Upgrade systemu swaretem

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
jory_miler
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 2005-05-30, 10:33

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: jory_miler » 2006-08-14, 00:56

Moze sie myle, ale chyba pierwszy raz widze, ze ktos daje skrypt do podmiany plikow konfiguracyjnych na nowe, tak szczerze mowiac pierwszy raz zauwazylem to wczoraj:), tzn obecnosc nowych skryptow. I jeszcze jedno ja tez dalem upgrade z wersji 10.1 do current przy pomocy swaret swaret --update, swaret --upgrade

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: Sheytan » 2007-06-16, 12:54

...parę kufli później lub 600MB dalej...
yyyy, tak nie za bardzo 600mb... u mnie się sciąga już od wczoraj około godź 23:50 i total jest na 37% :/ Od czego to zalezy?
Teraz to już musisz zajrzeć do UPGRADE.TXT.
W pliku tym są podane dodatkowe informacje które mają duży wpływ na działanie systemu
może jestem ciemny, ale skąd Upgrade.txt 'wie' co potrzeba jeszcze zmienic u mnie w systemie?

Pozdrawiam Sheytan :)
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: miszmaniac » 2007-06-16, 13:00

Może stąd, że każda nowa wersja Slackware ma pliki troszkę w innych miejscach, troszkę inaczej zbudowane pakiety... albo tak jak między 11 a current, w jedno i drugie ZUPEŁNIE zmienione:)
Ci co budują nowe paczki raczej wiedzą co gdzie umieszczają:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: Sheytan » 2007-06-16, 15:46

Hy :) w sumie racja... Ale co z tym Upgrade.txt?
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: largo3 » 2007-06-16, 18:14

Sam UPGRADE.txt raczej nie wie. Za to wie osoba go piszaca (prawdopodobnie Patrick). To On wie co zmienia sie w nowej wersji systemu, co nalezy ponownie skonfigurowac, co doinstalowac itp.
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Sajmon
Moderator
Posty: 1140
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: Sajmon » 2007-06-16, 18:49

Wałkowane tyle razy -> CHANGES_AND_HINTS.TXT
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

anath0r
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2006-07-18, 11:12

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: anath0r » 2007-09-14, 17:14

ekhm, wyłączyłem system po upgradzie ale przed podmianą plików konfiguracyjnych.
Ofc, po ponownym starcie, gui już nie uruchomiłem. Czy wstarczy że podmienię teraz nowe pliki konfiguracyjne? ze starymi? one są w tych samych katalogach co stare? i kolejne pytanie czy mogę po prostu zmienić z 'conf.new' na 'conf' zmieniając wcześniej 'conf' na 'conf.bak' ?
to moj pierwszy up-to-date sysa, mam nadzieje ze nie strace wszystkich ustawien, ale nastepnym razem dobrze sie zastanowie czy chce byc trendy..

pozdr ;]
Ostatnio zmieniony 2007-09-14, 17:16 przez anath0r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: Outlaw » 2007-09-14, 22:18

Skoro nie uruchomiłeś to napisz jakie masz błędy może da Cie się pomóc...
Co do zmiany nazw, to tak możesz

anath0r
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2006-07-18, 11:12

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: anath0r » 2007-12-28, 22:21

Póki nie podmieniłem tych oto pliczków (a zlistowało mi je po wpisaniu "find / name "*.new" ")

Kod: Zaznacz cały

 /etc/cups/cupsd.conf.new
 /etc/cups/mime.types.new
 /etc/cups/mime.convs.new
 /etc/rc.d/rc.pcmcia.new
 /etc/rc.d/rc.udev.new
 /etc/rc.d/rc.sshd.new
 /etc/rc.d/rc.syslog.new
 /etc/rc.d/rc.rpc.new
[nie bylo go wczesniej] /etc/rc.d/rc.font.new
 /etc/rc.d/rc.cups.new
 /etc/csh.login.new
 /etc/DIR_COLORS.new
 /etc/nscd.conf.new
 /etc/inetd.conf.new
 /etc/modprobe.conf.new
 /etc/modprobe.d/isapnp.new
 /etc/modprobe.d/blacklist.new
 /etc/profile.new
 /etc/shadow.new
 /etc/login.defs.new
 /etc/gshadow.new
 /etc/sensors.conf.new
 /etc/group.new
 /etc/profile.d/lang.sh.new
 /etc/passwd.new
 /etc/ntp.conf.new
[nie bylo go wczesniej] /home/anath0r/.kde/share/apps/kdesktop/IconPositionsjLXxNb.new
[nie bylo go wczesniej] /home/anath0r/.kde/share/apps/kdesktop/IconPositions0T4ODa.new
polecenie startx kończyło się 2 awaryjnymi komunikatami X'ów że nie może zainicjować kstartupconfig i kdeinit i żeby sprawdzić instalację, ale mniejsza o to.
Po tym jak podmieniłem te pliczki i po przejściu do trybu multi-user polecenie startx nie istnieje, a o hasło roota nawet nie pyta, na drugiego usera nie idzie się nawet zalogować (nie ma go).
Co mam jeszcze podać żebyście wiedzieli co się stało, i dlaczego nie jest tak jak powinno być? ;]

zdrówka
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 22:22 przez anath0r, łącznie zmieniany 1 raz.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: largo3 » 2007-12-28, 22:36

anath0r pisze:/etc/gshadow.new
/etc/shadow.new
/etc/group.new
/etc/passwd.new

--ciach--

Co mam jeszcze podać żebyście wiedzieli co się stało, i dlaczego nie jest tak jak powinno być?
Znajdź sobie manuale do tych plików, pomyśl, że zamieniłeś je na nowe, niezawierające Twoich ustawień pliki to zrozumiesz...

--edit--
Teraz doceniam etc-update dostępny w Gentoo. :devil2:
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 22:40 przez largo3, łącznie zmieniany 2 razy.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2582
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: Lizard » 2007-12-29, 01:24

largo3 pisze:Teraz doceniam etc-update dostępny w Gentoo. :devil2:
Bo nie używałeś slackpkg. :P
Error 404 - footer not found

anath0r
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2006-07-18, 11:12

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: anath0r » 2007-12-29, 01:37

no tak o tym zapomniałem ;] ale to tylko hasła i uprawnienia a ja mam problem z X'ami.. nie edytowałem tych plików ze skryptami jak np rc.pcmcia tylko te co mają jakieś info typu właśnie modprobe.conf i shadow
nie wiem który plik mam obrobić żeby startx zadziałało bo jak na razie nie ma tego polecenia

ps. sorki za laicki język i pytania..

edited: niby jak mam zainstalować nowe X jeśli nie mam netu i nie mogę podmontować żadnego device.. dobra jestem lama i instaluje wszystko od nowa, sory za problem
Ostatnio zmieniony 2008-01-02, 17:47 przez anath0r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Upgrade systemu swaretem

Post autor: roverek » 2007-12-29, 22:28

anath0r pisze:nie wiem który plik mam obrobić żeby startx zadziałało bo jak na razie nie ma tego polecenia
Czytać się nie chce ? Usuń stare X i zainstaluj nowe. I nie pisz więcej tutaj tylko w przeznaczonych do tego działach !
Ostatnio zmieniony 2007-12-29, 22:29 przez roverek, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

ODPOWIEDZ