Bardzo wolne kde ;o

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

Witam..
Od jakiegoś czasu KDE zaczeło mi zamulać :/ wolno sie wgrywa, wolno sie odpalają aplikacje .. trwa to naprawde 3,4 razy dlużej niż normalnie :?: :cry:

co to może byc
P4-2.26 / 512RAM / Abit BE-7 / HDD-ATA100 (40gb)
Awatar użytkownika
brx
Użytkownik
Posty: 723
Rejestracja: 2004-06-24, 14:37
Lokalizacja: Poznań/Lublin

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: brx »

może masz jakis proces zżerający ci zasoby systemowe...uruchom top i obserwuj co sie dzieje ....
Slackware Current - Kernel 2.6.18 - Xfce - - Aterm - Kadu
_______________________________________
Registered Linux User 363857 :D
DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: DanielLinux »

KDE ma w ogóle to do siebie, że jest wolne, chociaż jak widzę Twój sprzęt to troszke mnie to dziwi :) skorzystaj z rady brx i sprawdź co tak obciąża, nie wiem jakiego fs używasz ale czytałem na forum, że reiserfs po pewnym czasie zwalnia, możliwe, że u Ciebie tak się stało jeżeli w ogóle z reisera korzystasz.
Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

Filesystem mam ex3 wiec to nie jego wina. Odpaliłem 'top' , tylko czego mam szukac ? Pierwszy raz stykam się z tą komendą.
Ostatnio bawiłem sie dużo apaczem.. może jakiś autostart typu cron:>
Zamieszczam móją liste procesów
http://www.grzeslaw.superhost.pl/forum_pics/top.png
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Outlaw »

DanielLinux pisze:KDE ma w ogóle to do siebie, że jest wolne,
KDE jest wolne na słabszych maszynkach <2.0 i <512 RAM Akurat na mojej śmiga jak szalone!
Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: gaia »

Outlaw pisze:Akurat na mojej śmiga jak szalone!
Teraz tak myślisz... Ale kiedyś przerzucisz się na lekkiego WM'a i zobaczymy co powiesz wtedy :) Pozdrawiam
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]
Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Rookie One »

Grzeslaw pisze:Zamieszczam móją liste procesów
http://www.grzeslaw.superhost.pl/forum_pics/top.png
Zobaczmy. Masz 7 procesow, ktore w ogole korzystaja z pamieci. 2,9% + 9,2% + 3,5% + 2,5% + 0,2% + 0,1% + 0,1% = 18,5%. Masz 512MB RAMu, 512 * 18,5% = 94,72, czyli teoretycznie powinny te procesy zuzyc nieco ponad 94 MB. Tymczasem uzyte jest az 312MB! Mi to wyglada na dosc spore wycieki pamieci...
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988
Awatar użytkownika
brx
Użytkownik
Posty: 723
Rejestracja: 2004-06-24, 14:37
Lokalizacja: Poznań/Lublin

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: brx »

gaia pisze:
Outlaw pisze:Akurat na mojej śmiga jak szalone!
Teraz tak myślisz... Ale kiedyś przerzucisz się na lekkiego WM'a i zobaczymy co powiesz wtedy :) Pozdrawiam
popieram ... po przesiadce z KDE na fluxboxa inna bajka ...trzeba sie trochę przekwalifikować ale warto...
Slackware Current - Kernel 2.6.18 - Xfce - - Aterm - Kadu
_______________________________________
Registered Linux User 363857 :D
Awatar użytkownika
Krajan
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 2004-11-17, 19:08
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Krajan »

u mnie tez nie chodzi za dobrze a mam : P4 1,5ghz 256cache i 640 ram SDR a top:

Kod: Zaznacz cały

top - 18:48:04 up 14 min,  1 user,  load average: 0.24, 0.33, 0.21
Tasks:  70 total,   3 running,  67 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):   6.6% user,   5.9% system,   0.0% nice,  87.5% idle
Mem:    645100k total,   639288k used,     5812k free,    22832k buffers
Swap:   626524k total,        0k used,   626524k free,   444264k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
  212 root      16   0  277m  21m 5576 S  3.6  3.3   0:32.29 X
  791 krajan    13   0 20604  20m  18m R  2.6  3.2   0:00.73 kdeinit
  726 krajan    14   0  8276 8276 6196 R  2.3  1.3   0:08.67 IglooFTP-PRO
  807 krajan    11   0  1016 1016  808 R  1.0  0.2   0:00.16 top
  285 krajan     9   0 22216  21m  19m S  0.3  3.4   0:08.58 kdeinit
    1 root       8   0   236  236  208 S  0.0  0.0   0:04.09 init
    2 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.03 keventd
    3 root      19  19     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 ksoftirqd_CPU0
    4 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.07 kswapd
    5 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.05 bdflush
    6 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.35 kupdated
   10 root      -1 -20     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 mdrecoveryd
   11 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 kreiserfsd
   36 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.00 kapmd
   40 root       9   0     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.04 khubd
   73 root       9   0   592  592  512 S  0.0  0.1   0:00.04 syslogd
   76 root       9   0   444  444  388 S  0.0  0.1   0:00.00 klogd
   96 root       9   0   508  508  444 S  0.0  0.1   0:00.00 dhcpcd
  122 root       9   0   528  528  472 S  0.0  0.1   0:00.01 inetd
  125 root       9   0  1440 1440 1216 S  0.0  0.2   0:00.11 sshd
  141 root       9   0  1924 1924 1348 S  0.0  0.3   0:00.04 cupsd
  163 root       8   0   572  572  508 S  0.0  0.1   0:00.00 crond
  165 daemon     9   0   628  628  560 S  0.0  0.1   0:00.00 atd
  169 root       9   0   500  500  448 S  0.0  0.1   0:00.00 apmd
  177 root       9   0   512  512  456 S  0.0  0.1   0:00.00 gpm
  180 krajan     9   0  1556 1556 1136 S  0.0  0.2   0:00.10 bash
  181 root       9   0   476  476  424 S  0.0  0.1   0:00.00 agetty
  182 root       9   0   476  476  424 S  0.0  0.1   0:00.00 agetty
  183 root       9   0   476  476  424 S  0.0  0.1   0:00.01 agetty      
ktos cos widzi nei teges ?
Awatar użytkownika
Grzeslaw
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 2004-12-05, 23:43
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Grzeslaw »

Tymczasem uzyte jest az 312MB! Mi to wyglada na dosc spore wycieki pamieci...
jakas rada na dzien dobry ;)
Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Rookie One »

Krajan pisze:ktos cos widzi nei teges ?
Ja tylko widze, ze zuzyte jest wiecej pamieci, niz powinno...
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988
Awatar użytkownika
Krajan
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 2004-11-17, 19:08
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Krajan »

Rookie One pisze:
Krajan pisze:ktos cos widzi nei teges ?
Ja tylko widze, ze zuzyte jest wiecej pamieci, niz powinno...
a czym to moze byc spowodowane ?? :cry:
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: log_out »

Jak czym ?? KDE !

Doprawdy, nie rozumiem co przyświeca twórcom KDE... ale szybciej to chodzi już full wybajerowany WindowsXP, który chodzi a)szybciej b)ładniej wygląda.

Gnome też już dogania KDE, obecnie kożystam z XFCE, małe, miłe, ładne, szybkie ;)
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Bardzo wolne kde ;o

Post autor: Hannibal »

log_out pisze:Doprawdy, nie rozumiem co przyświeca twórcom KDE... ale szybciej to chodzi już full wybajerowany WindowsXP, który chodzi a)szybciej b)ładniej wygląda.
a) to prawda, ale część opóźnień jest związane z konstrukcją X-ów, które były zaprojektowane dla przenośności i pracy zdalnej a nie do szybkości. Do tego w Windzie funkcje graficzne są częścią kernela więc z natury są szybsze.
b) bzdura, widziałeś jakieś paskudne tematy (domyslny kermik jest ochydny, fuj)
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
ODPOWIEDZ