Nowe sterwoniki ATI i drobne problemy

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ivo_207
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2005-02-17, 15:37
Lokalizacja: Ełk

Nowe sterwoniki ATI i drobne problemy

Post autor: ivo_207 »

Zainstalowalem nowe sterowniki, i wszystko chodzi prawie tak jak powinno. Mam Slackware 10.1 z kernelem 2.6.10, Radeona 9200SE, sciagnalem sobe ati-driver-installer-8.14.13.run. Po dluzszym czasie (ok 3min), jak mam odaloną aplikacje 3D to zawiesza mi sie komp. Dzwiek chodzi, czasami i myszka lata na ekranie, ale nic nia nie moge zrobic, klawiatura nie reaguje na nic, na zadna kombinacje klawiszy. Wedlug instrukcji dopisalem jedna linijke w /etc/fstab, oto ona:

Kod: Zaznacz cały

tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
Pomozecie? :D
log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Re: Nowe sterwoniki ATI i drobne problemy

Post autor: log_out »

Nie pomożemy, sterowniki ATI już tak mają, ja to miałem kiedyś - zwiechy podczas grafiki 3D, wycieki pamięci, słaba wydajność... lepiej skożystać z tyh xorgowych ;)
ivo_207
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2005-02-17, 15:37
Lokalizacja: Ełk

Re: Nowe sterwoniki ATI i drobne problemy

Post autor: ivo_207 »

Hmmm... Ja tak ławto się nie poddam :P Będę walczył :P Kiedyś miałem Auroksa 10.2, Radeon pod nim chodził tak sobie, nie narzekałem. Ale gdy chodzi o Slackware, to gdyby komp mi się nie wieszał po kilku minutach w aplikacjach 3D, to powiedziałbym, że chodzą równie dobrze jak i pod Windowsem. Teraz bawię się kernelem 2.6.12.3, nie wiem, czy to coś da, ale będę próbował. Jeśli macie jakieś pomysły, to piszcie, sam szukam różnych rozwiązań, ale może w grupie zawsze raźniej :D
Awatar użytkownika
nOrNIc
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 2005-02-10, 00:41
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: Nowe sterwoniki ATI i drobne problemy

Post autor: nOrNIc »

Co do sterownikow ati na kernelku 2.6.12.* potrzebne sa 3 patche. Nie skompilujesz bez tego. Zajrzyj tutaj

U mnie jezeli udalo sie przejsc kompilacje i zaladowac modul bez problemu to grafa 3d chodzila bez bledu. Co byscie nie powiedzieli o fglrx to ja nie mam zastrzen do dzialanie tylko jedynie do samego procesu kompilacji.
Pokombinuj a napewno sie uda, mi sie udalo ;P
ODPOWIEDZ