w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Czyli jak najefektywniej (lub efektowniej) skonfigurować Slackware'a w komputerze domowym

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Phoenix
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 2005-12-08, 16:20
Lokalizacja: Gdynia

w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: Phoenix »

tak mam zawsze, automatycznie włącza 1600 x 1200 i się nie mieśći; mychą mogę przesunąć - ale to żadna frajda. jak zmienię na 1280 x 1024 jest oki, ale po wylogowaniu wraca stara rozdzielczość. co radzicie? ( dzieje się tak wszędzie oprócz xfce - sprawdziłem )
i druga kwestia - w kde nie mogę oglądać filmów - jest sam dźwięk bez obrazu. w xfce tego nie ma. czy to wina ustawionej przeze mnie przezroczystości?
Ostatnio zmieniony 2006-04-30, 08:27 przez Phoenix, łącznie zmieniany 2 razy.
It is not about the power, it is all about the grace...

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: przemek999 »

Pewnie namotałes w Xorg.conf lub ustawieniach KDE. Co do filmow, to odtwarzaja je programy, a nie WMy... Napisz czym odtwarzasz.
Pozdrawiam Przemek.

Awatar użytkownika
Phoenix
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 2005-12-08, 16:20
Lokalizacja: Gdynia

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: Phoenix »

odtwarzam w MPlayerze, i w xfce odtwarza, w kde nie. Gdy wyłączyłem przezroczystosc w "configure windows behaviour" to filmy idą świetnie. Jedynie dalej nie wiem, co z tą rozdzielczością, jak zrobić, żeby kde ją zapamiętało. a xorg.conf nie motalem nic, dopisałem tylko kwestie dotyczące przezroczystości. Rozdzielczości jak niżej:
Identifier "Screen 1"
Device "VESA Framebuffer"
Monitor "My Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
EndSection
Ostatnio zmieniony 2006-04-30, 09:03 przez Phoenix, łącznie zmieniany 1 raz.
It is not about the power, it is all about the grace...

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: ulises »

a spróbuje posutawiać te rozdzielczości pokoleji od największej do najmniejszej, wiem że to głupie la ja też takie "przewijanie" kiedyś miałam jak dałem 1152x684 za 640x480 :wink:
albo pousuwaj wogóle te rozdzielczoći których nie chcesz
Ostatnio zmieniony 2006-04-30, 09:20 przez ulises, łącznie zmieniany 1 raz.

lone_wolf

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: lone_wolf »

Konfigurując xorg zaznaczyłeś wirtualny pulpit czy coś w ten deseń. Zostaw tylko jedną rozdzielczość.

Awatar użytkownika
Phoenix
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 2005-12-08, 16:20
Lokalizacja: Gdynia

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: Phoenix »

zadziałało, dzięki:)
It is not about the power, it is all about the grace...

Awatar użytkownika
DoZer
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2005-10-18, 16:06

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: DoZer »

Ale jesli masz go za duzego to jest taka kombinacja klawiszy ctrl+alt+minus(ten na numerycznej)
[url=http://counter.li.org/][img]http://counter.li.org/cgi-bin/certificate.cgi/402341[/img][/url]

Awatar użytkownika
Phoenix
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 2005-12-08, 16:20
Lokalizacja: Gdynia

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

Post autor: Phoenix »

dzięki:)
It is not about the power, it is all about the grace...

ODPOWIEDZ