No własnie wydzieliłem, bo sie zaczynał mały off top w temacie screenshot`ów robić. brx czy czasem enlightenment-0.16.999.010 to nie pomyłka? W dokumentacji najnowszej wersji piszą, że jedynie w cvs jest nowa wersja i nie ma jeszcze oficjalnych archiwow
Różne rzeczy mówią. Na #forum.slackware.pl wczoraj Candy opowiadała nam o tym całym e17 i dzisiaj rano już były paczki by dozzie. Chodzi fajnie, tylko mam za stare freetype i czcionki bitmapowe mi krzaczy... poza tym muszę zmienić kilka opcji, a nie mam chyba skompilowanych narzędzi do konfiguracji...
Ale środowisko bardzo mi się podoba i raczej się na nie przesiadam - oczywiście dopiero, jak będę miał nowego kompa, bo na mojej "rakiecie" sama przezroczystość zżera mi sporo zasobów.
sayetan pisze:brx czy czasem enlightenment-0.16.999.010 to nie pomyłka? W dokumentacji najnowszej wersji piszą, że jedynie w cvs jest nowa wersja i nie ma jeszcze oficjalnych archiwow
brx pisze:Są z przed kilku tygodni, więc mogło się coś zmienic.
BeteNoire pisze:A kto już robił CVS'a? Idzie gładko czy 'po grudzie', bo właśnie ściągnąłem i nie wiem czy warto się za to zabierać?
Zasadniczo nie ma problemow. Od czasu do czasu cos popsuja i ktorys z dodatkowych programow nie chce sie skompilowac, ale rzadko sie to zdarza. Dla gentoo jest bardzo fajny skrypt napisany w perlu, ktory aktualizuje calego e17, gdyby go tak przerobic to w slacku tez powinien ladnie dzialac. KLIK
Sam e17 wyglada ladnie (u mnie mniej wiecej tak), ale z polskimi znakami w menu jest problem. On uzywa utf8 i w menu widac jedynie kratki
sayetan pisze:brx czy czasem enlightenment-0.16.999.010 to nie pomyłka? W dokumentacji najnowszej wersji piszą, że jedynie w cvs jest nowa wersja i nie ma jeszcze oficjalnych archiwow
..sayetan, masz racje. Są to paczki zrobione ze snapshotów z 10 czerwca (chyba jedne z pierwszych które śmigały).Nazwa to już robota checkinstall
Byłem mile zaskoczony wyglądem i szybkością działania. Ale moim zdaniem trzeba poczekać na oficjalne wydanie, bo tutaj liczy się głównie stabliność.
Slackware Current - Kernel 2.6.18 - Xfce - - Aterm - Kadu
Akurat problemow ze stabilnoscia nie ma. U mnie e17 dziala od ponad 3 tygodni (co prawda nie bez przerwy, bo mniej wiecej co tydzien restartowalem komputer) i jeszcze nie zdarzylo sie by sie wywalil. Nieco gorzej jest z niektorymi programami, jak chociazby evidence (file manager), ktory aktualnie wisi u mnie jako defunct czy entangle (edytor menu), ktory wywala sie czasami po kliknieciu prawym przyciskiem myszy.
KrzychuG pisze:ale z polskimi znakami w menu jest problem. On uzywa utf8 i w menu widac jedynie kratki
Jeśli za pozycje w menu jest odpowiedzialny jakiś plik tekstowy, to możesz sobie utworzyć taki plik w iso8859-2, a potem przekonwertować do utf-8 przy pomocy iconv. Do tego jeszcze odpowiednia czcionka i powinno zadziałać.
KrzychuG pisze:ale z polskimi znakami w menu jest problem. On uzywa utf8 i w menu widac jedynie kratki
Jeśli za pozycje w menu jest odpowiedzialny jakiś plik tekstowy, to możesz sobie utworzyć taki plik w iso8859-2, a potem przekonwertować do utf-8 przy pomocy iconv. Do tego jeszcze odpowiednia czcionka i powinno zadziałać.
W e17 zaden z plikow konfiguracyjnych nie jest juz plikiem tekstowym. Oni opracowali wlasny system, konfigi sa zapisywane w postaci binarnej i do niej "kompilowane" specjalnym programem. Szczerze mowiac jakos nie specjalnie zalezy mi na polskich znakach, uzywam angielskiego menu, ale zwracam tylko uwage na fakt, ze jakis problem istnieje.