Zmiana hostname blokuje X11?

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: dienet » 2012-09-07, 17:43

W końcu dziś przypadkiem odkryłem pewien problem, który miałem od pewnego czasu.

Chodzi o to że jak wpiszę w terminalu (np. xterm):

Kod: Zaznacz cały

hostname laza
to po tej komendzie (wydanej z roota) nie mogę już nic innego w X odpalić :/ Oczywiście problem ten obawiał się wcześniej gdy wicd łączył się z wifi i zmieniał hostname.
Dodatkowo dostaję, gdy chcę coś uruchomi po tym błędzie:

Kod: Zaznacz cały

No protocol specified
Can't open display: %s
Czy ktoś ma podobnie? Używam fluxboxa. Problem mam na dwóch (dość identycznych jeśli chodzi o software) maszynach.

Jak zmienię z powrotem na stary hostname to jest OK, czyli coś z uprawnieniami do X11...tylko gdzie?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: webster » 2012-09-07, 18:30

Podobnie u mnie. Kiedy zmienię hostname na stary,wszystko wraca do normy
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: Pajaczek » 2012-09-07, 19:30

U mnie też. Kde. Dodatkowo przy niektórych aplikacjach dostaję okienko "KDEInit nie może uruchomić '...'" gdzie ... to oczywiście program ze ścieżką.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: dienet » 2012-09-07, 19:51

A wiecie może jak powiedzieć wicd używającego dhclient żeby nie zmieniał mi hostnama? Dla mnie to rozwiązanie w sumie problemu.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: webster » 2012-09-08, 08:07

W /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf różni się hostname od tego który Chcesz mieć domyślnie? Skąd wicd pobiera inny hostname? W jakich momentach go zmienia? Hostname jakiś losowy?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: dienet » 2012-09-08, 08:54

/etc/NetworkManager/NetworkManager.conf - takiego katalogu nie mam.
wicd pobiera go wg mnie z dhcp, bo np. wczoraj dostałem z AP hostname ala: dhcp29.
wicd zmienia go przy łączeniu się do sieci wifi.
Tak jak pisałem wcześniej wicd używa dhclient i może trzeba tam tj. (dhclient.conf), coś wpisać, żeby nie zmieniał mi hostname nigdy dla wszystkich sieci (bo dla jednej mogę w opcjach wicd to ustawić, ale to bezsensu jest).
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: webster » 2012-09-08, 09:06

Globalne zmienne dla wicd
/etc/wicd/manager-settings.conf

Kod: Zaznacz cały

[Settings]
dhcp_client = 2
sudo_app = 2
backend = external
wireless_interface = wlan0
wired_interface = eth0
wpa_driver = wext
always_show_wired_interface = False
use_global_dns = False
global_dns_1 = None
global_dns_2 = None
global_dns_3 = None
global_dns_dom = None
global_search_dom = None
auto_reconnect = True
debug_mode = False
wired_connect_mode = 1
signal_display_type = 0
should_verify_ap = 1
link_detect_tool = 0
flush_tool = 0
prefer_wired = False
show_never_connect = True
/etc/wicd/wired-settings.conf

Kod: Zaznacz cały

[wired-default]
ip = None
broadcast = None
netmask = None
gateway = None
search_domain = None
dns_domain = None
dns1 = None
dns2 = None
dns3 = None
beforescript = None
afterscript = None
predisconnectscript = None
postdisconnectscript = None
encryption_enabled = None
default = True
dhcphostname = webster
lastused = True
To są moje wpisy. Zobacz czy nie Masz czegoś nad to.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: dienet » 2012-09-08, 09:43

Hm widzę, że masz sekcję [wired-default], ja takiej sekcji nie mam dla wireless...a widzę, że można by ją wykorzystać aby powiedzieć wicd, że nie nie używał hostname z serwera dhcp.
Ogólnie to nie widzę jako tako rozwiązania tego problemu tutaj ;)

Oo, a może ten plik: dhclient.conf.template
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: webster » 2012-09-08, 09:46

Może faktycznie to jest to
/etc/wicd/dhclient.conf.template

Kod: Zaznacz cały

send host-name "$_HOSTNAME";
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: dienet » 2012-09-08, 10:26

Ja dam znać czy to pomogło jak będę "na polu" ;)
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Zmiana hostname blokuje X11?

Post autor: dienet » 2012-11-07, 18:24

Kurcze to send host-name nie działa niestety...
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ