[FAQ] - Mini TIPS & TRICKS

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Oddzielanie dźwięku od obrazu za pomocą mencodera.

Post autor: ethnoe » 2006-09-24, 20:17

Oddzielanie dźwięku od obrazu za pomocą mencodera.

Żeby szybko zgrać sam dźwięk, dajemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

mencoder -oac copy -ovc copy -of rawaudio -o plik_wynikowy.xxx plik_wejsciowy.xxx
Przy czym musimy uważać, jak zakodowany został dźwięk w naszym filmie. Dodatkowo w niektórych sytuacjach zamiast -oac copy musimy podać dokładniejszy kodek, jakim został zakodowany dźwiek, czyli np. -oac mp3lame dla mp3. Informacje o używanym kodeku możemy znaleźć w linijkach, jakie wypluwa mplayer tuz przed odtworzeniem filmu.

Z obrazem postępujemy analogicznie, jedynie opcję -of rawaudio zamieniamy na -of rawvideo.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

largo3
Moderator
Posty: 1293
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Sprawdzanie sumy MD5

Post autor: largo3 » 2006-10-08, 09:35

Sprawdzanie sumy MD5

Aby sprawdzić sumę MD5 można posłużyć się narzędziem md5sum, które jest częścią dystrybucji Slackware Linux.

Aby obliczyś sumę z jakiegoś pliku wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

$ md5sum [plik] 
lub:

Kod: Zaznacz cały

$ md5sum -t [plik]
ew. md5sum --text [plik]

Aby porównać sumę zawartą w pliku i sprawdzić ją:

Kod: Zaznacz cały

$ md5sum -c [plik].md5
ew. md5sum --check [plik].md5
[plik].md5 powinien byś plikiem tekstowym i zawierać sumę i nazwę pliku dla którego jest ta suma. Plik, którego suma jest sprawdzana powinien być w tym samym katalogu co [plik].md5.

Generowanie sumy tekstu odbywa się poprzez:

Kod: Zaznacz cały

$ echo "tekst" | md5sum
Więcej informacji zawiera man md5sum.

largo3
Ostatnio zmieniony 2006-10-08, 17:09 przez largo3, łącznie zmieniany 3 razy.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Wydawanie poleceń do ekg od zewnątrz i poprzez Firefoxa

Post autor: Zielony » 2006-10-20, 14:36

Wydawanie poleceń do ekg od zewnątrz i poprzez Firefoxa

Aby mieć możliwość wydawania ekg poleceń "od zewnątrz", należy uruchamiać je z parametrem:

Kod: Zaznacz cały

-c <ścieżka do pipe>
czyli przykładowo:

Kod: Zaznacz cały

$ ekg -c ~/.gg/control
Tam zostanie umieszczony potok sterujący. Aby użyć innej lokalizacji, trzeba zmienić ścieżkę do pipe w poniższym skrypcie.

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash

PIPE=/home/<użytkownik>/.gg/control
UIN=$(echo "$@" | tr -c -d '[:digit:]')

if [[ -p $PIPE ]]; then
   if [[ "$UIN" != "" ]]; then
      echo "/query $UIN" > $PIPE
   fi
fi
Skrypt umieszczamy np. w /usr/local/bin, lub w innej lokalizacji, która znajduje się w zmiennej globalnej $PATH.

Jeżeli chcemy, by skrypt był też dostępny spod Firefoxa, to w ~/.mozilla/firefox/<nazwa_profilu>/prefs.js dopisujemy linijki:

Kod: Zaznacz cały

user_pref("network.protocol-handler.app.gg", "<ścieżka_do_skryptu>");
user_pref("network.protocol-handler.external.gg", true);

user_pref("network.protocol-handler.app.aim", "<ścieżka_do_skryptu>");
user_pref("network.protocol-handler.external.aim", true);
Pierwotny artykuł był autorstwa Kosmy.
Ostatnio zmieniony 2006-11-11, 16:15 przez Zielony, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Generowanie losowych danych do pliku

Post autor: Zielony » 2006-11-11, 15:55

Generowanie losowych danych do pliku

Czasami potrzebujemy wygenerować daną ilość losowych danych (śmieci), by zająć miejsce itd. Z pomocą przyjdzie nam dd i /dev/urandom.

/dev/urandom to prawdziwa skarbnica potrzebnych nam "śmieci". Jeżeli ktoś nie wie i nie wierzy, to polecam

Kod: Zaznacz cały

$ head -100 /dev/urandom
żeby się przekonać. W połączeniu z dd daje pożądane rezultaty.

Kod: Zaznacz cały

$ dd bs=1M count=10 if=/dev/urandom of=nazwa_pliku
Opcja bs mówi jaki duży ma być jednorazowy blok danych. Podstawową jednostką jest bajt. M jest przyrostkiem, który mnoży podaną ilość bajtów przez rozmiar 1 megabajta. Lista pozostałych przyrostków:
  • c 1
    w 2
    b 512
    kD 1000
    k 1024
    MD 1,000,000
    M 1,048,576
    GD 1,000,000,000
    G 1,073,741,824
Opcja count odpowiada za to, ile bloków ma zostać odczytanych i zapisanych. if jest parametrem, który określa wejście, plik będący źródłem bajtów, a of - wyjście, plik, do którego chcemy zapisać wygenerowane dane. W naszym przypadku otrzymamy 10 MB /dev/urandom'a. Jak już pewnie zauważyliście, jest to wynik iloczynu bs i count.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
fajnyFenix
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 2004-07-29, 00:19
Kontakt:

Re: [FAQ] - Mini TIPS & TRICKS

Post autor: fajnyFenix » 2006-11-14, 21:57

Przycisk zamykania kart w Firefoxie 2.0

W Firefoxie 2.0 karty można zamykać poprzez przyciski umieszczone na każdej z nich. Aby dodać przycisk, którym zamkniemy karty "w starym stylu" należy:
Wpisać w pasku adresu:

Kod: Zaznacz cały

about:config
Wyszukać

Kod: Zaznacz cały

 browser.tabs.closeButton
i ustawić wartość na 3.

largo3
Moderator
Posty: 1293
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Brzęczyk systemowy - wyłączanie

Post autor: largo3 » 2006-11-17, 22:19

Brzęczyk systemowy - wyłączanie

Aby wyłączyć ( dla wielu osób uciążliwy ) brzęczyk systemowy należy

Sposób 1
Dopisać do pliku ~/.inputrc ( dla konkretnego usera ) linijkę:

Kod: Zaznacz cały

set bell-style none
Aby zrobić to globalnie należy ww. linię dodać/odhaszować do pliku /etc/inputrc a następnie się przelogować.

Sposób 2
W do pliku /etc/rc.d/rc.M znaleźć linię:

Kod: Zaznacz cały

/bin/setterm -blank 15 -powersave powerdown -powerdown 60
i dopisać :

Kod: Zaznacz cały

 -blength 0
Sposób 3 ( hard way ;-) )
Sprawdzić w pliku konfiguracyjnym kernela (przeważnie jest to /usr/src/linux/.config )czy brzęczyk został wkompilowany w kernel ( na stałe czy jako moduł ) odpowiada za to opcja:

Kod: Zaznacz cały

CONFIG_INPUT_PCSPKR
Jeśli jest jako moduł to można poprostu wyłączyć moduł brzęczyka:

Kod: Zaznacz cały

modprobe -r pcspkr
Można to dodać do np. /etc/rc.d/rc.modules.
Jeśli brzęczyk jest wkompilowany na stałe pozostaje rekompilacja kernela ( :twisted: ) lub któraś z dwóch poprzednich metod.

Pozdr.
Ostatnio zmieniony 2006-11-17, 22:20 przez largo3, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Unia (połączenie) zawartości kilku katalogów

Post autor: Zielony » 2006-11-26, 18:15

Unia (połączenie) zawartości kilku katalogów

Jeżeli kończy nam się miejsce na jednej partycji i na drugiej mamy go sporo, a chcemy połączyć zawartość dwóch katalogów idealny będzie UnionFS.

Źródła pobieramy, w zależności od posiadanego kernela z http://www.am-utils.org/project-unionfs.html, bądź z http://www.mirrorservice.org/sites/www. ... ja>.tar.gz. Następnie rozpakowujemy archiwum i w katalogu ze źródłami tworzymy plik fistdev.mk o zawartości:
EXTRACFLAGS=-DUNIONFS_NDEBUG
UNIONFS_DEBUG_CFLAG=
Potem tradycyjnie:

Kod: Zaznacz cały

# make && make install
Ładujemy moduł unionfs

Kod: Zaznacz cały

# modprobe unionfs
i dopisujemy go do /etc/rc.d/rc.modules
/sbin/modprobe unionfs
Teraz tworzymy folder, do którego chcemy podmontować kilka innych. Podmontowujemy wg tego wzoru:

Kod: Zaznacz cały

$ mount -t unionfs -o dirs=<ścieżka 1>=ro:<ścieżka 2>=ro:<ścieżka 3>=rw unionfs <utworzony katalog>
Oczywiście, nie trzeba podmontowywać trzech katalogów, ale można więcej. Jednej ze ścieżek dajemy flagę rw - do takiego katalogu będą trafiać dane zapisane do utworzonego katalogu. Polecenie montowania dopisujemy do /etc/rc.d/rc.local (póki co nie znalazłem lepszego rozwiązania).
Ostatnio zmieniony 2006-11-26, 18:16 przez Zielony, łącznie zmieniany 2 razy.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Konfigurowalne menuconfig jądra 2.6.x

Post autor: BeteNoire » 2006-12-13, 17:36

Kompilacja kernela i tak wszystkich w końcu czeka, więc czemu jej sobie nie umilić?

Mały tip dla osób zmęczonych (tak jak ja) klasycznym interfejsem konfiguracji źródeł kernela 2.6 "make menuconfig": menuconfig posiada tematy.
Uruchamiamy je poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

make MENUCONFIG_COLOR=temat menuconfig
W najnowszym waniliowym źródełku dostępne mamy:
mono => selects colors suitable for monochrome displays
blackbg => selects a color scheme with black background
classic => theme with blue background. The classic look
bluetitle => a LCD friendly version of classic. (default)
A tak to wygląda:
Temat mono
Temat blackbg

Jedno menu: opcja "make MENUCONFIG_MODE=single_menu menuconfig" włącza menu pojedyncze z opcjonalnie rozwijanymi podmenu.

Żeby za każdym razem nie wpisywać długich poleceń wpisujemy nową zmienną do /etc/profile

Kod: Zaznacz cały

export MENUCONFIG_COLOR="blackbg"
i wydajemy polecenie

Kod: Zaznacz cały

source /etc/profile
Ostatnio zmieniony 2006-12-13, 18:25 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Pobieranie filmów z Youtube, Video Google

Post autor: m4jkel » 2007-01-02, 22:44

Pobieranie filmów z Youtube, Video Google

1. Sposób by m4jkel

Filmy z Youtube i Video Google można w prosty sposób pobrać na dysk i skonwertować do formatu DivX lub XviD. Pomocny będzie ten skrypt pisany w bashu http://m4jkel.ath.cx/m/flv_get W przypadku ustawienia opcji konwersji, skrypt wymaga mencodera z wkompilowanymi kodekami DivX lub/i XviD.

Użycie:
Pobieramy skrypt, nadajemy prawo do wykonywania (chmod +x) i kopiujemy do jednego z katalogów w naszej zmiennej PATH, np. /usr/local/bin.

Składnia jest dostępna po wydaniu komendy flv_get bez parametrów. Na przykład

Kod: Zaznacz cały

flv_get -c divx http://youtube.com/watch?v=Z8rZERgSrK
pobierze film do bieżącego katalogu i skonwertuje go do formatu DivX.


2. Sposób by BeteNoire

Do ściągania filmów z youtube.com możemy użyć następującego skryptu:
źródło 1
źródło 2
Użycie jest tak proste jak wstukanie w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

sh youtube-dl url-strony-z-filmikiem
Po chwili w bieżącym katalogu mamy plik *.flv, który odtwarzamy mplayerem.
Ostatnio zmieniony 2007-04-16, 20:45 przez m4jkel, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Kompilacja dvd+rw-tools 7.0

Post autor: difrost » 2007-01-05, 15:03

Przesiadka na k3b-1.0rc3 wymaga od użytkownika przejścia na ostatnią wersje dvd+rw-tools (7.0) dostępną tutaj. Przy czym podczas kompilacji na Slackware 11 pojawia się następujący błąd:

Kod: Zaznacz cały

In file included from growisofs_mmc.cpp:17:
transport.hxx: In member function `int Scsi_Command::transport(Direction, void*, size_t)':
transport.hxx:287: error: pointer of type `void *' used in arithmetic
transport.hxx:287: error: `void*' is not a pointer-to-object type
transport.hxx:287: error: pointer of type `void *' used in arithmetic
transport.hxx:287: error: `void*' is not a pointer-to-object type
transport.hxx:287: error: pointer of type `void *' used in arithmetic
transport.hxx:287: error: `void*' is not a pointer-to-object type
transport.hxx:289: error: pointer of type `void *' used in arithmetic
transport.hxx:289: error: `void*' is not a pointer-to-object type
transport.hxx:289: error: pointer of type `void *' used in arithmetic
transport.hxx:289: error: `void*' is not a pointer-to-object type
Sprawę załatwia patch:

Kod: Zaznacz cały

--- transport.hxx.orig  2007-01-03 22:38:54.000000000 +0100
+++ transport.hxx       2007-01-03 22:39:04.000000000 +0100
@@ -284,9 +284,9 @@
 #if !KERNEL_BROKEN
                if (sg_io.masked_status&CHECK_CONDITION)
 #endif
-               {   ret = ERRCODE(sg_io.sbp);
+               {   ret = ERRCODE((unsigned char *)sg_io.sbp);
                    if (ret==0) ret=-1;
-                   else        CREAM_ON_ERRNO(sg_io.sbp);
+                   else        CREAM_ON_ERRNO((unsigned char *)sg_io.sbp);
                }
            }
            return ret;
Nakładamy go klasycznie:

Kod: Zaznacz cały

$ cd dvd+rw-tools-7.0
$ patch -p0 < sciezka_do_patcha
Ostatnio zmieniony 2007-01-05, 15:03 przez difrost, łącznie zmieniany 1 raz.

largo3
Moderator
Posty: 1293
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Thunderbird - otwieranie linków w innej przeglądarce

Post autor: largo3 » 2007-01-07, 12:44

Thunderbird - otwieranie linków w innej przeglądarce niż Firefox

W Thunderbird w Preference -> Advenced -> Config Editor jako filtr wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

network.protocol-handler.app
zmieniamy z /usr/bin/firefox na dowolną przeglądarkę np: /usr/bin/opera.
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Acrobat Reader dla Linuksa i GTK+ 2.10.x

Post autor: difrost » 2007-01-10, 10:41

Po przejściu na GTK+ 2.10.7 Acrobat Reader przestał się uruchamiać wyrzucając ustawicznie błąd:

Kod: Zaznacz cały

expr: błąd składni
Dzieje się tak, gdyż skrypt uruchamiający Acrobata źle próbuje odczytać wersje biblioteki. Aby naprawić ten błąd należy wyedytować plik $INSTALL_DIR/bin/acroread i w funkcji gtk_get_file_ver() (znajdującej sie ~ 400 linii) dokonać zmiany linii:

Kod: Zaznacz cały

echo $mfile| sed 's/libgtk-x11-\([0-9]*\).0.so.0.\([0-9]\)00.\([0-9]*\)\|\(.*\)/\1\2\3/g'
na

Kod: Zaznacz cały

echo $mfile| sed 's/libgtk-x11-\([0-9]*\).0.so.0.\([0-9]*\)00.\([0-9]*\)\|\(.*\)/\1\2\3/g'

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Logi na 12 konsoli

Post autor: Radek_R » 2007-03-14, 19:39

Logi na 12 konsoli

1. syslogd

Dopisujemy do pliku /etc/syslog.conf następującą linię:

Kod: Zaznacz cały

*.*                     /dev/tty12
Restartujemy daemona za pomocą polecenia:

Kod: Zaznacz cały

# killall -HUP syslogd
2. syslog-ng

W defaultowym pliku konfiguracyjnym znajdują się już potrzebne linie, które musimy tylko odhashować. A więc usuwamy znak # sprzed następujących linii:

Kod: Zaznacz cały

destination console_all { file("/dev/vc/12"); };
log { source(src); destination(console_all); };
Zmian dokonujemy w tym przypadku w pliku /etc/syslog-ng.conf lub w tym, który podaliśmy przy kompilacji. Oczywiście zmieniamy /dev/vc/12 na /dev/tty12 jeżeli nie używamy udev i jego nazewnictwa.
Restart daemona za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

# killall -HUP syslog-ng
Ostatnio zmieniony 2007-03-14, 19:43 przez Radek_R, łącznie zmieniany 1 raz.
#358274
http://www.prook.net

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Lista softu do obsługi/identyfikacji sprzętu

Post autor: BeteNoire » 2007-04-26, 19:18

Lista oprogramowania pomagającego w identyfikacji/modyfikacji parametrów sprzętu:

lspci - z pakietu pciutils - listuje urządzenia PCI
lshw - szczegółowe informacje o sprzęcie
pakiet dmidecode - szczegółowe informacje o sprzęcie odczytywane z BIOS
hwinfo - identyfikator sprzętu od dystrybucji SuSe
osinfo - ogólne informacje o sprzęcie jak również o systemie
hdparm - program do wyświetlania i modyfikacji parametrów napędów IDE
sdparm - narzędzie podobne do hdparm, ale służące do obsługi urządzeń SCSI
smartctl z pakietu smartmontools - jak nazwa wskazuje - obsługa technologii S.M.A.R.T. dysku
hddtemp - monitor temperatury dysków, mogący działać jako demon
plextor-tool - kontrola parametrów niektórych urządzeń firmy Plextor
qpxtool - informacje (i nie tylko) na temat napędów Plextor a także innych firm
decode-dimms.pl - z pakietu lm_sensors - szczegółowe dane na temat pamięci
lsusb - z pakietu usbutils - narzędzie do identyfikacji urządzeń USB
nvclock - narzędzie do podkręcania kart nVidii
nvidia-settings - narzędzie firmy nVidia to modyfikacji parametrów kart nVidia
(podkręcanie aktywujemy przed dodanie

Kod: Zaznacz cały

Option         "Coolbits" "1"
w Section "Device" pliku xorg.conf)
rovclock - narzędzie do podkręcania kart ATI
ddcontrol - kontrola parametrów monitora
cmospwd - odszyfrowuje hasło do BIOSu ;)
Sporo informacji możemy też uzyskać przeglądając pliki wirtualnego systemu plików /proc,:

Kod: Zaznacz cały

/proc/cpuinfo -- info o CPU(s)
/proc/interrupts -- info o przerwaniach
/proc/dma -- info o DMA
/proc/mtrr -- info (i kontrola) MTRR
/proc/iomem -- mapa pamięci
/proc/ioports -- mapa portów I/O 
/proc/ide/hdX/*
itp.
W gruncie rzeczy wiele z wymienionych narzędzi korzysta z informacji zawartych w /proc i podaje je w przystępnej dla użytkownika formie ;)
Ostatnio zmieniony 2007-04-28, 19:33 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Slackware 12, niestartujący X Server z braku cz. 'fixed'

Post autor: difrost » 2007-07-19, 11:42

Komunikat błędu:

Kod: Zaznacz cały

Fatal server error:
could not open default font 'fixed'
giving up
W takim przypadku należy zainstalować paczkę font-misc-misc.

Ponadto zainstalowane powinny być paczki:
- font-alisa
- font-cursor-misc
Ostatnio zmieniony 2008-02-24, 12:30 przez difrost, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

ODPOWIEDZ