Bardzo wolne kde ;o

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

Sądze, iż za 3 lata nie będe już miał takich problemów czemu muli mi KDE, poniewarz leży to pefnie w mojej niewiedzy :)
Winda niby jest ladniejsza i szybciej chodzi :lol: ty chyba .... :shock: 10 lat w to gofno pa3ałem i mi styka. dzienki.
Powiem tak.. na takim sprzecie jak mam to powinno śmigać fruwać i śpiewać :D
Bardziej podejżewam jakiegoś cfaniackiego exploita ... poniewarz jeszcze działem zabezpieczeń się nie zajmowałem dobrzee ;/
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Outlaw »

A może jednak przesiadłbyś się pod np fluxboxa lub inne lekkie środowisko? Byłoby lżej i nauczyłbyś się nowych rzeczy ;)
Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

Tak prubowałem... ale nie podoba mi sie sposób konfiguracji we Fluxbozie, np. to, że głupią tapete zmieniasz w configu czy tp. A tak woogle to jak jest problem.. to lepiej go rozwiązać bo wcześniej czy pużniej ktoś będzie miał podobny problem .i może skożystać takiego "rozwiązanego' posta :]
erie
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2004-11-13, 11:49
Lokalizacja: Krakow

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: erie »

Nie wiem czy to pomoze. U mnie tez kde zaczelo notorycznie zwalniac, az sie zdenerwowalem i przesiadlem na fluxboxa. I co? I nic, dalej to samo - strasznie wolne uruchamianie aplikacji i w ogole.... Pomyslalem, ze zrobie jeszcze jeden test i zmienilem na Xfce - to samo, chodzi jak w smole. I wszystko jasne, to nie wina kde - tu chodzi o cos innego. Sprawdzilem pamiec - rzeczywiscie prawie cala pozarta, nawet bez xa cos duzo jej zabiera. Pierwsze co zrobilem to wykomentowalem w ramach proby wszystkie linie w ld.so.conf i okazalo sie ze pamieci juz duzo wiecej i jakby lekkie przyspieszenie systemu. Ale samo komentowanie nie wystarczy bo i tak domyslnie laduja sie biblioteki z kilku katalogow. Wniosek jest taki, ze sobie po prostu bardzo nasmiecilem - instalowalem, nie usuwalem, a teraz bede sie meczyl :). Pozdrawiam.
DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: DanielLinux »

Jeżeli chodzi o zjadanie pamięci to znalazłem coś takiego :
http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... /8659.php3

Ja nie używam KDE tylko WM a też jak widzę użycie pamięci to wydaje mi się, że jest ono duże.
erie
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2004-11-13, 11:49
Lokalizacja: Krakow

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: erie »

To prawda, ale ja wyprobowalem trzy powloki i kazda chodzi tragicznie, wiec cos musi byc nie tak. Prawda jest ze mam troche rozgrzebany system po roznego rodzaju testach, jadro 2.6.10-rc3 wiec roznie moze byc.... Jak znajde troche czasu to jeszcze nad tym posiedze.

Wyglada to tak: uruchomione Xfce + amarok + firefox i used: ok 80MB z 256MB (bez buforow) - a jednak wszystko muli.... Ciekawe.[/list]
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Hannibal »

Sprawdź czy wkompilowałeś w jajko swój chipset.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
erie
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2004-11-13, 11:49
Lokalizacja: Krakow

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: erie »

Dzieki za pomoc. Juz doszedlem w czym tkwil blad :), otoz mialem wylaczone dma (a dokladniej to nie wkompilowalem obsugi w jadro - tak to jest jak sie oszczedza za bardzo ;) ). Teraz juz wszystko poprawnie.
Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

ja jednak mam defaulotowe jajo 2.4 i od poczatku pieknie chodziło... chyba to jednak wina kompilacji programów. choć kurde przecierz ja tego wcale tak dużo nie mam :> hm..
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Ciuciu »

Rookie One pisze:
Grzeslaw pisze:Zamieszczam móją liste procesów
http://www.grzeslaw.superhost.pl/forum_pics/top.png
Zobaczmy. Masz 7 procesow, ktore w ogole korzystaja z pamieci. 2,9% + 9,2% + 3,5% + 2,5% + 0,2% + 0,1% + 0,1% = 18,5%. Masz 512MB RAMu, 512 * 18,5% = 94,72, czyli teoretycznie powinny te procesy zuzyc nieco ponad 94 MB. Tymczasem uzyte jest az 312MB! Mi to wyglada na dosc spore wycieki pamieci...
No.. ale rookie nie wziąłeś pod uwagę tych 150MB które sobie linux zacashował i zabuforował.. czyli zostaje około 50MB które gdzieś magicznie znikły.. oczywiście te wszystkie procesy co do których pisze 0.0 wcale tak do końca 0.0 brać nie muszą więc..
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Hannibal »

I do tego top nie wyświetla wszystkich procesów, a tylko tyle ile się mieści :)
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

hm.,.. teraz zauwarzyłem, iż wszystkie aplikacje odpalaja sie wolno... nie tylko same KDE, ale i kadu, quanta, xmms, woogle wszystko :(

Czyżby pozostała mi tyllko reinstalacja :(
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: log_out »

Reinstaluje to się windowsa jak coś nie działa, tutaj nie ma to sensu ;) KDE jest wolne i takie będzie, zmula totalnie system, windows XP + wypas skiny przy nim śmiga, WM, XFCE itp to wręcz rakiety, wywal KDE i będzie po problemie ;) programy też będą lepiej chodzić...
Awatar użytkownika
Krajan
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 2004-11-17, 19:08
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Krajan »

pierwsze co zrobilem to wykomentowalem w ramach proby wszystkie linie w ld.so.conf

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/lib
/usr/X11R6/lib
/usr/i486-slackware-linux/lib
/opt/kde/lib
/usr/lib/qt/lib
/usr/share/kadu/modules
/usr/lib
/usr/lib/gthumb
/usr/lib/gthumb/modules
co mam tu zrobic? mam czegos za duzo ?
Sajmon
Moderator
Posty: 1180
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Sajmon »

Ja bym się zainteresował
$HOME/.kde/share/config/session
Miałem tam ponad 3000 plików

Następny kandydat
$HOME/.thumbnails
KDE lubi zbierać śmieci a mówią że ma być szybciej :)

Raz na jakiś czas przed zalogowaniem do KDE
rm -r /var/tmp/kdecache-$USER/http/* (jakieś póltora roku tam nie zaglądałem
a jak zajrzałem to spadłem z krzesła :mrgreen: (Konqueror / Historia)
i (uwaga!!! wypieprzy ikonki odwiedzonych stron z zakładek) jak kto woli
rm var/tmp/kdecache-$USER/favicons/*
i jeszcze
rm -r /tmp/{mcop,kde}-$USER
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
ODPOWIEDZ