KDE + poszarpana czcionka

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

KDE + poszarpana czcionka

Post autor: cl4sh »

Instaluje sobie świerzy system. Czcionki w programach wylądają elegancko, ale niektóre z nich (programów np. kadu) nie wyświetlają polskich liter więc wchodzę do Centrum Sterowania KDE i w czcionakach ustawiam Ogólne na "Luxi sans", który to wyświetla polskie znaki. Po restarcie dostaje paskudnie poszarpane i niewyraźne czcionki. Próby przywrócenia tego do stanu poprzedniego nie odnoszą żadanego skutku. Dlaczego??
P.S. na marginesie grzebałem na foum i w google i nie znalazłe nic co pomogłoby mi w tym problemie,
jeśli ktoś uważa że jest inaczej to proszę o link
Ostatnio zmieniony 2006-03-05, 17:33 przez cl4sh, łącznie zmieniany 2 razy.
Linux. The choice of a GNU generation.

Awatar użytkownika
mynio
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 2005-01-28, 16:12
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa
Kontakt:

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: mynio »

może to:
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=6021&start=0
dokładnie post przemek999

pzdr
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: cl4sh »

tego typu zabiegi nic nie dają, fakt są nowe czcionki ale ich wygląd dalej jest nieporządany -
poszarpane końcówki, problem raczej leży w czymś innym
Linux. The choice of a GNU generation.

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: jacol »

Witam.
Kadu ma tyle wspólnego z KDE że używa biblioteki QT. Aby czcionki działały poprawnie trzeba użyć qtconfig. Pozdrawiam jacol

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: cl4sh »

Z tego to ja też zdaje sobie sprawę, ale zmiany w qtconfig także nie wnoszą nic nowego. Rodzaj czcionki sie zmienia, ale nadal jest ona poszarpana. Poprostu chciałbym wrócić do stanu początkowego bez reinstalacji, czy to naprawde jest takie trudne ??
Linux. The choice of a GNU generation.

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: snaj »

Wlacz antyaliasing czcionek ?
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: jacol »

Witam.
Powrót do ustawień początkowych da skasowanie (?) katalogu .kde w katalogu domowym.
Pozdrawiam jacol.

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: snaj »

Da.

Ale w centrum ster. chyba jest przycisk Domyślne :>
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: cl4sh »

Niestety nikt z was mi nie pomógł. Antyaliasig nie zmienia postaci rzeczy, tak samo jest z usunięciem .kde (co w gruncie rzeczy powoduje ten sam efekt co wciśnięcie przyćisku domyślne). Oczywiście przywracane są standardowe ustawienia, czcionki ustawiaja sie na odpowiednie rodzaje oraz rozmiary, ale i tak nie zmienia to faktu, że są one pourywane, nadszarpnięte( tak jakby to wogóle nie było uzaleznione od rodzaju czcionki tylko od zupełnie innego czynnika) wygląda to brzydko i irytująco zwłaszcza, że wcześniej było wszystko wporządku. Widzę, że reinstall jest chyba najlepszym wyjściem :/.
Linux. The choice of a GNU generation.

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: Zielony »

Możesz jeszcze zainstalować czcionki MS'u. Poszukaj linka na forum.
Ostatnio zmieniony 2006-03-05, 15:20 przez Zielony, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: przemek999 »

Hinting na maksa, jak dalej Ci sie nie bedzie podobać to rekompiluj Freetype z BYTECODE_INTERPRETER. Czcionki z Windows wygladaja ladniej, niz domyslne fonty ze Slackware*!

* Chodzi mi o brak poszarpania
Ostatnio zmieniony 2006-03-05, 15:34 przez przemek999, łącznie zmieniany 1 raz.

Sajmon
Moderator
Posty: 1173
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: Sajmon »

Patch do freetype można pobrać u mnie

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

Re: KDE + poszarpana czcionka

Post autor: cl4sh »

Wielkie dzięki jednak chodziło o freetype. Od razu mi się humor poprawił :). Jeszcze raz dzięki.
Linux. The choice of a GNU generation.

ODPOWIEDZ