Fluxbox a KDE

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Fluxbox a KDE

Post autor: slawul »

Nie to nie pomyłka gdyby ktoś pomyślał że nie tą samogłoskę wstawiłem w temacie.

Korzystam z obu i od jakiegoś czasu zauważylem istotne różnice:
1. Pod fluxboksem nie działa mi 1 (słownie - jeden) tak ten klawisz, ani pod konsolą, ani w edytorach tekstu i gdzie indziej, tylko w Operze ale wpierw muszę inną cyfrę wstawić;
2. Pod KDE nie działają mi polskie czcionki - nie idzie w żaden sposób wstawić jakiejkolwiek polskiej czcionki czy to w terminalu , czy w edytorze tekstu w czy czymkolwiek;
3. Fluxbox a KDE - to co nie działa pod fluxboksem działa pod kde i na odwrót.

Jakiś patch wyszedł do kde gdy go "aplikuje" nic nie daje powstaje plik .rej - w te gierki z patchowaniem to może coś nie tak robię.

Proszę o pomoc i dziękuję! Pozdrawiam wszystkich. :-)
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?
Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Fluxbox a KDE

Post autor: marek »

Masz ustawioną polską czcionkę? locale? robiłeś coś z plikiem /etc/X11/xorg.conf?

bo powinieneś.
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.
Awatar użytkownika
Morfeusz
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2006-03-12, 23:20
Lokalizacja: Swietochlowice
Kontakt:

Re: Fluxbox a KDE

Post autor: Morfeusz »

slawul pisze:1. Pod fluxboksem nie działa mi 1 (słownie - jeden) tak ten klawisz, ani pod konsolą, ani w edytorach tekstu i gdzie indziej, tylko w Operze ale wpierw muszę inną cyfrę wstawić;
Sprawdź mape klawiszy, może po prostu nie masz wpisanej 'jedynki' albo masz źle ustawioną /mape/ [u mnie: /usr/share/kbd/keymaps/pl02.map]
slawul pisze:2. Pod KDE nie działają mi polskie czcionki - nie idzie w żaden sposób wstawić jakiejkolwiek polskiej czcionki czy to w terminalu , czy w edytorze tekstu w czy czymkolwiek;
Przeglądałeś forum??
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=4524 -- Wstępna konfiguracja systemu
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=2897 -- Polonizacja Slackware
slawul pisze: 3. Fluxbox a KDE - to co nie działa pod fluxboksem działa pod kde i na odwrót.
:-)
Ostatnio zmieniony 2006-04-24, 20:39 przez Morfeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img.uptime-project.net/img/5/88033.png"%20alt="UPTIME:%20Morfeusz%20-%20http://www.uptime-project.net"%20border="0"[/img]
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Fluxbox a KDE

Post autor: Spaulding »

Fluxbox - wygoda,stabilnosc,male zuzycie ramu
KDE - bajery,superkaramba,bledy,kobalne zyzycie ramu :)
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
klr
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2006-04-25, 16:27

Re: Fluxbox a KDE

Post autor: klr »

CzErYnA, przeczytałeś dokładnie pierwszy post? Osobie która założyła ten temat nie chodziło jakie sa różnice, a co mu się dzieje w obydwu środowiskach i jak to naprawić.
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Fluxbox a KDE

Post autor: Spaulding »

klr, nowy a juz mnie poprawia :),ale temat wskazuje na to wskazuje.. :) ale spox, w xorgu zmien na pl :) i locale :) :]
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Fluxbox a KDE

Post autor: slawul »

Już chłopaki nie spierać się. To ja naknociłem i nawet nie wiedziałem o tym jak i gdzie.
Dopiero jak nowe profile założyłem dla kde i fluxboxa to się przekonałem że to nie wm tylko ja coś pomieszałem no i zacząłem szukać.
We fluxboksie w pliku ~/.fluxbox/keys gdy tworzyłem skróty klawiszowe mała moja nieuwaga zablokowała klawisz 1, gdy poprawiłem wszystko wróciło do normy.
W KDE już nie chciało mi się grzebać w profilu - poprostu tamto ~/.kde skasowałem i założyłem nowy profil i też wszystko wróciło do normy, ale co tam namieszałem to nie wiem.
To tyle moich problemów z obecnymi wm. :-)

ps.
mój locale:

Kod: Zaznacz cały

LANG=pl_PL
LC_CTYPE="pl_PL"
LC_NUMERIC="pl_PL"
LC_TIME="pl_PL"
LC_COLLATE="pl_PL"
LC_MONETARY="pl_PL"
LC_MESSAGES="pl_PL"
LC_PAPER="pl_PL"
LC_NAME="pl_PL"
LC_ADDRESS="pl_PL"
LC_TELEPHONE="pl_PL"
LC_MEASUREMENT="pl_PL"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL"
LC_ALL=pl_PL 
Pozdrowienia!!
Ostatnio zmieniony 2006-04-26, 09:04 przez slawul, łącznie zmieniany 1 raz.
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?
ODPOWIEDZ