Section "Files"
        ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
        FontPath     "/usr/share/fonts/TTF" 
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc" 
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi" 
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi:/unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi:/unscaled" 
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/OTF"             
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/TTF"             
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"           
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"        
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"            
        FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"                 
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"               
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc"                
EndSection                                                  

Section "Module"
        Load  "i2c"
        Load  "bitmap"
        Load  "dbe"   
        Load  "ddc"   
        Load  "dri"   
        Load  "dri2"  
        Load  "extmod"
        Load  "glx"   
        Load  "int10" 
        Load  "vbe"   
        Load  "GLcore"
EndSection            

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "GWY"     
        ModelName    "FPD2485W"
        HorizSync    30.0 - 83.0
        VertRefresh  56.0 - 76.0
        Option      "DPMS"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "radeon"
        BusID       "PCI:2:0:0"
        VendorName  "ATI"
        BoardName   "ATI Radeon HD4670"
        Option      "AccelMethod" "exa"
        Option      "DRI" "on"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
        Option     "Composite"  "Enable"
        Option     "RENDER"     "Enable"
EndSection
Jak łatwo zauważyć XR7.5 już nie potrzebuje mieć zdefiniowanej sekcji klawiatury i myszki, gdyż ustawienia dla nich pobiera sobie z HAL'a. Oczywiście na starcie systemu ładujemy /etc/rc.d/rc.hald, /etc/rc.d/rc.messagebus oraz /etc/rc.d/rc.udev.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Witek
Ostatnio zmieniony 2010-01-06, 08:37 przez vitos, łącznie zmieniany 2 razy.

sanji
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2008-03-17, 01:07

Re: Karta graficzna pod KDE4

Post autor: sanji »

Dzięki za opis. Znam przyjemniejsze zajęcia od kompilacji X-ów, ale jak znajdę czas, to się chyba połakomię.
Ale żeby było wiadomo, czy warto się trudzić i czy nie lepiej po prostu poczekać:
Mógłbyś podać, jakie wyniki uzyskujesz w glxgears? Dobrze by było, jakbyś dla porównania dodał również, ile wychodzi z wyłączoną akceleracją i na jakim procesorze.

Mam nadzieję, że za dużo nie rządam :roll: .

ODPOWIEDZ