[Rozw.]Dual card, no screens found

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

[Rozw.]Dual card, no screens found

Post autor: blastboy1008 » 2013-06-09, 18:19

Porobiłem wszystko tak jak tutaj opisane: viewtopic.php?f=19&t=24528
Mój xorg.conf (karta nvidia w tym samym miejscu)

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
    Identifier "layout"
    Screen 0 "nvidia"
    inactive "intel"
EndSection

Section "Device"
    Identifier "nvidia"
    Device "nvidia"
    BusID "PCI:01:00:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "nvidia"
    Device "nvidia"
    Option "UseDisplayDevice" "none"
EndSection

Section "Device"
    Identifier "intel"
    Driver "modesetting"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "intel"
    Device "intel"
EndSection
A po startx dostałem:

Kod: Zaznacz cały

[  1077.183] 
X.Org X Server 1.14.1
Release Date: 2013-04-17
[  1077.188] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1077.190] Build Operating System: Slackware 14.0 Slackware Linux Project
[  1077.192] Current Operating System: Linux slack64 3.9.4 #3 SMP Sun Jun 9 17:24:53 BST 2013 x86_64
[  1077.192] Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=slack_nowy ro root=811 vt.default_utf8=1
[  1077.194] Build Date: 17 April 2013  07:39:13PM
[  1077.194]  
[  1077.195] Current version of pixman: 0.30.0
[  1077.196] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  1077.196] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1077.199] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Jun  9 18:10:32 2013
[  1077.200] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  1077.201] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[  1077.201] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  1077.202] Parse error on line 9 of section Device in file /etc/X11/xorg.conf
	"Device" is not a valid keyword in this section.
[  1077.203] (EE) Problem parsing the config file
[  1077.203] (EE) Error parsing the config file
[  1077.204] 
Fatal server error:
[  1077.204] no screens found
[  1077.205] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[  1077.207] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  1077.208] (EE) 
[  1077.209] Server terminated with error (1). Closing log file.
Po zmianie nazwy xorg.conf (czyli bez niego):

Kod: Zaznacz cały

[   984.431] 
X.Org X Server 1.14.1
Release Date: 2013-04-17
[   984.437] X Protocol Version 11, Revision 0
[   984.438] Build Operating System: Slackware 14.0 Slackware Linux Project
[   984.440] Current Operating System: Linux slack64 3.9.4 #3 SMP Sun Jun 9 17:24:53 BST 2013 x86_64
[   984.440] Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=slack_nowy ro root=811 vt.default_utf8=1
[   984.444] Build Date: 17 April 2013  07:39:13PM
[   984.444]  
[   984.445] Current version of pixman: 0.30.0
[   984.447] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   984.447] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   984.449] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Jun  9 18:08:59 2013
[   984.450] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   984.451] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   984.451] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   984.451] (==) No screen section available. Using defaults.
[   984.451] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   984.451] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   984.451] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   984.451] (==) Automatically adding devices
[   984.451] (==) Automatically enabling devices
[   984.451] (==) Automatically adding GPU devices
[   984.451] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[   984.451] 	Entry deleted from font path.
[   984.451] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[   984.451] 	Entry deleted from font path.
[   984.451] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1,
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/cyrillic
[   984.451] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[   984.451] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   984.451] (II) Loader magic: 0x7f6600
[   984.451] (II) Module ABI versions:
[   984.451] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   984.451] 	X.Org Video Driver: 14.1
[   984.451] 	X.Org XInput driver : 19.1
[   984.451] 	X.Org Server Extension : 7.0
[   984.451] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   984.451] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   984.452] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0166:144d:c0d1 rev 9, Mem @ 0xf7400000/4194304, 0xd0000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64
[   984.452] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:0fd1:144d:c0d1 rev 161, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   984.452] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[   984.453] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   984.454] Initializing built-in extension SHAPE
[   984.454] Initializing built-in extension MIT-SHM
[   984.455] Initializing built-in extension XInputExtension
[   984.456] Initializing built-in extension XTEST
[   984.456] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   984.457] Initializing built-in extension SYNC
[   984.458] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   984.458] Initializing built-in extension XC-MISC
[   984.459] Initializing built-in extension XINERAMA
[   984.460] Initializing built-in extension XFIXES
[   984.460] Initializing built-in extension RENDER
[   984.461] Initializing built-in extension RANDR
[   984.461] Initializing built-in extension COMPOSITE
[   984.462] Initializing built-in extension DAMAGE
[   984.463] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[   984.463] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[   984.464] Initializing built-in extension RECORD
[   984.464] Initializing built-in extension DPMS
[   984.465] Initializing built-in extension X-Resource
[   984.466] Initializing built-in extension XVideo
[   984.466] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[   984.467] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[   984.467] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[   984.468] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[   984.468] Initializing built-in extension DRI2
[   984.468] (II) LoadModule: "glx"
[   984.468] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   984.474] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   984.474] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   984.474] 	Module class: X.Org Server Extension
[   984.474] (II) NVIDIA GLX Module  319.12  Wed Apr  3 15:25:32 PDT 2013
[   984.474] Loading extension GLX
[   984.474] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[   984.474] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
[   984.474] (==) Matched nv as autoconfigured driver 2
[   984.474] (==) Matched intel as autoconfigured driver 3
[   984.474] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[   984.474] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 5
[   984.474] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 6
[   984.474] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   984.474] (II) LoadModule: "intel"
[   984.474] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[   984.475] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[   984.475] 	compiled for 1.13.4, module version = 2.21.6
[   984.475] 	Module class: X.Org Video Driver
[   984.475] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[   984.475] (EE) module ABI major version (13) doesn't match the server's version (14)
[   984.475] (II) UnloadModule: "intel"
[   984.475] (II) Unloading intel
[   984.475] (EE) Failed to load module "intel" (module requirement mismatch, 0)
[   984.475] (II) LoadModule: "nouveau"
[   984.475] (WW) Warning, couldn't open module nouveau
[   984.475] (II) UnloadModule: "nouveau"
[   984.475] (II) Unloading nouveau
[   984.475] (EE) Failed to load module "nouveau" (module does not exist, 0)
[   984.475] (II) LoadModule: "nv"
[   984.476] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nv_drv.so
[   984.476] (II) Module nv: vendor="X.Org Foundation"
[   984.476] 	compiled for 1.13.4, module version = 2.1.20
[   984.476] 	Module class: X.Org Video Driver
[   984.476] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[   984.476] (EE) module ABI major version (13) doesn't match the server's version (14)
[   984.476] (II) UnloadModule: "nv"
[   984.476] (II) Unloading nv
[   984.476] (EE) Failed to load module "nv" (module requirement mismatch, 0)
[   984.476] (II) LoadModule: "vesa"
[   984.476] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[   984.476] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[   984.476] 	compiled for 1.13.4, module version = 2.3.2
[   984.476] 	Module class: X.Org Video Driver
[   984.476] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[   984.477] (EE) module ABI major version (13) doesn't match the server's version (14)
[   984.477] (II) UnloadModule: "vesa"
[   984.477] (II) Unloading vesa
[   984.477] (EE) Failed to load module "vesa" (module requirement mismatch, 0)
[   984.477] (II) LoadModule: "modesetting"
[   984.477] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   984.477] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   984.477] 	compiled for 1.13.4, module version = 0.7.0
[   984.477] 	Module class: X.Org Video Driver
[   984.477] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[   984.477] (EE) module ABI major version (13) doesn't match the server's version (14)
[   984.477] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   984.477] (II) Unloading modesetting
[   984.477] (EE) Failed to load module "modesetting" (module requirement mismatch, 0)
[   984.477] (II) LoadModule: "fbdev"
[   984.478] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[   984.478] (II) UnloadModule: "fbdev"
[   984.478] (II) Unloading fbdev
[   984.478] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[   984.478] (EE) No drivers available.
[   984.479] 
Fatal server error:
[   984.479] no screens found
[   984.479] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   984.481] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   984.481] (EE) 
Kernel 3.9.4 kompilowany specjalnie na tą okazję :)
Ostatnio zmieniony 2013-06-09, 22:12 przez blastboy1008, łącznie zmieniany 1 raz.
Madness is the gift, that has been given to me.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dual card, no screens found

Post autor: webster » 2013-06-09, 19:11

Punk A. Kolego, Jak Przepisujesz config z mojego manuala to Zrób to porządnie :)
Punk B. Angielski podstawę też warto znać.

Ładnie logi Ciebie informują iż:

Kod: Zaznacz cały

[  1077.202] Parse error on line 9 of section Device in file /etc/X11/xorg.conf
   "Device" is not a valid keyword in this section.
co oznacza, że Namieszałeś w sekcji Device... i co? no i co widzimy?? Aaa no widzimy, że kolega zamiast "Driver" wpisał "Device". :)
Kolega ma:

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
    Identifier "nvidia"
    Device "nvidia"
    BusID "PCI:01:00:0"
EndSection
A powinno być:

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
    Identifier "nvidia"
    Driver "nvidia"
    BusID "PCI:01:00:0"
EndSection
Pozdr0
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: Dual card, no screens found

Post autor: blastboy1008 » 2013-06-09, 19:49

Angielski znam bardzo dobrze (a nawet lepiej), po prostu nie sprawdziłem czy w orginale było device czy driver (i myślałem że z konfiguracją coś nie tak).
Głupio mi teraz że taki szkolny błąd, ale nic nie poradzę.
Dzięki za pomoc :)
Madness is the gift, that has been given to me.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dual card, no screens found

Post autor: webster » 2013-06-09, 20:26

Spoko :) i co? Działa? :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: Dual card, no screens found

Post autor: blastboy1008 » 2013-06-09, 22:11

A tak, pewnie, zapomniałem dodać rozw. Thx.
Madness is the gift, that has been given to me.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.]Dual card, no screens found

Post autor: webster » 2013-06-10, 07:08

Jak ja się ciesze :))) hehe

Pozdr.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ