o terminalach..

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

o terminalach..

Post autor: malloy »

Z racji faktu, ze ostatnio dopiero troche zaczalem korzystac z iksow (glownie do www..) to zainteresowalem sie terminalami. Domyslnie mam xterma (ktorego poki co uzywam) oraz rxvt, ale wystarczylo troche pogooglowac i juz wiem, ze jest cala masa innych o roznych dziwnych mozliwosciach.. I stad moje pytanie: jakich terminali uzywacie i w czym one sa lepsze od reszty?

Dodatkowo: probowalem sie bawic z roznymi opcjami, w tym z przezroczystoscia w atermie. Czy przezroczystosc polega na tym, ze za tlo terminala podstawiany jest fragment pulpitu, ktory akurat sie pod nim znajduje, czy moze ja cos zle robie? Po przezroczystosci spodziewalem sie, ze terminal bedzie po prostu przeswitywal, tzn. aplikacje bedace "pod nim" tez beda widoczne (a nie sam pulpit) a przy przesuwaniu okna terminalu jego tlo bedzie sie odpowiednio i plynnie zmieniac, a nie robic zwykla zmiane/przeskok tla po przesunieciu.

I jeszcze bardziej dodatkowo: zauwazylem rozne dziwne rzeczy, np. po update'cie ze slacka 9.1 na 10 midnight commander odpalany w xtermie jest koloru zdecydowanie jasniejszego niz poprzednio. Z kolei odpalany w atermie jest koloru 'zwyklego niebieskiego", ale np. zeby uzyskac efekt nacisniecia entera trzeba w rzeczony klawisz stuknac dwa razy. I takie wlasnie co krok to nowe osobliwosci.. Male, dziwne szczegoliki. Czy to jedynie kwestia zagrzebania sie gdzies w konfiguracjach, czy wynika to z czegos innego?

Aha, finalnie: czy mozliwe jest kopiowanie tekstu do terminali z innych aplikacji iksowych? Jesli tak, to w jaki sposob mozna tego dokonac? Slyszalem, ze chyba gnome-terminal potrafi cos tego rodzaju, ale niestety nie moge tego sprawdzic, bo gnoma nie posiadam, a gnome-libs wykladaja mi sie przy kompilacji, wiec droga do gnome-terminala troche mi sie blokuje..
Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: ahes »

aterm i eterm korzystaja z pseudo-transparentu dlatego nie przeswituja inne programy. terminal z normalnym transparentem bylby prawdziwym pozeraczem zasobow. nie interesowalem sie nawet czy taki istnieje. najczescie uzywam xterma bo jest naprawde szybki i lajtowy. do pseudo transparentow bez window-decorations uzywam eterma i mam w nim odpalony top, ekg, dnetc, wget i ssh (http://getoverthe.net/screen.png).
kopiowac do terminala mozesz za pomoca myszki. mam tylko dwa przyciski w myszce bo jeden mikrostyk nie wytrzymal 10-letniej eksploatacji wiec korzystam z opcji emuluj trzeci klawisz myszy (poprzez rownoczesne nacisniecie lewego i prawego). a zatem. zaznaczasz dowolny fragment tekstu w np. operze wchodzisz do terminala, odpalasz ulubiony edytor tekstu czyli vim, wchodzic w tryp insert (ESC, i) i naciskasz prawy i lewy klawisz myszy jednoczesnie. voila. tekst zostal skopiowany. niestety dostrzeglem ze mam problemy z kopiowaniem w ten sposob polskich znaczkow bo ich interpretacja w operze i xtermie jest najwyrazniej odmienna.
no i jasny niebieski ekranik tez mam w xtermie. ale nawet mi sie podoba (w sumie rzadko korzystam z mc wiec brak alt+enter mi nie przeszkadza). gdyby ktos wiedzial jak temu zaradzic chetnie to zastosuje. pewnie mozna narzucic mc kolor tla ale nie mam ani ochoty ani czasu grzebac w manie.
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]
sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: o terminalach..

Post autor: sayetan »

ja tam uzywam gnome-terminal jakos przypadl mi do gustu, szczegolnie ze tylko na nim udalo mi sie uzyskac
przezroczystosc z cziconka AA, a tak pozatym ma takie funkcje jak inne terminale i niektorych oczywiscie nie ma : )
zeby uzyskac transparentnosc taka jaka jest w macu musialbys zainstalowac 3DX`y gdzies o nich ostatnio pisalo
malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: o terminalach..

Post autor: malloy »

Czyli tak 'normalnie' to nie da rady zrobic, zeby np. inna aplikacja przeswitywala przez terminal? W sumie szkoda, bo dopiero wtedy ta przejrzystosc nabieralaby sensu (przynajmniej u mnie).

A jeszcze mie sie przypomnialo: w xtermie (nie wiem jak w innych) kiedy wejde do mc i zawedruje sobie do jakiegos katalogu i wyjde z mc, to nie jestem w tym katalogu, jeno w tym, w ktorym bylem, kiedy wchodzilem do mc. Czemu tak jest? Podobnie mam, kiedy normalnie pod konsola zrobie sie rootem komenda su (jesli normalnie sie loguje jako root to wszystko jest cacy).
I moze jeszcze ktos wie dlaczego w terminalu dziala mi jeden jedyny alias, ktory jest pierwszym w ~/.profile?
DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: DanielLinux »

Ja używam xterma dlaczego hmmm bo tak sie przyjeło :) wydaje mi się, że jest najszybszy z wszystkich terminali.
A jeszcze mie sie przypomnialo: w xtermie (nie wiem jak w innych) kiedy wejde do mc i zawedruje sobie do jakiegos katalogu i wyjde z mc, to nie jestem w tym katalogu, jeno w tym, w ktorym bylem, kiedy wchodzilem do mc. Czemu tak jest? Podobnie mam, kiedy normalnie pod konsola zrobie sie rootem komenda su (jesli normalnie sie loguje jako root to wszystko jest cacy).
tak ja zauważyłem, że jak mam wyłączone X'y to jak uruchamiam mc i wychodzę póĽniej z niego to jestem w tym katalogu w którym byłem w mc. POd x'ami w xtermie już tak nie ma, sam nie wiem gdzie to zmienić.
Jiro
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2004-06-12, 12:44
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: Jiro »

DanielLinux pisze:Ja używam xterma dlaczego hmmm bo tak sie przyjeło :) wydaje mi się, że jest najszybszy z wszystkich terminali.
A jeszcze mie sie przypomnialo: w xtermie (nie wiem jak w innych) kiedy wejde do mc i zawedruje sobie do jakiegos katalogu i wyjde z mc, to nie jestem w tym katalogu, jeno w tym, w ktorym bylem, kiedy wchodzilem do mc. Czemu tak jest? Podobnie mam, kiedy normalnie pod konsola zrobie sie rootem komenda su (jesli normalnie sie loguje jako root to wszystko jest cacy).
tak ja zauważyłem, że jak mam wyłączone X'y to jak uruchamiam mc i wychodzę póĽniej z niego to jestem w tym katalogu w którym byłem w mc. POd x'ami w xtermie już tak nie ma, sam nie wiem gdzie to zmienić.
sprobuj(cie) uruchomic xterma z parametrem -ls lub dopisac do pliku .Xdefaults linijke wygladajaca tak:

Kod: Zaznacz cały

XTerm*loginShell:  true
malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: o terminalach..

Post autor: malloy »

Jiro pisze: sprobuj(cie) uruchomic xterma z parametrem -ls lub dopisac do pliku .Xdefaults linijke wygladajaca tak:

Kod: Zaznacz cały

XTerm*loginShell:  true
Istotnie dziala! Dzieki! a btw to skad to wziales?
Jiro
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2004-06-12, 12:44
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: Jiro »

man xterm :]
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: Ciuciu »

Teges.. a ja używam KDE'owskiego konsole. Ma jedna zasadniczą zalete: zmaksymalizowany zajmuje całe okno (nie lubię jak mi kawałki pulpitu gdziew wyłażą..)

Pozatym jakoś xterma nie umiałem zmusić do copiowania textu do schowka.. (często użwyam więej niż jednego na raz i chcę skopiwać text z jednego do drugiego, lub gdzieś indziej). W konsole po prostu prawy -> kopiuj

Gnome-termianl podobno jest ładny, ale nigdy nie chcaiło mi sie gnoma instalować dla niego
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: Sad Mephisto »

Konsole ma jedną wadę - program jest za duży, to straszna kobyła. Gnome terminal wypada już nieco lepiej, ale i tak szybsze są "lekkie" terminale w stylu rxvt czy aterm.

Osobiście używam tego ostatniego, bo IMHO jest najlepszy. Po odpowiedniej konfiguracji (trzeba się napracować) chodzi wyśmienicie.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
Awatar użytkownika
haclet
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-06-13, 21:34
Lokalizacja: ŁódĽ/Opole
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: haclet »

Ja do tej pory używałem WindowMakera z Atermem - chodziło to ładnie i szybko - ale niestety musiałem przesiąść się na KDE - gdyż programy dostępne pod KDE stały mi się potrzebne i przyśpieczyły pracę. Szybkość jest faktycznie mniejsza - ale jakoż mój celeron 667 sobie z tym radzi.
Teraz używam Kde konsole - z przyczyn... Nie mam czasu już na przedzieranie się przez manuale w celu dopracowania jakiegoś szczegółu w atermie lub WindowMaker (plik ~/.Xdefaults)... W Kde wiele rzeczy od razu działą (głownie właśnie kopiowanie do wszystkich aplikacji poprzez schowek)...

Ale serce cały czas jest za szybkim WindowMaker i atermem ;)

Całkowitą przezroczystość będzie można oglądać w Java Sun Glasses.
Jak na razie to prawda że takie "bajery" są strasznie obciążające komputery - ale przy technologi 3GHz na procesorze - myślę że ten problem będzie powoli znikał ;-]
8)
Pozdrawiam ;-]
Nie amator - nie elita... ;-)
sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: o terminalach..

Post autor: sayetan »

Metisse jest tez 3D i za firko :D http://insitu.lri.fr/~chapuis/metisse/screenshots/
wlasnie zainstaluje go i potestuje :D
a co do gnome-terminal to byl on dla mnie kiedys kobyla ale jak przekompilowalem biblioteki gtk+, gnome i vte
to od razu widac roznice bo uruchamia mi sie w mnie niz sekunde

calkiem na inny temat: patrzylem na szkolenia SuSe i niezle sobie cenia swoja wiedze skoro za te kursy trzeba tyle placic
http://www.cts.com.pl/perl/scripts/szkolenia/suse.pl

EDITED: testowalem wlasnie ten 3D wm i musze powiedziec ze jestem zachwycony, we wczesnej wersji spisuej sie swietnie
pomimo tego ze mialem go uruchomionego w X`ach to nic nie mulilo - wszystko chodzilo plynnie
jezeli zrobia go na wzor innych wm(tzn pod wzgledem konfiguracji) to mysle ze bedzie wielu userow ktorzy beda go uzywac
i rzeczywiscie dziala pelna transparentnosc !! http://sayetan.spymac.net/screen/ <-screeny
malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: o terminalach..

Post autor: malloy »

Ciuciu pisze:Gnome-termianl podobno jest ładny, ale nigdy nie chcaiło mi sie gnoma instalować dla niego
Ale nie trzeba znowu calego gnoma, styknie gtk, gnome-libs i cos tam jeszcze (co prawda mi sie nie udalo, bo bodajze biblioteki gnoma odmowily wspolpracy przy kompilacji, ale na pewno tak sie da).
haclet pisze:Ja do tej pory używałem WindowMakera z Atermem - chodziło to ładnie i szybko - ale niestety musiałem przesiąść się na KDE - gdyż programy dostępne pod KDE stały mi się potrzebne i przyśpieczyły pracę. Szybkość jest faktycznie mniejsza - ale jakoż mój celeron 667 sobie z tym radzi.
W sumie troche jak wyzej: chyba wiekszosc (o ile nie wszystkie) aplikacje pod kde mozna uruchomic z windowmakera, przynajmniej ja tak robie. Zazwyczaj opiera sie to na posiadaniu qt lub ewentualnie jeszcze odpowiednim ustawieniu zmiennych z tym zwiazanych i wszystko fajnie chodzi.
sayetan pisze:Metisse jest tez 3D i za firko http://insitu.lri.fr/~chapuis/metisse/screenshots/
wlasnie zainstaluje go i potestuje
Wow, patrzac na screeny to szacunek! Trzeba sie bedzie tym zainteresowac, bo wyglada przednio!

[ Dodano: 2004-07-17, 10:57 ]
Jiro pisze:man xterm :]
Nie no ja wiem, ale szczerze mowiac to ja tego tam nie znalazlem.. Teraz jak opatrze to niby jest, ale.. no nie wiem, za tepy jestem, jakbys mi nie powiedzial to bym nie znalazl..
A moze wiesz tez co nalezy uczynic, zeby nastapila pelna kultura w atermie? Tzn. zeby uznawal nacisniecie klawiszy [Home] i [End], zeby w mc bylo normalnie [Ctrl]+[Enter] miast [Alt]+[Enter] i tak dalej?
Jiro
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2004-06-12, 12:44
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: o terminalach..

Post autor: Jiro »

powiem ci szczerze ze nigdy ctrl+enter i alt+enter w mc nie uzywalem i nawet nie wiem do czego sluza. ;] a co do home i end to u mnie w atermie dzialaja bezproblemowo.
malloy
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 2004-07-15, 08:58

Re: o terminalach..

Post autor: malloy »

[Ctrl]+[Enter] po prostu kopiuje nazwe pliku, na ktorym aktualnie jestsmy to linii polecen. Tak jest "normalnie", a bedac w atermie funkcje te (nie wiem czemu) przejal [Alt]+[Enter]. Zas kiedy w atermie odpale mc to poruszac sie po katalogach moge tylko strzalkami lub PgUp/PgDown, bo zamiast Home dostaje ~1, a zamiast End mam ~4 (:
ODPOWIEDZ