Polonizacja XFCE4 na Slackware 13.37

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

gaco504
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2009-03-21, 06:50
Kontakt:

Polonizacja XFCE4 na Slackware 13.37

Post autor: gaco504 » 2011-05-05, 19:06

Witam wszystkich bardzo serdecznie. :-) Chciałbym się poradzić. Zainstalowałem niedawno Slackware 13.37 ze środowiskiem graficznym XFCE4. Przeczytałem wiele podobnych tematów i sam, wzorując się na efektach końcowych swoich kolegów, próbowałem rozwiązać ten problem. Udało mi się spolszczyć konsolę i ustawić polskie znaki w systemie. Chciałbym się jednak dowiedzieć, co musiałbym jeszcze zrobić, aby całe środowisko graficzne było w języku polskim. Dodam, że XFCE jest obecnie tylko częściowo spolonizowane, tzn: spolszył się Pidgin, menu, GIMP itd... Ale przykładowo Firefox, Thunar, i cała masa innych części środowiska i programów już nie. Jako ciekawostkę mogę dodać, że po starcie systemu przy PIERWSZYM uruchomieniu Thunara jest on w języku polskim... Po kolejnym uruchomieniu Thunara jest on w języku angielskim.

Do /etc/profile.d/lang.csh pozwoliłem sobie dopisać:

setenv LANG pl_PL
setenv LC_COLLATE pl_PL

(cała reszta zahaszowana)

Natomiast do /etc/profile.d/lang/sh dopisałem:

setenv LANG pl_PL
setenv LC_COLLATE pl_PL

(pozostałe linijki również zostały zahaszowane)

Wynik polecenia "locale" wygląda tak:
LANG=pl_PL
LC_CTYPE="pl_PL"
LC_NUMERIC="pl_PL"
LC_TIME="pl_PL"
LC_COLLATE="pl_PL"
LC_MONETARY="pl_PL"
LC_MESSAGES="pl_PL"
LC_PAPER="pl_PL"
LC_NAME="pl_PL"
LC_ADDRESS="pl_PL"
LC_TELEPHONE="pl_PL"
LC_MEASUREMENT="pl_PL"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL"
LC_ALL=pl_PL

Może ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć? :roll:

gaco504
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2009-03-21, 06:50
Kontakt:

Re: Polonizacja XFCE4 na Slackware 13.37

Post autor: gaco504 » 2011-05-08, 08:51

Przepraszam, czy ten post mi się tylko przyśnił, czy naprawdę istnieje? Jakoś nie wierzę w to, żeby nikt na tym forum nie znał odpowiedzi na to pytanie.. Bardzo bym chciał dostać jakąś odpowiedź przed Bożym Narodzeniem. Odpowiedź na temat... Dziękuję!

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: Polonizacja XFCE4 na Slackware 13.37

Post autor: ElNinijo » 2011-05-08, 09:17

sprobuj tak
wyedytuj plik lang.sh
i ustaw wszystko tak:
pl_PL.UTF-8

moze pomoze

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Polonizacja XFCE4 na Slackware 13.37

Post autor: alekow » 2011-05-08, 09:53

gaco504, spójrz jeszcze do FAQ:
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php ... 21#p175121
bo widzę, że masz jakieś dziwne rzeczy poustawiane i niekoniecznie wszystko DOKŁADNIE tak jak trzeba. Co do xfce to nie wiem, bo nie używam. Co do firefoksa to poszukaj jak ściągnąć pakiet językowy.
http://www.google.pl/search?q=polonizac ... channel=np

gaco504
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2009-03-21, 06:50
Kontakt:

Re: Polonizacja XFCE4 na Slackware 13.37

Post autor: gaco504 » 2011-05-08, 18:00

Chłopaki, no niestety muszę was zmartwić, bo sposób z FAQ jest jedynie połowicznym sukcesem. Jak było wcześniej tak jest teraz. Nie ma żadnych zmian. Na Firefoksie mi nie zależy można powiedzieć. Albo ja robię coś źle, albo trzeba szukać innego sposobu na spolszczenie Slackware. Tak czy siak dzięki za odpowiedzi

ODPOWIEDZ