Strona 1 z 1

w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 08:16
autor: Phoenix
tak mam zawsze, automatycznie włącza 1600 x 1200 i się nie mieśći; mychą mogę przesunąć - ale to żadna frajda. jak zmienię na 1280 x 1024 jest oki, ale po wylogowaniu wraca stara rozdzielczość. co radzicie? ( dzieje się tak wszędzie oprócz xfce - sprawdziłem )
i druga kwestia - w kde nie mogę oglądać filmów - jest sam dźwięk bez obrazu. w xfce tego nie ma. czy to wina ustawionej przeze mnie przezroczystości?

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 08:42
autor: przemek999
Pewnie namotałes w Xorg.conf lub ustawieniach KDE. Co do filmow, to odtwarzaja je programy, a nie WMy... Napisz czym odtwarzasz.

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 08:49
autor: Phoenix
odtwarzam w MPlayerze, i w xfce odtwarza, w kde nie. Gdy wyłączyłem przezroczystosc w "configure windows behaviour" to filmy idą świetnie. Jedynie dalej nie wiem, co z tą rozdzielczością, jak zrobić, żeby kde ją zapamiętało. a xorg.conf nie motalem nic, dopisałem tylko kwestie dotyczące przezroczystości. Rozdzielczości jak niżej:
Identifier "Screen 1"
Device "VESA Framebuffer"
Monitor "My Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "1280x1024" "1600x1200" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 09:17
autor: ulises
a spróbuje posutawiać te rozdzielczości pokoleji od największej do najmniejszej, wiem że to głupie la ja też takie "przewijanie" kiedyś miałam jak dałem 1152x684 za 640x480 :wink:
albo pousuwaj wogóle te rozdzielczoći których nie chcesz

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 09:44
autor: lone_wolf
Konfigurując xorg zaznaczyłeś wirtualny pulpit czy coś w ten deseń. Zostaw tylko jedną rozdzielczość.

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 10:36
autor: Phoenix
zadziałało, dzięki:)

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-04-30, 22:23
autor: DoZer
Ale jesli masz go za duzego to jest taka kombinacja klawiszy ctrl+alt+minus(ten na numerycznej)

Re: w kde pulpit nie mieści się na ekranie i trzeba go przesuwać

: 2006-05-03, 16:10
autor: Phoenix
dzięki:)