Polskie litery z windowsowych TTFów.

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: jARRodx » 2004-08-22, 18:27

Witam. Dawno mnie tu nie było, no ale w końcu wakacje...

Teraz biorę się za porządne konfigurowanie desktopów i mam problem.
O ile z serwerami nie mam nigdy problemów, to z czcionkami na desktopie walczę od dłuższego czasu i to bezskutecznie.

Antyaliasing zrobiłem i problemów nie było, jednak mam problemy z polskimi znakami z windowsowych TTFów. Mam kupę różnych fajnych czcionek i tak się fajnie skałda, że są w dodatku legalne a ojciec ich potrzebuje do wydawnictwa... No i dupa, bo nie da się po polsku pisać.

mkfontscale, mkfontdir, mkfontdir -e ../encodings, fc-cache - wszystko zrobione, czcionki są widoczne, polskie znaki są dostępne w tabeli znaków specjalnych (scribus, OOo [spadmin]), no ale przy pisaniu polskich znaków diakrytycznych z altem wyskakują kwadraciki

W czym może być problem?

Przejrzałem całego googla i jakoś nic podobnego nie znalazłem...

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: Hannibal » 2004-08-22, 22:47

Spróbuj instalatora czcionek z KDE, mnie pomógł.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: jARRodx » 2004-08-23, 09:06

Nie używam KDE, więc to odpada.
A co ten instalator takiego robi? Powiedz mi, to zrobię to ręcznie :D

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: Ciuciu » 2004-08-23, 10:47

a w ogóle pisać plznaczki możesz ? może nie ustawiłeś profilu klawiatury na pl...
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: Hannibal » 2004-08-23, 11:29

jARRodx pisze:Nie używam KDE, więc to odpada.
A co ten instalator takiego robi? Powiedz mi, to zrobię to ręcznie :D
Napewno dla każdej czcionki ttf tworzy plik afm z jej opisem. Może jeszcze coś, ale nic o tym nie wiem.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: jARRodx » 2004-08-23, 12:16

Hmm... afm? Cóż to takiego?

A co do pytania o klawiaturę... wystarczy spojrzeć na moje posty :P

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: Hannibal » 2004-08-23, 17:29

jARRodx pisze:Hmm... afm? Cóż to takiego?
Nie wiem, ale w środku jest coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

StartFontMetrics 2.0
Comment kfontinst iso8859-1
FontName Arial-ItalicMT
FullName Arial Italic
FamilyName Arial
Weight Medium
Notice Created with kfontinst (KDE Version: 3.1.4)
ItalicAngle -12
IsFixedPitch false
UnderlinePosition -105
UnderlineThickness 73
Version 001.00
EncodingScheme FontSpecific
FontBBox -516 -324 1082 998
Descender -211
Ascender 905
StartCharMetrics 951
C 32 ; WX 278 ; N space ; B 0 0 0 0 ;
C 33 ; WX 278 ; N exclam ; B 56 0 304 716 ;
C 34 ; WX 355 ; N quotedbl ; B 130 462 424 716 ;
C 35 ; WX 556 ; N numbersign ; B 46 -11 580 728 ;
...
...
C -1 ; WX 556 ; N uni0259 ; B 58 -11 538 530 ;
C -1 ; WX 778 ; N uni04e8 ; B 91 -11 772 728 ;
C -1 ; WX 556 ; N uni04e9 ; B 49 -11 540 530 ;
EndCharMetrics
StartKernData
StartKernPairs 90
KPX space A -36
KPX space Y -17
KPX one one -73
KPX A space -36
KPX A T -73
KPX A V -54
...
...
KPX w period -54
KPX y comma -73
KPX y period -73
EndKernPairs
EndKernData
EndFontMetrics
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: jARRodx » 2004-08-23, 20:43

Zainstalowałem KDE, odpaliłem to cudowne narzędzie, wygenerowało mi stado afmów i skopiowało czcionki do ~. Zrestartowałem iksa - fvwm-crystal odpalał się chyba z 5 minut... i nic - wciąż to samo - po polskiemu da się pisać tylko korzystając z linuksowych czcionek a w windowsowych ttfach pod altem wciąż polskich znaczków nie ma... chociaż są w tablicy znaków. Dla pewności sprawdziłem w KDE (musiałem to coś odpalić... bosh... za jakie grzechy...) i to samo.
Problem jest więc gdzie indziej...
Jakieś pomysły?

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: sayetan » 2004-08-23, 23:10

ja skopiowalem sobie ttfy do ~/.fonts, caly czas z nich korzystam i nie mam problemow z polskimi znakami

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: Hannibal » 2004-08-23, 23:18

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, trzeba odpalić fc-cache z opcją "f" ( i "v" cobyś widział co się dzieje).
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: jARRodx » 2004-08-23, 23:29

root@darkstar:/usr/X11/lib/X11/fonts/TTF# fc-cache -f -v
fc-cache: "/usr/share/fonts": skipping, no such directory
fc-cache: "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF": caching, 191 fonts, 0 dirs
fc-cache: "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1": caching, 783 fonts, 0 dirs
fc-cache: "/root/.fonts": caching, 0 fonts, 1 dirs
fc-cache: "/root/.fonts/kde-override": caching, 0 fonts, 0 dirs
fc-cache: succeeded

Czyli teoretycznie wszystko jest ok, tak?

No i jeszcze jedno. Może będę niemiły albo coś odpowiedzi typu "ja sobie zrobiłem i mi działa" jakoś mnie nie interesują, bo, jak już wspominałem wiele razy, nie spotkałem się jeszcze z takim problemem, jak u mnie - żeby to nie działało... więc logiczne jest, że wszystkim działa. Pisanie tego, że komuś działa nie ma _żadnego_ sensu, bo ja to wiem :>

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: sayetan » 2004-08-23, 23:55

jARRodx pisze:No i jeszcze jedno. Może będę niemiły albo coś odpowiedzi typu "ja sobie zrobiłem i mi działa" jakoś mnie nie interesują, bo, jak już wspominałem wiele razy, nie spotkałem się jeszcze z takim problemem, jak u mnie - żeby to nie działało... więc logiczne jest, że wszystkim działa. Pisanie tego, że komuś działa nie ma _żadnego_ sensu, bo ja to wiem :>
doh ja chcialem tylko pomoc a nie chwalic sie na lewo i prawo ze "ja sobie zrobilem i mi dziala"
napisalem Ci jak ja zrobilem, daltego ze nie pisales ze probowales tego, a jak widac zaczales od konca
swoja droga to moze Ty popelniasz blad? dziwia mnie fakty ze wszystkim cos dziala, a jednej osobie na tysiac nie
jakies cheaty ?

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Polskie litery z windowsowych TTFów.

Post autor: jARRodx » 2004-08-24, 11:43

Od końca? Możesz tą myśl rozwinąć?

Skopiowanie czcionek do ~/.fonts jest identyczne ze skopiowaniem ich do katalogu czcionek iksa, więc tego próbowałem i o tym też napisałem.

Mnie też dziwi to, że mi - "jednemu na tysiąc" - to nie działa, ale, jak napisałem i jak przekonać się można, robię wszystko tak, jak "pozostałe 999 osób", więc nie widzę możliwości, abym coś mógł robić źle.

Jeśli coś źle robię - serdecznie proszę o wskazanie mi tego.

ODPOWIEDZ