Problem ze spash screenem w X'ach

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: haxi0r »

mam problem.. Gdy daje

Kod: Zaznacz cały

startx
Zamiast pokazywać mi się ładny splash screen chociarzby domyślny, pokazuje mi sie czarny ekrana niebieska kratka na środku i podspodem napisy, co wykonuje w danym momencie np: ładowanie itp.

Czy to się da naprawić ?
Ostatnio zmieniony 2006-03-23, 18:57 przez haxi0r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2589
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: Lizard »

Naprawić, to się da, tylk oczy środowisko graficzne sie uruchamia, czy zatrzymuje się na pewnym etapie?
Error 404 - footer not found

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: haxi0r »

środowisko graficzne się normalnie uruchamia bez żadnego błędu nic... Poprostu ten splash screen zrobiło sie tak jak mówiłem kombinuje kombinuje i nic nie moge zrobić :P

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2589
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: Lizard »

To uruchom środowisko graficzne/zaloguj się jako root i wtedy powalcz.
Error 404 - footer not found

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: haxi0r »

Ja mam konto root'a cały czas. I nie wiem właśnie gdzie "walczyć" o to żęby było normalnie ;/

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: nikkou »

Jakie to środowisko?
(obecnie nieaktywny na czas nieokreślony)

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: haxi0r »

  • Ja aktualnie mam KDE 3.5.1 :D
Ostatnio zmieniony 2006-03-24, 09:06 przez haxi0r, łącznie zmieniany 1 raz.

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: nikkou »

To możliwe, że plik z splashem jest uszkodzony. Jeśli np. zmieniałeś splasha i aktualizowałeś to może gdzieś się zawieruszył. Wejdź do Centru sterowania w Wygląd i pobaw się opcjami splasha.
(obecnie nieaktywny na czas nieokreślony)

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: haxi0r »

Już sie bawiłem wszystki.. Nie wiem co tam jest źle, a powiedz mi czy da sie jakoś ten "uszkodzony" plik naprawić? Albo podmienie go i bedzie good... tylko powiedz mi gdzie on jest :)

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: nikkou »

No to teraz to nie wiem co jest zle. Chodzilo mi o to, zebys zmienil na jakis inny i sprawdzil czy dziala, czy jest to samo. A jesli to plik ejst zwalony to trza by go poszukac:
/opt/kde/share/apps/ksplash/Themes...
(obecnie nieaktywny na czas nieokreślony)

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Problem ze spash screenem w X'ach

Post autor: haxi0r »

problem jest w tym że nawet po zainstalowaniu od nowa KDE 3.5.1 Splash nie działa ;/ ściągnąłem nowego splasha i zainstalowałem też nie ma.. Jest znowu ta sama reakcja czarne tło niebieski kwadrat. Moim zdaniem to jest coś pogrzebane w plikach systemowych - nic nie grzebałem. Nie mam pojęcia jak zrobić i co zrobić. POMOCY

HELP ME -> !! <-

ODPOWIEDZ