Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
pelzak
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 2006-03-03, 12:04
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: pelzak »

Witam

Mam pytanie. Jak w X'ach ustawić rozdzielczość dla Acera Travelmate 2400, który ma dość nietypową rozdzielczość ekranu, a mianowicie 1280x800.

Jak w /etc/X11/xorg.conf dodałem dodatkową rozdzielczość 1280x800 to w X'ach nie mam takiej rozdzielczości do wyboru.
Ostatnio zmieniony 2006-03-21, 12:05 przez pelzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: benetnash »

dziwne - ja taką ustawiłem i miałem - na pewno masz dobry sterownik karty graficznej (zapewnie masz chipset sis'a więc zamiast "vesa" wpisz "sis")
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Awatar użytkownika
pelzak
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 2006-03-03, 12:04
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: pelzak »

benetnash pisze:dziwne - ja taką ustawiłem i miałem - na pewno masz dobry sterownik karty graficznej (zapewnie masz chipset sis'a więc zamiast "vesa" wpisz "sis")
U mnie to tak wygląda:

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
    Identifier "VESA Framebuffer"
    Driver     "vesa"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier   "Screen 1"
    Device      "VESA Framebuffer"
    Monitor      "My Monitor"
    DefaultDepth 24
    Subsection "Display"
        Depth       8
        Modes "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       16
        Modes "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       32
        Modes "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection

EndSection

Co mam pozmieniać żeby było dobrze?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BadSanta
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-03-16, 01:08

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: BadSanta »

Tak jak napisał benetnash, zmien 'Driver "vesa"' na 'Driver "sis" i powinno działać ;-)

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: benetnash »

oczywiście pod warunkiem że mam rację i Twoja karta graficzna to sis :gwizd:
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: Maxim »

Szkoda że autor postu nie napisał dokładnie co tam w tym lapku siedzi, ale mnie się wydaje, że trzeba raczej szukać rozwiązania tu http://brb.pl/qryu
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

Awatar użytkownika
pelzak
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 2006-03-03, 12:04
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: pelzak »

Slackware 10.2
Gnome dropline 2.12.3

Po zmianie na sis gnome sie wogole nie podniosl.
Jak namierze jakis plik z logiem to wrzuce.

EDIT:
Oto logi:

Kod: Zaznacz cały

...
...
...
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.a
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libextmod.a
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libtype1.a
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.2
        Module class: X.Org Font Renderer
        ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Type1
(II) Loading font CID
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
        compiled for 6.8.2, module version = 2.1.0
        Module class: X.Org Font Renderer
        ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading sub module "GLcore"
(II) LoadModule: "GLcore"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGLcore.a
(II) Module GLcore: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "sis"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/sis_drv.o
(II) Module sis: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 0.7.0
        Module class: X.Org Video Driver
        ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/mouse_drv.o
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/kbd_drv.o
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 6.8.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) SIS: driver for SiS chipsets: SIS5597/5598, SIS530/620,
        SIS6326/AGP/DVD, SIS300/305, SIS630/730, SIS540, SIS315, SIS315H,
        SIS315PRO, SIS550, SIS650/M650/651/740, SIS330(Xabre),
        SIS660/661FX/M661FX/M661MX/741/741GX/M741/760/M760, SIS340
(II) Primary Device is: PCI 00:02:0
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.X.Org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
Ostatnio zmieniony 2006-03-24, 13:52 przez pelzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
drakone
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2005-06-24, 09:28
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: drakone »

tez mam travelmate acera z serii 2400, po instalacji systemu zrobilem

Kod: Zaznacz cały

xorgsetup
pozniej w xorg.conf dopisałem rozdziałke 1280x800 [tylko tą], potem startx i smiga :)

btw. xorgsetup da Ci xorg.con z wpisanym sterownikiem sis a nie vesa
Ostatnio zmieniony 2006-07-10, 09:20 przez drakone, łącznie zmieniany 2 razy.
blind leading the blind

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: ____0 »

sterownik sis jest dla chipsetow

Kod: Zaznacz cały

 "SIS: driver for SiS chipsets: SIS5597/5598, SIS530/620,
        SIS6326/AGP/DVD, SIS300/305, SIS630/730, SIS540, SIS315, SIS315H,
        SIS315PRO, SIS550, SIS650/M650/651/740, SIS330(Xabre),
        SIS660/661FX/M661FX/M661MX/741/741GX/M741/760/M760, SIS340
masz zainstalowany sterownik dla swojej karty graficznej?
podaj nam wynik lspci.
Ostatnio zmieniony 2006-07-10, 09:36 przez ____0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: difrost »

A ten Acer nie jest czasem zrobiony na Intelu? Cos mi sie wydaje, ze wlasnie jest!

Wszystko na temat odpalenia takich kart, jak i ustawienia niestandardowych rozdzielczosci wraz z odswiezaniem znajdziesz w tych watkach:
- http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=9807
- http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=8768
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
drakone
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2005-06-24, 09:28
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: drakone »

no wlasnie nie wszystkie :p częśc jest na intelu a nodele niższe na sis, ja mam ten drugi. sterowników jakotakich niemam do niego, to jest ten standardowy co xorgsetup wpisal i tyle. Dobrze dziala i nic nie krzaczy wiec po co kombinowac, 3d nie odpalalem jeszcze ...
Ostatnio zmieniony 2006-07-10, 10:04 przez drakone, łącznie zmieniany 1 raz.
blind leading the blind

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: difrost »

Najwyrazniej nie jest to sis, skoro sterownik sis nie dziala!
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
drakone
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2005-06-24, 09:28
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: drakone »

ja mam SISM661MX. w xorg.conf mam sis zamiast vesa . . . niewiem do kogo kto pisze, ja sie zamykam ;p zeby nie przeszkadzac w rozwiazaniu problemu.
Ostatnio zmieniony 2006-07-10, 14:26 przez drakone, łącznie zmieniany 2 razy.
blind leading the blind

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: difrost »

drakone to jest klasyczna sytuacja gdzie dyskusja toczy sie poza zainteresowanym i tak naprawde nic nie wiadomo :rotfl:
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
drakone
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2005-06-24, 09:28
Kontakt:

Re: Acer Travelmate 2400, a rozdzielczość w X'ach

Post autor: drakone »

hehe, no przyznam, że troche sie zgubilem :p
blind leading the blind

ODPOWIEDZ