[Rozw.]Dwie kary Graficzne - problem z startem

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

[Rozw.]Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: sectt » 2015-09-10, 09:22

Cześć,

Slackware64 14.1 kernel 3.10.17
Posiłkowałem się artykułem http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?f=19&t=24528
Usunąłem moduł :

Kod: Zaznacz cały

rmmod nouveau
Paczki zainstalowane:

Kod: Zaznacz cały

xf86-video-modesetting-0.8.0-x86_64-2
xf86-video-nouveau-blacklist-noarch-1.txz
Slackbuildy nvidia z artykułu zainstalowane.

Kod: Zaznacz cały

lspci |grep -i nvidia
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF116M [GeForce GT 555M/635M] (rev a1)
xorg.conf:

Kod: Zaznacz cały

Section "Module"
    Load        "dbe"  
    SubSection  "extmod"
      Option    "omit xfree86-dga"  
    EndSubSection
    Load        "type1"
    Load        "freetype"
    Load       "glx"
EndSection

Section "Files"
    RgbPath	"/usr/share/X11/rgb"
    FontPath   "/usr/share/fonts/local/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/OTF/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/CID/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/Speedo/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath   "/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/cyrillic/"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier	"Keyboard1"
    Driver	"Keyboard"
    Option     "XkbModel"      "pc105"
    Option     "XkbLayout"     "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier	"Mouse1"
    Driver	"mouse"
    Option "Protocol"    "PS/2"
    Option "Device"      "/dev/mouse"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier  "My Monitor"
    HorizSync   31.5 - 50.0
    VertRefresh 40-90
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "nvidia"
    Driver         "nvidia"
    Option "TwinView"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BusID          "PCI:01:00:0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "intel"
    Driver         "modesetting"
    Option         "eDP-0" "Monitor0"
    Option         "HDMI-0" "Monitor1"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "nvidia"
    Device         "nvidia"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "AllowEmptyInitialConfiguration"
    Option         "eDP-0" "Monitor0"
    Option         "HDMI-0" "Monitor1"
    Option         "BaseMosaic" "True"
    Option         "MetaModes" "GPU-0.DFP-0: 1920x1200+0+0, GPU-1.DFP-0: 1920x1200+1920+0"
    Option         "ConstrainCursor" "0"
    Option         "nvidiaXineramaInfoOverride" "1920x1200+1920+0, 1920x1080+0+0+0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "nvidia-auto-select"
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "intel"
    Device         "intel"
    Monitor        "Monitor0"
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "nvidia" 0 0
    Inactive       "intel"
    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection
Moduł nvidia załadowany :

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/nvidia-modprobe -c 0 -u
Xorg.0.log:

Kod: Zaznacz cały

[   758.351] 
X.Org X Server 1.14.3
Release Date: 2013-09-12
[   758.358] X Protocol Version 11, Revision 0
[   758.360] Build Operating System: Slackware 14.1 Slackware Linux Project
[   758.362] Current Operating System: Linux slackware 4.1.6 #1 SMP PREEMPT Tue Sep 8 19:23:12 CEST 2015 x86_64
[   758.363] Kernel command line: BOOT_IMAGE=Slackware ro root=804 vt.default_utf8=1
[   758.367] Build Date: 09 October 2013  08:27:11PM
[   758.369]  
[   758.371] Current version of pixman: 0.30.2
[   758.375] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   758.375] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   758.384] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Sep  9 14:19:31 2015
[   758.386] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[   758.388] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   758.388] (==) ServerLayout "Layout0"
[   758.388] (**) |-->Screen "nvidia" (0)
[   758.388] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[   758.388] (**) |   |-->Device "nvidia"
[   758.388] (**) |-->Inactive Device "intel"
[   758.388] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[   758.388] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[   758.388] (==) Automatically adding devices
[   758.388] (==) Automatically enabling devices
[   758.388] (==) Automatically adding GPU devices
[   758.388] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[   758.388] 	Entry deleted from font path.
[   758.389] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[   758.389] 	Entry deleted from font path.
[   758.389] (**) FontPath set to:
	/usr/lib64/X11/fonts/misc/:unscaled,
	/usr/lib64/X11/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/lib64/X11/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/lib64/X11/fonts/misc/,
	/usr/lib64/X11/fonts/Type1/,
	/usr/lib64/X11/fonts/Speedo/,
	/usr/lib64/X11/fonts/100dpi/,
	/usr/lib64/X11/fonts/75dpi/,
	/usr/lib64/X11/fonts/cyrillic/,
	/usr/lib64/X11/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1,
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/cyrillic
[   758.389] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[   758.389] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[   758.389] (WW) Disabling Keyboard0
[   758.389] (WW) Disabling Mouse0
[   758.389] (II) Loader magic: 0x7f6d20
[   758.389] (II) Module ABI versions:
[   758.389] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   758.389] 	X.Org Video Driver: 14.1
[   758.389] 	X.Org XInput driver : 19.1
[   758.389] 	X.Org Server Extension : 7.0
[   758.389] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   758.389] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   758.391] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1043:2051 rev 9, Mem @ 0xdc400000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x0000e000/64
[   758.391] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:1247:1043:2051 rev 161, Mem @ 0xda000000/33554432, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/67108864, I/O @ 0x0000d000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   758.391] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[   758.393] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   758.395] Initializing built-in extension SHAPE
[   758.397] Initializing built-in extension MIT-SHM
[   758.399] Initializing built-in extension XInputExtension
[   758.401] Initializing built-in extension XTEST
[   758.402] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   758.404] Initializing built-in extension SYNC
[   758.406] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   758.408] Initializing built-in extension XC-MISC
[   758.409] Initializing built-in extension XINERAMA
[   758.411] Initializing built-in extension XFIXES
[   758.412] Initializing built-in extension RENDER
[   758.414] Initializing built-in extension RANDR
[   758.415] Initializing built-in extension COMPOSITE
[   758.417] Initializing built-in extension DAMAGE
[   758.418] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[   758.420] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[   758.421] Initializing built-in extension RECORD
[   758.422] Initializing built-in extension DPMS
[   758.424] Initializing built-in extension X-Resource
[   758.425] Initializing built-in extension XVideo
[   758.426] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[   758.428] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[   758.429] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[   758.430] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[   758.431] Initializing built-in extension DRI2
[   758.431] (II) LoadModule: "glx"
[   758.432] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   758.440] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   758.440] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   758.440] 	Module class: X.Org Server Extension
[   758.440] (II) NVIDIA GLX Module  352.41  Fri Aug 21 22:40:16 PDT 2015
[   758.441] Loading extension GLX
[   758.441] (II) LoadModule: "nvidia"
[   758.441] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   758.442] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   758.442] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   758.442] 	Module class: X.Org Video Driver
[   758.442] (II) LoadModule: "modesetting"
[   758.442] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   758.442] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   758.442] 	compiled for 1.14.2, module version = 0.8.0
[   758.442] 	Module class: X.Org Video Driver
[   758.442] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[   758.442] (II) NVIDIA dlloader X Driver  352.41  Fri Aug 21 22:14:01 PDT 2015
[   758.442] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   758.442] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[   758.442] (--) using VT number 7

[   758.447] (II) modesetting(0): using drv /dev/dri/card0
[   758.447] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   758.447] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   758.447] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[   758.447] (EE) 
Fatal server error:
[   758.447] (EE) no screens found(EE) 
[   758.447] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   758.447] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   758.447] (EE) 
[   758.455] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
Próbowałem również na kernelu : 4.1.6
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
sectt
Ostatnio zmieniony 2015-09-11, 08:48 przez sectt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: webster » 2015-09-10, 14:48

Od razu mówię, że z inittab 4 nie zaskoczy. Musisz odpalać system bez "X" a później wywoływać "startx". Czyli plik -> /etc/inittab, szukasz "id:4:initdefault:" i zamieniasz na "id:3:initdefault: JEŚLI MASZ "3" to ok, Idziesz dalej.

Druga sprawa, sterownik najnowszy musi być instalowany oryginalnie przez odpalenie instalatora NVIDIA*.run, nie można już używać slackbuild do tego - zwyczajnie wywali problem.

Xorg powinien wyglądać następująco:

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "nvidia" 0 0
    Inactive       "intel"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/misc/:unscaled"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/Speedo/"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/75dpi/"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/cyrillic/"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/TTF/"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"

#    HorizSync       28.0 - 33.0
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "nvidia"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BusID          "PCI:01:00:0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "intel"
    Driver         "modesetting"
    Option         "eDP-0" "Monitor0"
    Option         "HDMI-0" "Monitor1"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "nvidia"
    Device         "nvidia"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "AllowEmptyInitialConfiguration"
    Option         "eDP-0" "Monitor0"
    Option         "HDMI-0" "Monitor1"
    Option         "BaseMosaic" "True"
    Option         "MetaModes" "GPU-0.DFP-0: 1920x1200+0+0, GPU-0.DFP-0: 1920x1200+1920+0"
    Option         "ConstrainCursor" "0"
    Option         "nvidiaXineramaInfoOverride" "1920x1200+1920+0, 1920x1080+0+0+0+0"
    Option         "TwinView"
    Option         "Coolbits" "12"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Modes      "nvidia-auto-select"
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "intel"
    Device         "intel"
    Monitor        "Monitor0"
EndSection
Zwróć uwagę na sekcję device z driver nvidia. Znajduje się tam BusID "PCI:01:00:0" Sprawdź czy u Ciebie też jest "PCI:01:00:0" Pierwsza pozycja w tym co Tobie wypluje->

Kod: Zaznacz cały

lspci |grep -i nvidia|grep -iv audio
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK104M [GeForce GTX 780M] (rev a1)
Kolejna sprawa, to wymuszenie xinita, czyli plik /etc/X11/xinit/xinitrc

Kod: Zaznacz cały

# na początku za haszami wpisz 
xrandr --setprovideroutputsource modesetting NVIDIA-0
xrandr --auto
Dla pewności wywal z katalogów domowych możliwy tymczasowy plik xinit

Kod: Zaznacz cały

rm /root/.xinitrc
rm ${HOME}/.xinitrc
Teraz reboot, i startx - powinno hulać
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: sectt » 2015-09-10, 18:49

Od razu mówię, że z inittab 4 nie zaskoczy. Musisz odpalać system bez "X" a później wywoływać "startx". Czyli plik -> /etc/inittab, szukasz "id:4:initdefault:" i zamieniasz na "id:3:initdefault: JEŚLI MASZ "3" to ok, Idziesz dalej.
Tak, jest na 3 od początku.
Druga sprawa, sterownik najnowszy musi być instalowany oryginalnie przez odpalenie instalatora NVIDIA*.run, nie można już używać slackbuild do tego - zwyczajnie wywali problem.
Tego nie wiedziałem, zainstalowałem ręcznie.

xorg.conf skopiowałem z tego postu.
Zwróć uwagę na sekcję device z driver nvidia. Znajduje się tam BusID "PCI:01:00:0" Sprawdź czy u Ciebie też jest "PCI:01:00:0" Pierwsza pozycja w tym co Tobie wypluje->

Kod: Zaznacz cały

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF116M [GeForce GT 555M/635M] (rev a1)
Tak jak w pierwszym poście, karta leży na tej samej pozycji BusID
Kolejna sprawa, to wymuszenie xinita, czyli plik /etc/X11/xinit/xinitrc
Tak, dodane.
Dla pewności wywal z katalogów domowych możliwy tymczasowy plik xinit
Tak, wywalone.
Teraz reboot, i startx - powinno hulać

Kod: Zaznacz cały

[    54.651] 
X.Org X Server 1.14.3
Release Date: 2013-09-12
[    54.661] X Protocol Version 11, Revision 0
[    54.664] Build Operating System: Slackware 14.1 Slackware Linux Project
[    54.666] Current Operating System: Linux slackware 4.1.6 #1 SMP PREEMPT Tue Sep 8 19:23:12 CEST 2015 x86_64
[    54.667] Kernel command line: BOOT_IMAGE=Slackware ro root=804 vt.default_utf8=1
[    54.672] Build Date: 09 October 2013  08:27:11PM
[    54.675]  
[    54.677] Current version of pixman: 0.30.2
[    54.682] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    54.682] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    54.692] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Sep 10 19:40:00 2015
[    54.817] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    54.820] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    54.847] (==) ServerLayout "Layout0"
[    54.847] (**) |-->Screen "nvidia" (0)
[    54.847] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    54.847] (**) |   |-->Device "nvidia"
[    54.847] (**) |-->Inactive Device "intel"
[    54.847] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    54.848] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    54.848] (==) Automatically adding devices
[    54.848] (==) Automatically enabling devices
[    54.848] (==) Automatically adding GPU devices
[    54.964] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[    54.964] 	Entry deleted from font path.
[    54.964] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[    54.964] 	Entry deleted from font path.
[    54.964] (**) FontPath set to:
	/usr/lib64/X11/fonts/misc/:unscaled,
	/usr/lib64/X11/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/lib64/X11/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/lib64/X11/fonts/misc/,
	/usr/lib64/X11/fonts/Type1/,
	/usr/lib64/X11/fonts/Speedo/,
	/usr/lib64/X11/fonts/100dpi/,
	/usr/lib64/X11/fonts/75dpi/,
	/usr/lib64/X11/fonts/cyrillic/,
	/usr/lib64/X11/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1,
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/cyrillic
[    54.964] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[    54.964] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    54.964] (WW) Disabling Keyboard0
[    54.964] (WW) Disabling Mouse0
[    54.964] (II) Loader magic: 0x7f6d20
[    54.964] (II) Module ABI versions:
[    54.964] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    54.964] 	X.Org Video Driver: 14.1
[    54.964] 	X.Org XInput driver : 19.1
[    54.964] 	X.Org Server Extension : 7.0
[    54.965] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[    54.965] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    54.969] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1043:2051 rev 9, Mem @ 0xdc400000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x0000e000/64
[    54.969] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:1247:1043:2051 rev 161, Mem @ 0xda000000/33554432, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/67108864, I/O @ 0x0000d000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    54.969] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[    54.973] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    54.976] Initializing built-in extension SHAPE
[    54.979] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    54.981] Initializing built-in extension XInputExtension
[    54.984] Initializing built-in extension XTEST
[    54.987] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    54.989] Initializing built-in extension SYNC
[    54.992] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    54.994] Initializing built-in extension XC-MISC
[    54.996] Initializing built-in extension XINERAMA
[    54.998] Initializing built-in extension XFIXES
[    55.001] Initializing built-in extension RENDER
[    55.003] Initializing built-in extension RANDR
[    55.005] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    55.007] Initializing built-in extension DAMAGE
[    55.009] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    55.010] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    55.012] Initializing built-in extension RECORD
[    55.014] Initializing built-in extension DPMS
[    55.016] Initializing built-in extension X-Resource
[    55.017] Initializing built-in extension XVideo
[    55.019] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    55.020] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    55.022] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    55.024] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    55.025] Initializing built-in extension DRI2
[    55.025] (II) LoadModule: "glx"
[    55.034] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    55.667] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    55.667] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    55.667] 	Module class: X.Org Server Extension
[    55.673] (II) NVIDIA GLX Module  352.41  Fri Aug 21 22:40:16 PDT 2015
[    55.684] Loading extension GLX
[    55.684] (II) LoadModule: "nvidia"
[    55.684] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    55.745] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    55.745] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    55.745] 	Module class: X.Org Video Driver
[    55.757] (II) LoadModule: "modesetting"
[    55.758] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    55.771] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    55.771] 	compiled for 1.14.2, module version = 0.8.0
[    55.771] 	Module class: X.Org Video Driver
[    55.771] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[    55.771] (II) NVIDIA dlloader X Driver  352.41  Fri Aug 21 22:14:01 PDT 2015
[    55.771] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    55.772] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    55.772] (--) using VT number 7

[    55.785] (II) modesetting(0): using drv /dev/dri/card0
[    55.785] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    55.785] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    55.785] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[    55.785] (EE) 
Fatal server error:
[    55.785] (EE) no screens found(EE) 
[    55.785] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    55.785] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    55.785] (EE) 
[    55.805] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: webster » 2015-09-10, 20:41

Odinstalowałeś na pewno stare sterowniki nvidia? w 100% ? nie Masz jakiś nvidia-switch --install / --remove? nie było nic? Dobrze na bank Odinstalowałeś stare stery ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: sectt » 2015-09-11, 08:43

Odinstalowałeś na pewno stare sterowniki nvidia? w 100% ? nie Masz jakiś nvidia-switch --install / --remove? nie było nic? Dobrze na bank Odinstalowałeś stare stery ?
Myślałem, że nvidia-driver musze odinstalować a nvidia-kernel zostawić, co skutkowało tym błędem.
Po odinstalowaniu slackbuildów nvidia i zainstalowaniu sterowników poprzez installer nvidia i zastosowaniu Twojego xorg.conf wszystko ruszyło.
Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.]Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: webster » 2015-09-11, 11:02

no to fajosko :)))

Pozdr :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.]Dwie kary Graficzne - problem z startem

Post autor: webster » 2015-09-11, 19:02

Aha !

Zapomniałem dodać - w zależności od wersji sterownika Nvidia, na linuxie różnie można osiągnąć FPS - w grach jest to mega ważne.

Przykładowo aktualna wersja sterownika 352.41 wyciąga u mnie max 10.000 FPS.
Stara wersja tj. 346.59 wyciąga 15.184 FPS.

Kiedyś miałem wersję sterownika Nvidi która u mnie wyciągała 21.000 FPS

(oczywiście powyższe to tysiące - czyli 21 tysięcy FPS)

Trzeba testować i patrzeć - dopóki nvidia porządnie nie usiądzie do tematu driverów pod linux, trzeba testować :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ