problem z nero

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

problem z nero

Post autor: ____0 »

gdy odpalam nero burning room to na starcie wyskakuje mi blad ze uzywany teraz sterownik ide-cdrom nie jest do uzycia(??) i prosi aby uzywac ide-scsi.
wiec nero nie uzywa mojej nagrywarki
1. Jak naprawic ten blad?
Ps neroLINUX wersja 2.0.0.3
Ostatnio zmieniony 2006-03-19, 13:42 przez ____0, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: problem z nero

Post autor: Maxim »

____0 pisze:...
neroLINUX wersja 2.0.0.3
:ot: Dziwię Ci się, że mając do dyspozycji k3b używasz takich wynalazków :dobani:
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: marek »

Jeżeli używasz jądra z serii 2.4.x, to zalecane jest używanie emulacji scsi.
Maxim pisze:Dziwię Ci się, że mając do dyspozycji k3b używasz takich wynalazków
k3b jest do bani. Najlepszy jest graveman. :P
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: ____0 »

Maxim pisze:
____0 pisze:...
neroLINUX wersja 2.0.0.3
:ot: Dziwię Ci się, że mając do dyspozycji k3b używasz takich wynalazków :dobani:
jeden lubi k3b a ktos inny nowe wynalazki:]
ja uzywam kernela 2.4
jak zainicjowac ta emulacje scsi??

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: marek »

____0 pisze:jak zainicjowac ta emulacje scsi??
trzeba dopisac cos do pliku /etc/lilo.conf
cos w stylu
  • append hdx=ide-scsi

gdzie x to twoja nagrywara

P.S. Graveman jest najlepszy, bo jest mały, prosty i co najważniejsze nie wymaga kde.
Ostatnio zmieniony 2006-03-19, 21:21 przez marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: marciek »

Moze zle dodam ale mi " K3b " Działa poprawnie :)
Przejdz na K3b Pod linuksem Najlepszy program do Nagrywania CD/DVD ")
______Slackare-Current_______
.--=== NaSzA PrZySzlOsC ===--.
.......::::::::::28/06/2006::::::::::........

lone_wolf

Re: problem z nero

Post autor: lone_wolf »

k3b jest do bani. Najlepszy jest graveman
Najlepsza jest konsola ---0 przekop to forum, jest masa artów o emulacji scsi na 2.4.xxx

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: ____0 »

dodalem do lilo
append hdc=ide-scsi
ale jak zwykle sa bledy

Kod: Zaznacz cały

root@NOWY:~# lilo
Value expected for 'append' at or above line 12 in file '/etc/lilo.conf
http://www.linki.cal.pl

marciek
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-06-30, 23:22
Lokalizacja: slosnowiec
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: marciek »

Kod: Zaznacz cały

append="hdc=ide-scsi"
ja mam tak dodane do lilo i wszystko mi gra :)
moze sie przyda
______Slackare-Current_______
.--=== NaSzA PrZySzlOsC ===--.
.......::::::::::28/06/2006::::::::::........

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: ____0 »

dodalem to co radziles i lilo z nero sie nie burzyli ale ...
teraz nie wykrywa mi wogole cdromu np eject

Kod: Zaznacz cały

root@NOWY:~# eject
eject: unable to eject, last error: Błąd wejścia/wyjścia
proba mount

Kod: Zaznacz cały

root@NOWY:~# mount /dev/cdrom
mount: /dev/cdrom is not a valid block device
Moj CDROM jest na Secendary Master

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: problem z nero

Post autor: mpier »

proba mount
Kod:

root@NOWY:~# mount /dev/cdrom
mount: /dev/cdrom is not a valid block device

Moj CDROM jest na Secendary Master
Nie, on nie jest na secondary master, on jest na scsi! Więc szukaj go tam, gdzie powinien być (przecież celowo włączyłeś emulację)!

lone_wolf

Re: problem z nero

Post autor: lone_wolf »

Dam łeb za to że po włączeniu emulacji twój cdrom to sr0.Spróbuj w fstab dać /dev/sr0 /mnt/punkt montowania

ODPOWIEDZ