Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: addos »

Slack 13.37 z domyślnym KDE 4.5.5 (wersja DVD)

Już 2 razy instalowałem na czysto nowego Slacka i za każdym razem to samo:

1. W Ustawieniach systemowych niektóre pozycje wykrzaczają się z błędem - nie da się np. wejść do Menedżera logowania albo K3b setup. Co prawda po którymś tam razie uruchomienia PC z niewiadomych przyczyn zaczęły się te opcje łaskawie otwierać ale czemu wcześniej nie chciały? Nic po drodze nie doinstalowywałem.

2. Próba ściągnięcia jakiegokolwiek motywu odnośnie ekranu logowania kończy się tylko tym, że pojawia się on (każdy ściągnięty) na liście i można go oczywiście odinstalować ale nie ma go w tym 1-szym spisie gdzie się je testuje i zatwierdza do wyboru.

3. Ponieważ mam GeForce'a więc wskoczył sobie sterownik Nouveau. Nie przypuszczałem, że można wypuścić taką niedoróbkę, że nawet wylogowanie czy zamknięcie systemu kończy się zwisem KDE i czarnym ekranem. Pomaga tylko Alt+SysRq+S+U+B. Po instalacji sterownika od NVIDII Nouveau został zablokowany ale przez kilka kolejnych uruchomień PC pojawiał się dziwny pasek jako pozostałość po jakimś obramowaniu okienka... też potem sobie zniknął.

Sprzęt sprawny bo na Slacku 13.1 działa idealnie - każdy na osobnej partycji więc mogę się przełączać i testować bez obawy o środowisko do działania :)

Czy spotkał sie ktoś z was z czymś podobnym przy instalacji tej wersji Slacka?
Jakieś podpowiedzi?
Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: roverek »

Przy tak małej ilości informacji nie spodziewaj się szczegółowych odpowiedzi.
addos pisze:Slack 13.37 z domyślnym KDE 4.5.5 (wersja DVD)1. W Ustawieniach systemowych niektóre pozycje wykrzaczają się z błędem - nie da się np. wejść do Menedżera logowania albo K3b setup. Co prawda po którymś tam razie uruchomienia PC z niewiadomych przyczyn zaczęły się te opcje łaskawie otwierać ale czemu wcześniej nie chciały? Nic po drodze nie doinstalowywałem.
Hah zainstalowane wszystkie paczki z grupy KDE ? Bo tu leży problem.
addos pisze:2. Próba ściągnięcia jakiegokolwiek motywu odnośnie ekranu logowania kończy się tylko tym, że pojawia się on (każdy ściągnięty) na liście i można go oczywiście odinstalować ale nie ma go w tym 1-szym spisie gdzie się je testuje i zatwierdza do wyboru.
Błąd tak jak wyżej może wynikać z braku odpowiednich paczek.
addos pisze:3. Ponieważ mam GeForce'a więc wskoczył sobie sterownik Nouveau. Nie przypuszczałem, że można wypuścić taką niedoróbkę, że nawet wylogowanie czy zamknięcie systemu kończy się zwisem KDE i czarnym ekranem. Pomaga tylko Alt+SysRq+S+U+B. Po instalacji sterownika od NVIDII Nouveau został zablokowany ale przez kilka kolejnych uruchomień PC pojawiał się dziwny pasek jako pozostałość po jakimś obramowaniu okienka... też potem sobie zniknął.
Wyłącz KMS i wygeneruj Sobie za pomocą sterownika Nvidii plik xorg.conf, a więcej takie krzaki nie będą się pojawiać.

Pozdro
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]
Brodi81
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2009-11-15, 20:08

Re: Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: Brodi81 »

KDE 4.xx nadal jest dla mnie jedną wielką betą. W zasadzie wszystko się może wysypać i to w dowolnym momencie. Instalowałem też kde 4.6 i jest w zasadzie to samo. Polecam robić update systemu na bieżąco a międzyczasie używać czegoś normalnego jak xfce fluxbox czy ostatecznie gnome.

Co do nouveau - tu pewnie wine ponosi kde bo sam sterownik ekranu pod xfce działa bez problemów. Osobiście instaluje sobie oficjalne stery z nvidia. Nouveau ciężko wywalić bo trzeba go dodać do blacklisty i wygenerować nowy initrd.
tomjas
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 2007-09-12, 18:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: tomjas »

Instalowałem "na czysto" 13.37 i nie miałem żadnych problemów wymienionych powyżej. Inna rzecz, że też odniosłem wrażenie, że mimo wszystko system jednak nie jest do końca dopracowany. Co do nouveuo to po prostu ordynarnie wykasowałem sam moduł i nie miałem problemów (tak samo zrobiłem w wersji 13.1).
addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: addos »

Instalowałem Slacka 13.37 w wersji prawie FULL, tzn. bez kilku nieistotnych rzeczy, np. Thunderbird, sterowniki do kart graficznych, których nie mam i inne naprawdę bez znaczenia. Ale mogę zrobić test z 100% FULL

Natomiast co do reszty odpowiedzi to przecież napisałem, że potem samo zaskoczyło.
Uważam, że nic nie brakowało bo skąd by zaczęło działać?

Sterownik NVIDII tak jak napisałem, sam wszystko ustawił: czyli wyłączył Nouveau oraz wygenerował plik xorg.conf
To właśnie na tym sterowniku były te kreski co same zniknęły

Dobra jutro zrobię test 3-ci z opcją 100% FULL (bez Nouveau) i zobaczymy

--
EDIT:
Dobra, zainstalowałem Slacka ponownie 2 razy na czysto jako 100% FULL.

Niestety dalej to samo: wykrzacza się przy Menedżerze logowania w Ustawieniach systemowych i K3b setup.
Dalej zostaje ta obramówka nie wiadomo skąd i po co.
Potem to po kilku restartach znika samo.

Ale denerwuje mnie ten Nouveau bo nie wiem jak go NIE INSTALOWAĆ.
Specjalnie przeprowadziłem 2 razy instalcję 100% FULL:
1. Za 1-szym razem tylko odznaczyłem opcję co ma w nazwie Nouveau czyli jakiś tam blacklist... chociaż nazwa sugerowała mi coś innego ale wyłączyłem tylko to i dalej instalator NVIDII zgłąszał, że Nouveau jest zainstalowany
2. Za 2-gim razem (też 100% FULL) wyłączyłem WSZYSTKIE STEROWNIKI oprócz 2-óch: VESA i V4L - i kurde też był ten Nouveau. Czy to jest wbudowane i nie da się tego wyłączyć? Co jest grane?


Na innej partycji postawiłem na próbę PCLinuxOS z KDE chyba 4.6 jeśli dobrze pamiętam i tam nie mam takich jazd jak w Slackware :/
addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: addos »

Przez kilka dni testowałem różne dystrybucje na partycjach obok.

Sytuacja wygląda tak:
1. Aktualnie używany Slackware 13.1 (KDE 4.4.3) - powyższe błędy NIE występują
2. Ponownie zainstalowany na innej partycji Slackware 13.1 (KDE 4.4.3) - powyższe błędy NIE występują
3. PCLinuxOS 2010.12 (KDE 4.5.4) - powyższe błędy NIE występują

4. Fedora 14 (KDE 4.5.2) - z błędami
5. Chakra 2011.04 (KDE 4.6.2) - z błędami
6. Slackware 13.37 (KDE 4.5.5) - z błędami

Wszystkie powyższe próby testowane na 100% FULL instalacjach - nic nie było odznaczane żeby nie było wątpliwości, że czegoś może brakuje i dlatego takie błędy.

Każda płyta z powyższych sprawdzana pod kątem MD5: dotyczy obrazu ISO oraz wypalonej już płyty CD/DVD.
Wszystkie sumy MD5 są poprawne.
RAM sprawdzony Memtestem i wszystko OK.
Komputer NIE jest podkręcany i na co dzień nie ma z nim żadnych problemów.

PS. Dla uściślenia: NIE chodzi mi o Nouveau bo z tym już sobie poradziłem.
Chodzi o sypanie błędami plazmy gdy chcę coś pozmieniać w Ustawieniach systemowych.
NIE da się wejść do: Daty i czasu, Menedżera logowania oraz do K3b setup.


Jakieś sugestie o co tutaj chodzi?
Dziwne bo nie widzę, żeby ktoś inny zgłaszał coś podobnego :help:
addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: Slack 13.37 + KDE 4.5.5 - świeży system i ma błędy?

Post autor: addos »

Doszedłem o co chodzi z Ustawieniami systemowymi i sypaniem błędami.
Po przestawieniu Klasyczny widok drzewa na Widok ikon jest OK.
Jednak po ponownym przestawieniu na Klasyczny znowu sypie i tak w kółko.... jakaś niedoróba KDE 4.5.5 aż do 4.6.3

System jako tako chodzi ale chyba nie jest lepiej względem Slacka 13.1 i KDE 4.4.3
Świruje co jakiś czas KRunner... potrafi nie reagować na Alt+F2 a po jakimś czasie zacznie reagować ... ale nie wiadomo kiedy mu się zechce.

Ogólnie słabo z tą wersją :sad:
ODPOWIEDZ